Κυριακή 25 Ιουλίου 2021
MENU

Το Black Lives Matter…έφτασε στο Τόκιο

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Το Black Lives Matter είναι μια φωτιά που ολοένα μεγαλώνει

Το Black Lives Matter έφτασε στο Τόκιο. Οι γυναίκες της ομάδας ποδοσφαίρου της Μεγάλης Βρετανίας  γονάτισαν χθες πριν από τη νίκη (2-0) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, επί της Χιλής, εκπληρώνοντας την υπόσχεση πριν από τους Αγώνες, ότι θα στηρίξουν τη φυλετική ισότητα και θα στείλουν μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό.

Χθες την πρώτη ημέρα των αθλημάτων και με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) να επιβεβαιώνει ότι η χειρονομία δεν παραβίασε τον «Κανονισμό 50.2» που απαγορεύει τις πολιτικές δηλώσεις και απαγορεύει στους αθλητές να διαμαρτύρονται στο βάθρο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σουηδία ακολούθησαν και οι δύο πριν από τον αγώνα τους, όπως και η Νέα Ζηλανδία.

Τον Μάιο του 2020, ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ. Το γόνατο του αστυνομικού συνέθλιψε το λαιμό του Αφροαμερικάνου κατά τη διάρκεια μιας σύλληψης έως ότου τον οδηγήσει σε ασφυξία,  και το κίνημα Black Lives Matter βγήκε στους δρόμους και στα σπορ.

Από το μποϊκοτάζ των παικτών του ΝΒΑ έως τη διακοπή στο US Open του τένις που ενθαρρύνθηκε από τη Ναόμι Οζάκα) ή τις επιδείξεις αλληλεγγύης, από ομάδες ποδοσφαίρου-γονατίζοντας – από όλο τον κόσμο.

Μια πλήρης επανάσταση που μπορεί να φαίνεται πως θα έχει την καλύτερη βιτρίνα της στους Αγώνες και που προκάλεσε μια συζήτηση στα γραφεία της ΔΟΕ.

Τι θα συνέβαινε τώρα αν ένας αθλητής, όπως έκαναν οι Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος στο Μεξικό το 1968, που ύψωσαν  τη μαύρη γροθιά τους, αποφασίσει να διαμαρτυρηθεί ενάντια στο ρατσισμό στο βάθρο;

Οι δύο αθλητές-πρωταθλητές, εκδιώχθηκαν. Απομένει να δούμε αν η ΔΟΕ θα τολμούσε να το κάνει στο Τόκιο 2020.

Ο περίφημος «κανονισμός 50.2» της Ολυμπιακής Χάρτας, που διέπει τον Ολυμπισμό, είναι ξεκάθαρος: «Δεν επιτρέπεται πολιτική, θρησκευτική ή φυλετική εκδήλωση ή προπαγάνδα σε κανένα Ολυμπιακό χώρο».

Και αυτό δεν έχει αλλάξει. Τα λόγια παραμένουν ίδια, αλλά το πνεύμα, ναι, φαίνεται να είναι διαφορετικό.

Πέρυσι, η Επιτροπή Αθλητών της ΔΟΕ, με επικεφαλής την κολυμβήτρια, Κίρστι Κόβεντρι, πραγματοποίησε διαβούλευση μεταξύ 3.500 αθλητών από 185 χώρες σχετικά με τη σκοπιμότητα τροποποίησης του κανονισμού 50.2.

Και η πλειοψηφία (70%) τάχθηκε υπέρ της «διατήρησης του δικαιώματος στο βάθρο, γήπεδο και στις άλλες επίσημες τελετές, κάθε είδους διαμαρτυρίας ή δήλωσης».

Ετσι στο Τόκιο, σκηνές όπως εκείνες της Αμερικανίδας Γιουν Μπέρι, η οποία γύρισε την πλάτη της στη σημαία των ΗΠΑ, στα πρόσφατα δοκιμαστικά στη χώρα της, θεωρώντας ότι ο ύμνος είναι «ασεβής για τους μαύρους πολίτες» ή το μαύρο γάντι που φορούσε ο σπρίντερ Νόα Λάιλς, λέγοντας μετά ότι «εξακολουθούμε να πεθαίνουμε στους δρόμους. Το γεγονός ότι δεν μιλάμε γι ‘αυτό επειδή πλησιάζουν οι Αγώνες δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνει. Είμαι μαύρος», δεν αποκλείεται να επαναληφθούν στο Τόκιο.

Η επιτροπή των αθλητών συνέστησε επίσης στην εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ να εξετάσει κάθε πιθανή παράβαση «κατά περίπτωση» για να «εγγυηθεί την αναλογικότητα των κυρώσεων». Επιπλέον, προέτρεψε τον Πρόεδρο Τόμας Μπαχ να «διερευνήσει τρόπους για τους αθλητές να εκφράσουν τις ανησυχίες τους κατά τη διάρκεια των Αγώνων, σεβόμενοι παράλληλα το Ολυμπιακό πνεύμα».

Έτσι, στο Τόκιο θα επιτρέπεται στους αθλητές να εκφράζουν πολιτικές ή κοινωνικές απόψεις μέσω κοινωνικών δικτύων, συνεντεύξεων ή συνεντεύξεων τύπου. Και θα υπάρχει χαλαρότητα στις χειρονομίες, αρκεί να μην γίνεται κατά τη διάρκεια αγώνων ή τελετών απονομής βραβείων. Εάν είναι πριν ή μετά η ΔΟΕ, θα «κλείσει τα μάτια.»

Ετσι κι αλλιώς, το Black Lives Matter είναι μια φωτιά που ολοένα μεγαλώνει. Μία φωτιά την οποία οι ηγέτες της ΔΟΕ δεν γνωρίζουν πολύ καλά πώς να αντιμετωπίσουν.

Ίσως η απάντηση είναι σε ένα από τα βάθρα στο Τόκιο…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βαρύ λογαριασμό καλείται να πληρώσει η Γερμανία για τη «βιβλική καταστροφή»

Ιστορικής κλίμακας καταστροφές στην Δυτική Γερμανία 1,3 δις ευρώ θα κοστίσει στην Γερμανία, με ένα πρώτο υπολογισμό, η βιβλική καταστροφή...

Αλ. Τσίπρας: Ως κυβέρνηση θα καταργήσουμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Στην κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αλλά και την δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο με τους φετινούς βαθμούς όσοι...

Ν. Κοτζιάς: «Περί βαθμών και ορίων εισαγωγής στα ΑΕΙ»

Η ανάρτηση του Ν. Κοτζιά  http://https://www.facebook.com/100049230365778/posts/352619196389090/ «Ρωτάνε: μα θέλετε ανθρώπους με βαθμούς κάτω από τη βάση να σπουδάζουν; Η ερώτηση...