Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Δημιουργήθηκε το πιο σταθερό ρολόι στον κόσμο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνδυάζοντας δύο κορυφαία ατομικά ρολόγια σε ένα, Αμερικανοί επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) δημιούργησαν με αυτό τον τρόπο το πιο σταθερό ρολόι στον κόσμο.

Ως σταθερότητα εννοείται η ακρίβεια με την οποία η διάρκεια του «τικ» ταιριάζει με τη διάρκεια του «τακ» που ακολουθεί. Όσο πιο σταθερό είναι ένα ρολόι, τόσο πιο ακριβείς είναι οι μετρήσεις που κάνει.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον φυσικό Άντριου Λούντλοου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φωτονικής “Nature Photonics”, συνδύασαν δύο πειραματικά ρολόγια που βασίζονται σε άτομα του χημικού στοιχείου υττερβίου.

Η μεγάλη πρόκληση των επιστημόνων είναι να μειώσουν το μέγεθος και την πολυπλοκότητα των διαφόρων ατομικών ρολογιών, ώστε να γίνουν φορητά και να είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν εκτός εργαστηρίου.

Για παράδειγμα να μεταφέρονται μέσα σε διαστημοσυσκευές για να κάνουν ελέγχους της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν ή μέσα σε δορυφόρους γεωδαισίας για μετρήσεις της επιφάνειας της Γης με τη βοήθεια της βαρύτητας.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ