Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Η Κίνα έστειλε τρεις αστροναύτες στο διαστημικό σταθμό της

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Tρεις Κινέζοι αστροναύτες που επιβαίνουν στο διαστημικό σκάφος Shenzhou-12  , εκτοξεύτηκαν με τον πύραυλο LongueMarche 2F  για τον κινεζικό διαστημικό σταθμό Tiangong (Ουράνιο Παλάτι).

Η εκτόξευση έγινε στην έρημο Gobi, στα βορειοδυτικά της Κίνας.  Πρόκειται για την πρώτη επανδρωμένη  κινεζική διαστημική πτήση εδώ και πέντε  χρόνια. Οι  τρεις αστροναύτες θα μείνουν τρεις μήνες σε τροχιά. Λίγο πριν την εκτόξευση , ο επικεφαλής της αποστολής, Νίε Χάισενγκ  αποχαιρέτησε τους συγγενείς και τους συναδέλφους του σε μια τελετή με έντονο πατριωτικό περιεχόμενο, τονίζοντας :”Δεν υπάρχει νέα Κίνα χωρίς το Κομμουνιστικό Κόμμα”.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, οι τρεις αστροναύτες έστειλαν μάλιστα στρατιωτικό χαιρετισμό στους δημοσιογράφους, μπροστά σε μια μεγάλη κόκκινη σημαία με πέντε αστέρια. Ο Νιε Χάισενγκ ,που έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο διαστημικές πτήσεις, υπογράμμισε την πατριωτική διάσταση της επιχείρησης. «Για δεκαετίες, γράφουμε λαμπρά κεφάλαια στην κινεζική διαστημική ιστορία και η αποστολή μας ενσωματώνει τις προσδοκίες του λαού και του ίδιου του Κόμματος», πρόσθεσε.

«Παλέψαμε κάθε λεπτό για να εκπληρώσουμε το διαστημικό όνειρό μας», δήλωσε ο Λιου Μπομινγκ, μέλος του πληρώματος.

Ο κινεζικός διαστημικός σταθμός βρίσκεται ήδη σε τροχιά από τα τέλη Απριλίου  σε ύψος 350-390  χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης. Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του ,θα έχει παρόμοιο μέγεθος με τον πρώην σοβιετικό σταθμό Mir (1986-2001) Η διάρκεια ζωής του θα είναι τουλάχιστον 10 χρόνια. Η Κίνα αποφάσισε να κατασκευάσει το δικό της διαστημικό σταθμό αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να την αφήσουν να συμμετάσχει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΙSS)

Στον ISS μετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, ο Καναδάς, η Ευρώπη και η Ιαπωνία και ο σταθμός πρόκειται να αποσυρθεί το 2024, ακόμη και αν η NASA ανέφερε μια πιθανή παράταση μετά το 2028. “Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιαδήποτε χώρα που έχει δεσμευτεί να ειρηνική χρήση του διαστήματος », δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του διαστημικού προγράμματος της Κίνας.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ