Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Η «χαρά των χάκερς» τα Windows 10 – H NSA βρήκε σημαντικό κενό στην ασφάλειά τους

Η Microsoft δε σχολίασε τις αποκαλύψεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Υπεύθυνοι της NSA διαπίστωσαν ένα δυνητικά επικίνδυνο κενό στο λειτουργικό σύστημα του δημοφιλούς λειτουργικού Windows 10, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση των εκατομμυρίων υπολογιστών στους οποίους έχει εγκατασταθεί.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης και που επικαλείται Washington Post, η NSA να ενημέρωσε την Τρίτη 14 Ιανουαρίου τον τεχνολογικό κολοσσό, χωρίς όμως να είναι γνωστό πόσο εκμεταλλεύτηκε η ίδια το κενό για το κατασκοπευτικό της «οπλοστάσιο».

Η Microsoft αναμένεται να διορθώσει το πρόβλημα που εκκρεμεί για την ώρα, με ένα patch. Το κενό ασφαλείας προέκυψε από ένα λάθος στον κώδικα και επηρεάζει αποκλειστικά τα Windows 10, που είναι το πιο διαδεδομένο λειτουργικό σύστημα της Microsoft παγκοσμίως, σε υπολογιστές, τάμπλετ και κινητά και για χάρη τους η εταιρεία θα σταματήσει την υποστήριξη των αξιόπιστων Windows 7.

Παλιότερα η NSA είχε εκμεταλλευτεί ένα παρόμοιο λάθος της Microsoft, δημιουργώντας το περιβόητο εργαλείο EternalBlue που επέτρεπε την είσοδο σε υπολογιστές και την συλλογή δεδομένων. Πρώην χάκερ της υπηρεσίας που δεν κατονομάζεται είχε χαρακτηρίσει το EternalBlue τόσο ισχυρό, που «ήταν σαν να ψαρεύει κανείς με δυναμίτη». Η NSA χρησιμοποιούσε το πρόγραμμα για περισσότερο από πέντε χρόνια αλλά μόλις διαπίστωσε πως το κατασκοπευτικό εργαλείο της είχε διαρρεύσει και χρησιμοποιούνταν και από αντίπαλα στρατόπεδα, ειδοποίησε τη Microsoft για το ελάττωμα και η Microsoft έκανε update, στις αρχές του 2017.

Έναν μήνα αργότερα, μια ομάδα Ρώσων χάκερ, οι Shadow Brokers, έκαναν θεωρητικά το «άχρηστο» πια Eternal Blue διαθέσιμο σε δημόσια ιστοσελίδα. Ωστόσο χάκερς κατάφεραν να το αναβαθμίσουν για τους σκοπούς τους, εξαπολύοντας μαζικά ransomware όπως το WannaCry, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα και ζημιές σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Το EternalBlue δούλευε σε όλες τις προηγούμενες εκδόσεις Windows και το νέο κενό ασφαλείας θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο κύκλο επιθέσεων αν είχε διαρρεύσει. H Microsoft αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίως την αποκάλυψη της Washington Post.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ