Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Η Σέριφ, το κράτος… φάντασμα και η χειροβομβίδα στα αποδυτήρια!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φαντάζεστε κάποια στιγμή κάποιος να περιφράξει την Αττική, να βάλει συνοριακές φρουρές, να κόψει νόμισμα και να την ανακηρύξει ανεξάρτητο κράτος; Να υφίσταται ακόμα κι αν δεν την αναγνωρίσει κανείς; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, θα πείτε.

Κι όμως γίνονται. Όχι στην Ελλάδα, αλλά στη Μολδαβία. Είναι απότοκο των προβλημάτων που δημιούργησε η διάλυση της ΕΣΣΔ. Το 1990 Ρώσοι, Κοζάκοι και Ουκρανοί «εθελοντές» πολέμησαν τους Μολδαβούς και κατάφεραν να κηρύξουν ανεξάρτητη μια περιοχή 4.163 τετραγωνικών χιλιόμετρων (η Αττική του παραδείγματος είναι 3.808) με πληθυσμό γύρω στις 500.00. Κήρυξαν το ανεξάρτητο κράτος της Υπερδνειστερίας, αλλά μην ψάξετε να βρείτε πρεσβεία του σε κανένα μέρος του κόσμου, κανείς δεν το έχει αναγνωρίσει. Στην ουσία πρόκειται για ένα κράτος – φάντασμα στην Ανατολική Ευρώπη. Το 2006 σε δημοψήφισμα το 93,1% ψήφισε την ανεξαρτησία και την ένωση με τη Ρωσία που όμως δεν έχει κοινά σύνορα!

Η Υπερδνειστερία δεν είναι η μόνη ανεξάρτητη περιοχή. Κάτι αντίστοιχο ισχύει στην Αμπχαζία (Γεωργία), τη Ν. Οσετία (Γεωργία) και το Αρτσάχ (Αζερμπαϊτζάν). Και οι τέσσερις περιοχές για… παρηγοριά όχι μόνο αναγνώρισε η μια την άλλη, αλλά και δημιούργησαν την Κοινότητα για τη Δημοκρατία και τα Δικαιώματα των Εθνών.

Στην «αυτόνομη» περιοχή κατοικούν 300.000 Μολδαβοί, 150.000 Ρώσοι, 100.000 Ουκρανοί, ενώ υπάρχει και ισχυρή Πολωνική μειονότητα.

f1 4

Τα ωραία, όμως, αρχίζουν από εδώ. Το γενικό κουμάντο στην περιοχή το έχει ο Βίκτορ Γκούσαν, πρώην πράκτορας της KGB που το 1993 δημιούργησε ένα ίδρυμα αλληλεγγύης προς τους βετεράνους αστυνομικούς, από εκεί προέκυψε και το όνομα Σέριφ (σερίφης). Στην πορεία το ίδρυμα έγινε επιχείρηση. Το 1997 δημιουργήθηκε η ποδοσφαιρική ομάδα που κέρδισε τα 19 από τα 21 τελευταία πρωταθλήματα Μολδαβίας, αλλά το σημαντικότερο, έχει τα… πάντα στη χώρα. Και το εννοούμε: Βενζινάδικα, δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, κατασκευαστική εταιρεία, τηλεοπτικό σταθμό (PMR), εκδοτικό οίκο (Delo), την αντιπροσωπεία της «Μερσεντές», τη μεγαλύτερη εταιρεία παρασκευής κονιάκ, το μονοπώλιο της παρασκευής χαβιάρι, καζίνο, ξενοδοχεία, αλλά και πολιτικό κόμμα, την «Αναγέννηση», που κατέχει 29 από τις 33 έδρες στο Κοινοβούλιο! Ουσιαστικά είναι κράτος εν κράτει.

f2 2 2

Ο οργανισμός της Σέριφ πληρώνει κάτι παραπάνω από τα μισά φορολογικά έσοδα της χώρας!

Βέβαια, υπάρχουν κι αυτοί που λένε ότι η «χώρα» αυτή, επειδή ακριβώς δεν αναγνωρίζεται από κανένα, άρα δεν δίνει λογαριασμό και σε κανένα, είναι ο καλύτερος τόπος για λαθρεμπόριο και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ο ίδιος ο πρόεδρος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για λαθρεμπόριο τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών και τροφίμων στο λιμάνι της Οδησσού.

Οι ποδοσφαιριστές που πέρασαν από τη Σέριφ σπάνια μιλάνε για τον πρόεδρο. Εξαίρεση αποτέλεσαν δύο.

Ο Ρουμάνος Φλορίν Μοτρόκ που αγωνίστηκε τη δεκαετία του ΄90 αφηγήθηκε ότι στο ημίχρονο κάποιου αγώνα ο πρόεδρος μπήκε έξαλλος στα αποδυτήρια κι έριξε μια χειροβομβίδα. Όλοι πάγωσαν. Λίγα μετά, όταν κατάλαβαν ότι δεν εξερράγη ο πρόεδρος τους είπε: «Φροντίστε να νικήσετε γιατί ματς θα σας ρίξω αληθινή!»

Ένας άλλος ποδοσφαιριστής, ο Αυστραλός Άντονι Γκόλεκ, όταν επέστρεψε στη χώρα του, είπε ότι όλοι οι παίκτες έμπαιναν στη σειρά για να πληρωθούν. Τα χρήματα ήταν σε ένα φάκελλο που έπαιρνε ο καθένας. Όταν η ομάδα δεν πήγαινε καλά ο φάκελος ήταν άδειος!

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ