Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η ψηφιακή τεχνολογία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους θεατές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απόκοσμη εξακολουθεί η  ατμόσφαιρα στους χώρους των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο 2020, όπως και οι κραυγές χαράς από τους αθλητές, που αναπηδούν μπροστά από τις άδειες θέσεις, καθώς οι θεατές έχουν αποκλειστεί.

Η απουσία θεατών λόγω της πανδημίας COVID-19 υπήρξε ένα μεγάλο πλήγμα και ακόμη και η ψηφιακή τεχνολογία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την έλλειψη ατμόσφαιρας στους Αγώνες.

«Η ανθρώπινη σύνδεση δεν μπορεί να αναπαραχθεί ψηφιακά» δήλωσε ο Γιάννης Έξαρχος, Έλληνας διευθύνων σύμβουλος των Ολυμπιακών Ραδιοτηλεοπτικών Υπηρεσιών.

«Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Είμαι λάτρης της τεχνολογίας, αλλά υπάρχουν  τόσα πολλά άλλα πράγματα που μπορεί να κάνει η τεχνολογία», είπε στους δημοσιογράφους.

Καθώς η ιαπωνική πρωτεύουσα αντιμετωπίζει αυξανόμενα κρούσματα, οι Αγώνες του Τόκιο 2020, που αναβλήθηκαν πέρυσι λόγω της πανδημίας, διεξάγονται χωρίς  θεατές.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) έπρεπε να  επικεντρωθεί γρήγορα στα ψηφιακά της σχέδια για να προσθέσει νέα στοιχεία σε χώρους και να αυξήσει την εμπειρία των  αθλητών.  Οι διοργανωτές επιδιώκουν να καλύψουν την απουσία θεατών με προσπάθειες που κυμαίνονται από την ανάρτηση βίντεο και τις εικονικές επευφημίες έως τα μηνύματα που εμφανίζονται στα γήπεδα και τον ήχο από τους προηγούμενους Αγώνες.

Ζωντανές συνδέσεις δημιουργούνται για τους συγγενείς και τους φίλους των αθλητών αμέσως μετά τους  Αγώνες και οι διοργανωτές προσπαθούν να αλληλεπιδράσουν με τα εκατομμύρια των οπαδών των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Γιάννης Εξαρχος  είπε ότι η απουσία  φιλάθλων σήμαινε ότι οι διοργανωτές έπρεπε να επιταχύνουν την εισαγωγή ψηφιακών εργαλείων για να συνδεθούν με τους θεατές σε διαφορετικές ζώνες ώρας, περιοχές, πολιτισμούς και αθλήματα.

Η ΔΟΕ δήλωσε ότι συγκέντρωσε αριθμούς ρεκόρ στις ψηφιακές πλατφόρμες της και του Τόκιο 2020, με διπλασιασμό της επισκεψιμότητας από την εκδήλωση του Ρίο ντε Τζανέιρο 2016.

Οι δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν  περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια  επισκέψεις.

«Με όλα αυτά τα ψηφιακά εργαλεία δέσμευσης χρειαζόμασταν να μάθουμε πολλά για να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να αναδείξουμε και να δώσουμε έμφαση σε αυτό που συμβαίνει», δήλωσε ο Έξαρχος.

«Αν μπορούμε να αναπαραστήσουμε ότι δημιουργούμε μια πιο ρεαλιστική ατμόσφαιρα για το τι συμβαίνει εκεί έξω, είναι σημαντικό», είπε.

«Πάντα θα μας λείπει η φυσική παρουσία, αλλά μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα για να προσπαθήσουμε. Πρέπει να τονίσουμε ότι ο κόσμος είναι εδώ, ο κόσμος παρακολουθεί, ο κόσμος είναι δεσμευμένος, ο κόσμος υποστηρίζει τις προσπάθειες των αθλητών.»

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ