Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Εισβολή των ΗΠΑ στην Ευρώπη: στα χέρια Αμερικανών 45 σύλλογοι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια πραγματική εισβολή Αμερικανών στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Σε μια στιγμή όπου το ποδόσφαιρο της Ευρώπης προσβλέπει σε άλλες αγορές για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, το μάρκετινγκ και γενικά εμπορικές συμφωνίες, αυτές οι άλλες αγορές ακολουθούν την αντίθετη κατεύθυνση επενδύοντας στην Ευρώπη.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 45 ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι, που αποτελούν ιδιοκτησία Αμερικανών.

Το εκπληκτικό γεγονός, όπως επισημαίνει το CIES, Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών, το οποίο βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ, είναι το γεγονός ότι το 64% αυτών των εξαγορών έχουν ολοκληρωθεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι τρεις τελευταίοι σύλλογοι που εντάχθηκαν στην «οικογένεια» των Αμερικανών ήταν η ολλανδική Ντε Μπος, η ελβετική Λουγκάνο και η ιταλική SPAL.

Πρόκειται για μία «εισβολή» που επηρεάζει ολόκληρη την ήπειρο. Οι περισσότεροι από τους συλλόγους που ανήκουν σε Αμερικανούς (16, περισσότερο από το ένα τρίτο του συνόλου) βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις, Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να είναι οι κύριοι εκπρόσωποι.

Συγκεκριμένα, η Γιουνάιτεντ βρίσκεται στα χέρια της οικογένειας Γκλέιζερ από το 2005, πρωτοπόροι στο πέρασμα των ευρωπαϊκών συνόρων.

Πώς εξηγείται όμως αυτό το αμερικανικό ενδιαφέρον για τον κόσμο του ποδοσφαίρου;

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να τονιστεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα τελευταία χρόνια, ανακαλύπτουν το ποδόσφαιρο, πολύ περισσότερο από ποτέ.

Στη διάρκεια της μεταγραφικής αγοράς, δεκάδες παίκτες πετούν πάνω από τον Ατλαντικό για να παίξουν στα καλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, συμπεριλαμβανομένου του ιταλικού, με ορισμένες ακαδημίες να έχουν γίνει διεθνή σημεία αναφοράς, όπως για παράδειγμα, η Ντάλας FC.

Εκτός από την αισιοδοξία για την ανάπτυξη του αμερικανικού ποδοσφαίρου γενικά, υπάρχουν  φυσικά και λόγοι οικονομικής φύσης.

Σύμφωνα με τον Τζόρνταν Γκάρντνερ, πρόεδρο και συνιδιοκτήτη της  Χέλσινμποργκ (Δανία), οι αξιολογήσεις  συλλόγων σε μεγάλα αμερικανικά αθλήματα είναι εκτός κλίμακας, καθιστώντας την Ευρώπη  περισσότερο ελκυστική.

Επιπλέον, υπάρχει η έλξη των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, καθώς και το μεγαλύτερο εύρος δράσης για τα Brand που το ποδόσφαιρο εγγυάται, σε σύγκριση με άλλα αθλήματα, ειδικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ