Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Σέριφ Τίρασπολ: ένας σύλλογος «χωρίς χώρα» στον κόσμο του Champions League

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το ποδόσφαιρο της Μολδαβίας, «εξορισμένο» στην  175η θέση της κατάταξη της FIFA και στην 37η της UEFA, γεύτηκε  χθες βράδυ τη γλυκιά γεύση της πρόκρισης στους ομίλους του Champions League, χάρη στον άθλο του … Σερίφη της Τίρασπολ.

Ένας σύλλογος «χωρίς χώρα», από μια περιοχή -την Υπερδνειστερία – που εμπλέκεται σε μια διαφωνία ταυτότητας από την εποχή της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης, τη δεκαετία του 1990.

Η Υπερδνειστερία είναι de facto κράτος στη Μολδαβία, που δεν αναγνωρίζεται από τη Μολδαβία. Διακήρυξε την ανεξαρτησία του με τη βοήθεια Ρώσων, Κοζάκων και Ουκρανών εθελοντών το 1990 και το 1992 ενεπλάκη σε πολεμική σύγκρουση με τις μολδαβικές δυνάμεις. Μέχρι σήμερα διατηρεί στο εθνόσημο το σοβιετικό σφυροδρέπανο.

220px Transnistria

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την Υπερδνειστερία ως περιοχή «παγωμένης διαμάχης» και σε δημοψήφισμα που έγινε το 2006 το 93% των κατοίκων τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτητοποίησης από τη Μολδαβία και της ένωσης με τη Ρωσία, με την οποία όμως δεν έχει σύνορα. Η Μολδαβία ορίζει την Υπερδνειστερία ως αυτόνομη εδαφική ενότητα με ειδικό νομικό καθεστώς. Η Υπερδνειστερία έχει δική της κυβέρνηση, Βουλή, στρατό και νόμισμα. Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν μολδαβική υπηκοότητα, αλλά αρκετοί είναι και οι Ρώσοι και Ουκρανοί υπήκοοι που κατοικούν στην περιοχή. Έχει πρωτεύουσα την Τίρασπολ στην οποία το ένα τρίτο των 500.000 κατοίκων είναι Μολδαβοί και άλλοι τόσοι Ουκρανοί και Ρώσοι, που μιλούν και τις τρεις γλώσσες.

Η Σέριφ Τίρασπολ

Οι ομάδες της Υπερδνειστερίας παίζουν στα πρωταθλήματα της Μολδαβίας. Κυριαρχεί η Σέριφ Τίρασπολ, έχοντας κερδίσει 19 από τα 21 τελευταία πρωταθλήματα και τώρα βρίσκεται  στους ομίλους του Champions League. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, για πρώτη φορά στην ιστορία της Μολδαβίας.

Sheriff Shadium

Ο σύλλογος, που ιδρύθηκε το 1997, βρίσκεται υπό την ομπρέλα του Sheriff, ενός επιχειρηματικού ομίλου που δημιουργήθηκε το 1993 από τους Βίκτορ Γκούσαν και Ιλια Κάζμαλι – πρώην μέλη της σοβιετικής μυστικής υπηρεσίας – και που ξεκίνησε ως εταιρεία ασφαλείας και τώρα έχει γίνει αλυσίδα φυσικού αερίου, έχοντας επίσης βενζινάδικα, σούπερ μάρκετ, κατασκευαστικές και εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Είναι ένας επιχειρηματικός γίγαντας που «κυβερνά» στην Υπερδνειστερία.

Δύο Έλληνες στον πύργο της Βαβέλ του συλλόγου

Στην ομάδα, που είναι ένας πραγματικός  Πύργος της Βαβέλ, έχουν θέση και δύο Έλληνες ποδοσφαιριστές, οι Αθανασιάδης και Κολοβός.

serif tiraspol

Μαζί τους παίκτες από τη Μολδαβία, την Κολομβία, την Γκάνα, το Περού, το Τρινιντάντ- Τομπάγκο, το Λουξεμβούργο, το Μάλι, τη Σλοβενία, τη Βοσνία, το Μαλάουι, τη Βραζιλία και την Γουινέα.

Η Σέριφ που έχει παίξει τέσσερις φορές στη φάση των ομίλων του Europa League (2010, 2011, 2014 και 2018), πλέον θα το κάνει και στο Champions League, απαντώντας θετικά στη μεγάλη πρόκληση.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ