Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Κυρίαρχος στο «σπίτι» του ο Ολυμπιακός

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η έδρα δίνει πάντα ξεχωριστή «δυναμική» στον Ολυμπιακό στα μεγάλα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, είτε οι «ερυθρόλευκοι» αγωνίζονταν στο ιστορικό τους «σπίτι» (το παλιό και νέο «Γ. Καραϊσκάκης»), είτε σε κάποιο άλλο γήπεδο ως γηπεδούχοι, είχαν τη μερίδα του λέοντος στις νίκες, όπως φαίνεται μέσα από τους αριθμούς των ιστορικών «μαχών» των δύο «αιωνίων» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Από τις 15 Ιουνίου 1930 και το πρώτο μεγάλο ματς Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός που διεξήχθη στο ουδέτερο (παλιό) γήπεδο του Άρη Θεσσαλονίκης, μέχρι και την περασμένη σεζόν και τον αγώνα του Απριλίου στα playoffs, οι δύο «αιώνιοι» έχουν αναμετρηθεί 82 φορές για το πρωτάθλημα με γηπεδούχους τους Πειραιώτες (τελική φάση Πανελληνίου Πρωταθλήματος ή κανονική περίοδος Εθνικού Πρωταθλήματος), με τον Ολυμπιακό να βγαίνει νικητής 40 φορές (ποσοστό 48,8%).

Από τη δική του πλευρά ο Παναθηναϊκός μετράει 14 «διπλά» στην έδρα του μεγάλου αντιπάλου του (17,1%), ενώ 28 ντέρμπι έληξαν ισόπαλα (34,1%). Κοντολογίς οι Πειραιώτες έχουν 26 νίκες περισσότερες από τους «πράσινους» (παρά κάτι τις διπλάσιες) ως γηπεδούχοι στα «clasico».

Αντίστοιχη είναι η διαφορά και στα τέρματα, με τον Ολυμπιακό να έχει 116 γκολ στο ενεργητικό του (μαζί με τα 4 ματς που πήρε άνευ αγώνος) και τον Παναθηναϊκό να μετράει 75 γκολ.

Τα ντέρμπι των «αιωνίων» στο πρωτάθλημα, χωρίζονται σε τρεις περιόδους:

1.Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (1929-30 έως 1958-59), όπου οι νικητές των μεγαλύτερων Ενώσεων, μονομαχούσαν στην τελική φάση για τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδος.

2.Στο Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής, που δημιουργήθηκε την περίοδο 1959-60, με ένωση και κατηγοριοποίηση του ελληνικού ποδοσφαίρου σε μία ενιαία μορφή, αλλά πάντα με ερασιτεχνικό χαρακτήρα.

3.Στο Επαγγελματικό Πρωτάθλημα, που δημιουργήθηκε την περίοδο 1979-80 και «τρέχει» μέχρι τις ημέρες μας, με τις ομάδες της Α’ Κατηγορίας να είναι πλέον επαγγελματικές.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ