Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Η τελευταία μέρα ποδοσφαίρου, πριν τη μακριά νύχτα του αίματος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η τελευταία Κυριακή ειρήνης για την Ελλάδα του 1940 ήταν η 27η Οκτωβρίου. Η ζωή ακολουθούσε τους φυσιολογικούς της ρυθμούς και φυσικά έγιναν και ποδοσφαιρικοί αγώνες. Η μακριά νύχτα του πολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου, αργότερα, θα ανέστειλε τα πρωταθλήματα για κάτι λιγότερο από δέκα χρόνια.

Εκείνη τη Κυριακή, πραγματοποιήθηκαν αγώνες για το Κύπελλο Πόλεων. Τι ήταν αυτό; Οι μικτές ομάδων των μεγάλων πόλεων έπαιζαν μεταξύ τους και το τέλος ο νικητής έπαιρνε το τρόπαιο. Ενδιάμεσα ο κόσμος είχε πληρώσει εισιτήριο και οι ποδοσφαιρικές Ενώσεις της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, κατά κύριο λόγο, έβαζαν κάποια σημαντικά ποσά στα ταμεία τους.

Οι εφημερίδες της Δευτέρας 28 Οκτωβρίου, τουλάχιστον οι πρωινές δεν είχαν χρόνο να αλλάξουν όλη την ύλη τους. Ήταν τετρασέλιδες και τις ειδήσεις για την κήρυξη του πολέμου τις εξάντλησαν στην πρώτη και στην τελευταία σελίδα. Έτσι οι «εσωτερικές» παρέμειναν με τη συνηθισμένη τους ύλη. Έτσι «διασώθηκαν» τα αποτελέσματα των αγώνων. Αντίθετα δεν κυκλοφόρησαν αθλητικές. Τα πιεστήρια δεν μπορούσαν να τις τυπώσεις, αφού οι πολιτικές έκαναν διαδοχικές εκδόσεις, τα λεγόμενα «παραρτήματα».

Τι αγώνες όμως έγιναν εκείνο το μεσημέρι, το τελευταίο χωρίς πόλεμο;

*Στη Λεωφόρο η Μικτή Αθηνών νίκησε με 6-1 τη Μικτή Βόλου

*Στη Πάτρα, η Μικτή Πειραιά νίκησε 3-1 τη Μικτή Πάτρας.

Στη Θεσσαλονίκη έγιναν αγώνες για το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Μακεδονίας. Στο γήπεδο του Ηρακλή στις Σκαμνιές ο «Γηραιός» νίκησε 1-0 τον Μ.Αλέξανδρο και στο γήπεδο του ΠΑΟΚ ο Άρης με 4-0 τη ΜΕΝΤ.

F 110

Η «Μακεδονία» είχε αναλυτικό ρεπορτάζ για τους αγώνες που έγιναν στη Βόρεια Ελλάδα

Δεν έλειψαν και τα επεισόδια. Στη Δράμα στον αγώνα του Άρη Δράμας με την ΑΕ Καβάλας (1-0) οι παίκτες της δεύτερης χτύπησαν τον διαιτητή επειδή θεωρούσαν ότι τους αδίκησε.

f 212
Η «Πρωΐα» είχε ρεπορτάζ για τους αγώνες της Κυριακής

Σε άλλους αγώνες τοπικών πρωταθλημάτων:

Αθήνα: Ολυμπιάς – Δάφνη 2-1, Πανερυθραϊκός – Ελληνορωσσικός 4-3.

Πειραιάς: Πανελευσινιακός – Νεάπολη 6-0, Φίλαθλοι- Φαληρικός 2-0, Φαληρική – Α.Ο.Παλαιάς Κοκκινιάς 2-1

Κομοτηνή: ΑΕ Κομοτηνής – Ασπίδα Ξάνθης 5-2

Στην κεντρική φωτογραφία η ΑΕΚ που είχε κατακτήσει τα δύο τελευταία πρωταθλήματα πριν τον πόλεμο.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ