Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021
MENU

Ποδόσφαιρο και το πλεονέκτημα να γεννηθεί κάποιος νωρίς στο έτος

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Μελέτη  επιβεβαιώνει τη σχετική επίδραση ηλικίας στην καριέρα ποδοσφαιριστών

Στο ποδόσφαιρο, όπως και γενικότερα στον αθλητισμό, όλα παίζουν ρόλο. Η παραμικρή λεπτομέρεια, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Μελέτη του CIES , του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Σπουδών, το οποίο βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ, επιβεβαιώνει τη σχετική επίδραση ηλικίας, δηλαδή το πλεονέκτημα να γεννηθείς νωρίς το έτος για να κάνει καριέρα ένας ποδοσφαιριστής.

Οι ηλικιακές κατηγορίες στο ποδόσφαιρο νέων ορίζονται γενικά από την 1η Ιανουαρίου και μετά.

Η μελέτη του CIES αναλύει τον μήνα γέννησης 43.938 παικτών που αγωνίστηκαν το 2021 σε 119 πρωταθλήματα παγκοσμίως.

Συνολικά, το 31,2% των παικτών του δείγματος που αγωνίστηκαν, γεννήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους.  Αντίθετα, μόνο το 19,0% γεννήθηκε στο τελευταίο τρίμηνο.

Χωρίς σχετική επίδραση ηλικίας, αυτές οι αναλογίες θα έπρεπε να ήταν περίπου 25%.

Στην Ελλάδα οι γεννημένοι στο πρώτο τρίμηνο (Ιανουάριος-Μάρτιος) αντιπροσωπεύουν ποσοστό 28,9% (132 στους 456), εκείνοι στο δεύτερο (Απρίλιος-Ιούνιος), 25% (114 στους 456), αυτοί στο τρίτο τρίμηνο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος), 25,9% (118 στους 456) και τέλοςς το τέταρτο (Οκτώβριος –Δεκέμβριος) στο 20,2% (92 στους 456).

Ανά εθνική καταγωγή, η ισχυρότερη συγκέντρωση ποδοσφαιριστών που γεννήθηκαν το πρώτο τρίμηνο μετρήθηκε για τους Κινέζους (43,6%).

Το πολύ χαμηλό ποσοστό των Ιαπώνων που γεννήθηκαν το πρώτο τρίμηνο (16,2%) είναι επίσης το αποτέλεσμα μιας σχετικής ηλικιακής επίδρασης.

Πράγματι, στην Ιαπωνία, οι κατηγορίες νέων ξεκινούν την 1η Απριλίου.

Στην Αγγλία, οι παίκτες που έχουν γεννηθεί στο πρώτο τρίμηνο είναι λίγο υπερεκπροσωποποιημένοι (27,1%) στο μέτρο που η ημερομηνία αναφοράς για τον καθορισμό των ηλικιακών κατηγοριών είναι η 1η Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το ξενοδοχείο θέλει πίσω την ομπρέλα του, Κυριάκο!

Δεν έφτανε για τον πρωθυπουργό ο εξευτελισμός να εμφανίζεται με διαφημιστική ομπρέλα πολυτελούς ξενοδοχείου των Βρυξελλών στο προσκύνημα της...

Σάρον Στόουν, τα σέβη μας

της Χρυσούλας ΠαπαϊωάννουΜια βόλτα στο διαδίκτυο, και στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από το Met Gala της Νέας Υόρκης που...

Γυρίζει σελίδα ο ΣΥΡΙΖΑ- Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο με το λαό

 Ο Αλέξης Τσίπρας, επιλέγει, πλέον, το σκληρό ροκ. Από την 85η ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πετάει το...