Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Σπάρταθλον: Αγώνας δρόμου των 245 χιλιομέτρων!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Επειδή είναι αγώνας 245,3 χιλιομέτρων, είναι ένας από πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου.

270 αθλητές, εκ των οποίων 60 Έλληνες, από 49 χώρες θα διανύσουν τα 245χλμ της απόστασης από τους πρόποδες της Ακρόπολης ως το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα, στη Σπάρτη.

Ξεκίνησε σήμερα το πρωί, παρουσία του Δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα, από τους πρόποδες του ιερού βράχου της Ακρόπολης το σπουδαιότερο event στον κόσμο των υπεραποστάσεων: Το 39ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ!

Τελετή βράβευσης

Η Τελετή βράβευσης των τριών πρώτων ανδρών και των τριών πρώτων γυναικών δρομέων της Διεθνούς Αθλητικής Εκδήλωσης «Σπάρταθλον 2021» θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική πλατεία της Σπάρτης το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021 στις 21:00.

Πρόκειται για μια τελετή λιτή και σύντομη λόγω των περιοριστικών υγειονομικών πρωτοκόλλων Covid-19.

Ιστορική αναδρομή

Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες.

Η ιδέα για τη δημιουργία του αγώνα οφείλεται στον βρετανό σμήναρχο Τζον Φόντεν, ο οποίος θέλησε να επαληθεύσει την εξιστόρηση του περιστατικού από τον Ηρόδοτο, που αναφέρει ότι ο Φειδιππίδης διήνυσε την απόσταση Αθήνα – Σπάρτη πεζός μέσα σε δύο ημέρες. Θα επιχειρήσει να διανύσει τη διαδρομή του Φειδιππίδη μαζί με τέσσερις φίλους του στις 8 Οκτωβρίου 1982 και σε λιγότερο από 40 ώρες θα τερματίσουν αυτός και δύο από τους φίλους του στο άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη, επαληθεύοντας πανηγυρικά τη διήγηση του «πατέρα της ιστορίας». Από την επόμενη χρονιά το «Σπάρταθλον» ήταν γεγονός, με διοργανωτή τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Διεθνής Σύνδεσμος Σπάρταθλον».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ