Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: το Παρίσι έχει την ευκαιρία να κάνει τους Αγώνες ξανά υπέροχους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παρά τον μειωμένο ενθουσιασμό σε όλο τον κόσμο για τη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων, οι Γάλλοι διοργανωτές είναι αισιόδοξοι ότι το Παρίσι 2024 θα είναι μια σημαντική επιτυχία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν…απαγγέλοντας το Ολυμπιακό σύνθημα «Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά. Μαζί». (Faster, Higher, Stronger. Together), μέσω βίντεο από την κορυφή του Πύργου του Άιφελ, στην τελετή λήξης των Αγώνων του Τόκιο, δήλωσε στη συνέχεια «είμαστε έτοιμοι»,  καθώς η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό , παραλάμβανε την Ολυμπιακή σημαία στην Ιαπωνία.

Οι Γάλλοι είναι πεπεισμένοι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024  δεν θα συναντήσουν αρνητές. Αυτό οφείλεται στην αφθονία των υπαρχόντων πρώτης τάξεως χώρων φιλοξενίας των Αγώνων στη πόλη, σε συνδυασμό με το αίτημα των διοργανωτών για έναν σχετικά μικρό μετρημένο προϋπολογισμό 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά, μόλις 1 δισ. ευρώ πρόκειται να προέλθει από φορολογούμενους, το υπόλοιπο από ιδιωτική χρηματοδότηση και πώληση εισιτηρίων.

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη σκυτάλη και θέλουμε να πάμε τους Αγώνες στο επόμενο βήμα», δήλωσε στην ιστοσελίδα  Politico σε τηλεοπτική συνέντευξη από το Τόκιο, ο  Eτιέν Τομπουά, Διευθύνων Σύμβουλος της οργανωτικής επιτροπής του Παρισιού 2024 και πρώην Ολυμπιονίκης μπάντμιντον. Η βιωσιμότητα και η σύνδεση με το κοινό είναι βασικοί στόχοι καθώς το Παρίσι προσπαθεί να θέσει ένα νέο πρότυπο.

Εχει υπογραμμιστεί ότι  μία «σημαντική» πλειοψηφία των Γάλλων υποστηρίζει τη διοργάνωση του 2024. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο, το 84 % των ερωτηθέντων στη Γαλλία τάχθηκε υπέρ των Αγώνων του Παρισιού. Και τα στοιχεία τηλεθέασης της γαλλικής τηλεόρασης για την πρώτη εβδομάδα του Τόκιο 2020 αυξήθηκαν κατά 10 %  σε σχέση με τους Αγώνες του Ρίο 2016, παρά τη δύσκολη διαφορά ώρας. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πτώση του αριθμού της Ολυμπιακής τηλεθέασης στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές άλλες χώρες.

Κάποιοι αναρωτιούνται, όμως, αν οι Παριζιάνοι γνωρίζουν πραγματικά ολόκληρη την εικόνα.

«Εκτός από εξαιρετικές συνθήκες, ο υπολογισμός κόστους-οφέλους δεν είναι ευνοϊκός για τις πόλεις υποδοχής», δήλωσε ο Αντριου Ζίμπαλίστ, καθηγητής οικονομικών στο Smith College της Μασαχουσέτης και συγγραφέας βιβλίων για τους οικονομικούς κινδύνους των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στα αρνητικά της φιλοξενίας των Αγώνων, οι επικριτές επισημαίνουν το ποσό των δημοσίων χρημάτων, τη μετακίνηση των κατοίκων, τη «στρατιωτικοποίηση» των δημόσιων χώρων.

Η εκδήλωση στο Τόκιο, για παράδειγμα, κόστισε μεταξύ 22 και 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας την αρχική εκτίμηση,  που βεβαίως επιβαρύνθηκε επιπλέον από την καθυστέρηση κατά ένα έτος, εξαιτίας της πανδημίας Covid-19.

Η υπερβολική δαπάνη των Ιαπώνων ακολουθεί ένα μοτίβο των πόλεων υποδοχής που ξεπερνούν τον προϋπολογισμό τους  για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ αφήνουν πίσω τους ερειπωμένα στάδια-εγκαταστάσεις, όπως συνέβη στην Αθήνα και το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Σε όλο τον κόσμο, ο ζήλος για τη φιλοξενία των Αγώνων έχει καταρρεύσει. Ενώ κάποτε οι πόλεις ανταγωνίζονταν σκληρά, τον περασμένο μήνα το Μπρίσμπεϊν ήταν η μοναδική που είχε καταθέσει υποψηφιότητα για τους Θερινούς Αγώνες του 2032.

Παρά τη γενική έγκριση των Γάλλων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπάρχει κάποια δυσαρέσκεια.

Ο Φρεντερίκ Βιαλέ, μέλος της ομάδας ακτιβιστών «Όχι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024», ισχυρίζεται ότι η διαδικασία της πρότασης του Παρισιού ήταν αντιδημοκρατικός, απορρίπτει την εκτίμηση του προϋπολογισμού της κυβέρνησης και προειδοποιεί ότι η πόλη θα «στριμωχθεί» με έναν «τεράστιο» έλεγχο.

Δημοψηφίσματα ή η απειλή τους βοήθησαν  την έκφραση της αντίθεσης στις πρόσφατες Ολυμπιακές υποψηφιότητες της Βοστώνης, της Βουδαπέστης  και του Κάλγκαρι.

Ο  Βιαλέ είπε ότι σε αντίθεση με αυτές τις «λαϊκές εξεγέρσεις», ένιωσε ότι οι Γάλλοι πολιτικοί και η ΔΟΕ εξαναγκάστηκαν να πάρουν την απόφαση για το Παρίσι.

«Οι διοργανωτές φοβούνται το αποτέλεσμα και γι ‘αυτό δεν ήθελαν ποτέ δημοψήφισμα», είπε. «Κάθε φορά που ζητήθηκε η γνώμη των ανθρώπων, η απάντηση ήταν αρνητική».

Η απόφαση της ΔΟΕ να προχωρήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο εν μέσω της πανδημίας Covid-19 έχει επίσης προκαλέσει ανησυχία – συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας,  σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση.

Η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς η πανδημία COVID-19 εξακολουθεί , ήταν μια «κατάφωρα προσωπική» ενέργεια της ΔΟΕ, δήλωσε ο  Τζουλς Μπόικοφ, Αμερικανός ιστορικός και συγγραφέας για την Ολυμπιακή πολιτική.

Οι Γάλλοι αξιωματούχοι, ωστόσο, είναι κατηγορηματικοί ότι οι Αγώνες του 2024 θα είναι διαφορετικοί: φθηνότεροι, πιο πράσινοι και μια ευκαιρία να αναστηθεί το πάθος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Θέλουμε νηφάλιους, συμμετοχικούς και βιώσιμους Αγώνες», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου αθλητισμού. «Το γεγονός ότι το 90 τοις εκατό της υποδομής έχει ήδη κατασκευαστεί είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα από αυτή την άποψη».

Αρκετά ολυμπιακά αθλήματα θα λάβουν χώρα σε υπάρχοντες χώρους γύρω από το Παρίσι, μειώνοντας το συνολικό κόστος των Αγώνων.

Η τελετή έναρξης  –όπως και ο στίβος – έχει προγραμματιστεί στο Stade de France, αν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αποκάλυψε πως θα γίνει στον Σηκουάνα.

Η πυγμαχία και το τένις θα διεξαχθούν στο Roland Garros, έδρα του τουρνουά γαλλικού Open από το 1928, ενώ οι γυμναστές θα  αγωνιστούν στη Bercy Arena.

Και σε μια κίνηση που τραβάει τα βλέμματα, ο διαγωνισμός σερφ θα πραγματοποιηθεί στα φημισμένα κύματα του Teahupo’o στην Ταϊτή της Γαλλικής Πολυνησίας.

Οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι «μια ευκαιρία να δείξουμε στον κόσμο τι έχει να προσφέρει η Γαλλία», δήλωσε ο Ετιέν Tομπουά.

Το υπουργείο Αθλητισμού υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα είναι «άγρυπνη» στην εποπτεία του προϋπολογισμού, γίνεται  λόγος για πράσινη εστίαση με σχέδια για ενεργειακά αποδοτικές δημόσιες μεταφορές, μειωμένες εκπομπές ρύπων και καθαρισμό του ποταμού Σηκουάνα που θα επιτρέψει στους αθλητές να κολυμπήσουν σε αυτό.

«Πιστεύουμε στη δύναμη του αθλητισμού, στο τι μπορεί να κάνει ο αθλητισμός στη ζωή των ανθρώπων», πρόσθεσε ο  Τομπουά, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητές του για θετικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, τη βιωσιμότητα και τα δικαιώματα των LGBTQ+.

Οι σκεπτικιστές των Ολυμπιακών Αγώνων τα έχουν ακούσει όλα  αυτά στο παρελθόν και εξακολουθούν να μην πείθονται από τη γαλλική αισιοδοξία.

«Αν οι μελλοντικές Ολυμπιακές πόλεις υποδοχής δεν μπορούν να δουν με ολοένα και μεγαλύτερη σαφήνεια ότι οι Ολυμπιακοί αξιωματούχοι στη Λωζάνη (ελβετική πόλη όπου έχει την έδρα της η ΔΟΕ) προσέχουν τη ΔΟΕ και όχι την πόλη υποδοχής, τότε φαντάζομαι ότι τίποτα δεν θα είναι σε θέση για να τους βγάλει από τη φαντασία τους με πέντε δαχτυλίδια », δήλωσε ο Μπόικοφ, ο ιστορικός των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ