Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Αυτοκινούμενα πεζοδρόμια: Η φουτουριστική λύση για πόλεις χωρίς αυτοκίνητα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φανταστείτε να ανεβαίνετε στο πεζοδρόμιο και αντί να περπατάτε, αυτό να κινείται και να σας πηγαίνει στο προορισμό σας. Μπορεί να ακούγεται κάπως περίεργο, αλλά αυτή είναι η φουτουριστική πρόταση Ελβετών ερευνητών για τις πόλεις του μέλλοντος που δεν θα έχουν αφενός αυτοκίνητα και αφετέρου ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης (EPFL), με επικεφαλής τον Ρικάρντο Σκαρίνκι, σχεδίασαν ένα δίκτυο γρήγορα κινούμενων πεζοδρομίων, που θα μπορούν να μεταφέρουν 7.000 ανθρώπους την ώρα.

Οι ερευνητές μελετούν διάφορες φουτουριστικές λύσεις μετακινήσεων που θα απαλλάξουν τα αστικά κέντρα από τα οχήματα, στο πλαίσιο του προγράμματος PostCarWorld, δείχνοντας ότι είναι εφικτό να υπάρχει ένα τέτοιο δίκτυο πεζοδρομίων στην πόλη.

Η ταχύτητα των πεζοδρομίων μπορεί να φτάνει τα 15 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτή ακριβώς είναι η μέση ταχύτητα με την οποία κινούνται οι άνθρωποι στις περισσότερες μεγάλες πόλεις κατά τις ώρες αιχμής.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ως μοντέλο την πόλη της Γενεύης και σχεδίασαν ένα δίκτυο κινούμενων πεζοδρόμων που φτάνει τα 32 χιλιόμετρα συνολικά σε μήκος. Κάθε πεζοδρόμιο έχει πλάτος 1,2 μέτρων, αρκετό για να υπάρχουν τέτοια πεζοδρόμια και στις δύο πλευρές ενός δρόμου, ενώ στο μέσο να υπάρχει χώρος για τα δημόσια και εναλλακτικά μέσα μεταφοράς (τραμ, λεωφορείο, ταξί, ποδήλατα κ.α.).

Υπολογίσθηκε ότι τα κινητά πεζοδρόμια θα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από τα λεωφορεία, καθώς θα είναι πλήρως ηλεκτροκίνητα, ενώ το λειτουργικό κόστος τους θα είναι ανάλογο των λεωφορείων. Όμως το κόστος κατασκευής τους θα είναι αρκετά μεγάλο, αντίστοιχο της κατασκευής μιας νέας γραμμής τραμ.

Το πλάνο δημοσιεύθηκε στο ευρωπαϊκό περιοδικό για θέματα μεταφορών “European Journal of Transport and Infrastructure Research”.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ