Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Από τον Μποσμάν στον Μέσι, η ιστορία που άλλαξε το ποδόσφαιρο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σίγουρα ούτε ο ίδιος ο Ζαν Μαρκ Μπόσμαν δεν περίμενε να αλλάξει τόσο ριζικά τον κόσμο του ποδοσφαίρου, όταν στις 15 Δεκεμβρίου 1995, έπειτα από πέντε χρόνια δικαστικών αγώνων, ο -57χρονος πλέον- Βέλγος, με τους δύο νεαρούς δικηγόρους του, κέρδισαν μια δίκη στο ευρωπαϊκό δικαστήριο του Λουξεμβούργου, αλλάζοντας για πάντα τον κόσμο της μπάλας.

Σε μία από τις πληρέστερες και πλέον τεκμηριωμένες δικονομικά υποθέσεις, αναλυμένη σε 350 παραγράφους και άρθρα.

Ο Μπόσμαν είχε αντίκτυπο στο παιχνίδι ίσως ακόμη μεγαλύτερο από αυτό πολλών πρωταθλητών, με έναν κανονισμό που έχει φέρει επανάσταση στην μεταγραφική αγορά.

Πριν από είκοσι χρόνια, μάλιστα, τέθηκαν επίσημα σε ισχύ νέοι κανονισμοί στο διεθνές ποδόσφαιρο που επιβεβαίωσαν ότι οι παίκτες χωρίς συμβόλαιο, έμειναν ελεύθεροι  και επίσημα: ένας κανόνας που, όπως υπενθυμίζεται από την παγκόσμια ένωση ποδοσφαιριστών FIFPRO, έχει ωφελήσει τη διαδρομή δεκάδων χιλιάδων παικτών.

Μόλις την πρόσφατη μεταγγραφική αγορά, πολλοί αστέρες άλλαξαν φανέλα ως ελεύθεροι: από τον Μέσι στον Αλάμπα, από τους Ντεπάι, Σέρχιο Ράμος στον Ντοναρούμα.

Σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία της FIFA, το 63% από τους 17.077 παίκτες που μετακινήθηκαν μεταξύ ομάδων από διαφορετικές χώρες στο ανδρικό ποδόσφαιρο ήταν παίκτες χωρίς συμβόλαιο.

Χωρίς τον Ζαν Μαρκ Μποσμάν, ωστόσο, κανένας παίκτης δεν θα μπορούσε να ήταν ελεύθερος όταν έληγε το συμβόλαιό του.

Ο Μποσμάν έπαιζε το 1990 με την Λιέγη, στην Β΄ κατηγορία του Βελγίου. Το συμβόλαιό του επρόκειτο να λήξει, αλλά σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν τότε, δεν είχε δικαίωμα να μετεγγραφεί σε άλλη ομάδα, αν πριν δεν αποζημιωνόταν η ομάδα του. Η Λιέγη του πρόσφερε νέο συμβόλαιο, μειώνοντας κατά 2/3 τις αποδοχές του, κάτι που εκείνος αρνήθηκε. Ήθελε να πάει να παίξει στη Δουνκέρκη, στη Γαλλία, αλλά η Λιέγη ζήτησε 600.000 ευρώ και η μετεγγραφή ματαιώθηκε.

Έτσι ο Μποσμάν ξεκίνησε ένα δικαστικό αγώνα και ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που ένας ποδοσφαιριστής προσέφυγε στα πολιτικά δικαστήρια, διεκδικώντας την «ελευθερία του».

Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στο ποδόσφαιρο, το άρθρο 48 της Συνθήκης της Ρώμης του 1957 και καθορίστηκε ότι, ένας παίκτης μπορεί να συγκριθεί με οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενο, απολαμβάνοντας το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας στις ευρωπαϊκές χώρες, μετά τη λήξη του συμβολαίου του.

«Χάρη στο πείσμα μου και με τη βοήθεια της FIFPRO κατάφερα να κερδίσω», είπε ο Μποσμάν. «Όσο πιο μπλοκαρισμένος ήμουν, τόσο πιο αποφασισμένος ήμουν». Απέρριψε τα κίνητρα της FIFA και της UEFA για να διευθετηθεί το θέμα εξωδικαστικά πριν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Έξι χρόνια αργότερα, την 1η Σεπτεμβρίου 2001, αντιμέτωπη με την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η FIFA εισήγαγε ένα πακέτο κανόνων για τις διεθνείς μεταγραφές και ζήτησε από τις 200 ενώσεις -μέλη της να ενημερώσουν τους εθνικούς τους κανονισμούς.

Οι κανόνες μεταγραφών της FIFA (άρθρο 18.3) αναφέρουν ότι ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής είναι «ελεύθερος να συνάψει συμβόλαιο με άλλο σύλλογο, εάν το συμβόλαιό του με την τρέχουσα ομάδα του έχει λήξει».

Ο Μποσμάν αισθάνεται υπερήφανος που τόσοι πολλοί παίκτες επωφελήθηκαν από τη θυσία του πριν από πολλά χρόνια. «Η απόφαση Μποσμάν αντιπροσωπεύει την ελευθερία».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ