Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Από την Covid-19 στο Football Light τη ESL και το Euro 2020 έως το μέλλον του ποδοσφαίρου

Η ιστορία του ποδοσφαίρου αλλάζει γρήγορα και μη αναστρέψιμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το μέλλον του ποδοσφαίρου θα εξαρτηθεί από τον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων του, που χρειάζονται συγκεκριμένες απαντήσεις. Προβλημάτων που έχουν γίνει συντριπτικά εξαιτίας της πανδημίας covid-19, η οποία άδειασε τις εξέδρες, κοκκίνησε τους προϋπολογισμούς, απαξίωσε τις διεθνείς διοργανώσεις.

Πλέον όχι μόνο απαιτούν άμεσες λύσεις, αλλά επιβάλλουν μια επιλογή μεταξύ δύο εναλλακτικών μοντέλων:  είτε ο πλούτος  αναδιανέμεται είτε αγκαλιάζεται ο ελιτισμός των μεγάλων συλλόγων. Ετσι διακυβεύεται ο αγώνας ενάντια στην εξαφάνιση του ποδοσφαίρου όπως το γνωρίζουμε τώρα. Και μια λανθασμένη απόφαση κινδυνεύει να είναι μη αναστρέψιμη και θανατηφόρα, με συνέπεια οι «παίκτες» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να μην μπορούν πλέον να επιλέξουν να μην επιλέξουν.

Το ναυάγιο της ευρωπαϊκής Super League (ESL) έχει αναβάλει-μεταθέσει τη συζήτηση, αλλά έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι μια νέα εποχή βρίσκεται προ των πυλών.  Με την ανάγκη μίας προοπτικής, ενδεχομένως βαθύτερης από αυτές που έχουν εμφανιστεί.

Το Euro 2020 μπορεί να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για τη νέα αφήγηση που χρειάζεται, σε συνθήκες διαφορετικές όχι μόνο από χώρα σε χώρα, αλλά και από γήπεδο σε γήπεδο. Η επιλογή να μην αλλάξει το λογότυπο, χρησιμοποιώντας το Euro2020 δώδεκα μήνες αργότερα, έχει πολύ συγκεκριμένη σημασία.

«Για άλλα προϊόντα, θα είχε γίνει επαναπροσδιορισμός, αλλά αυτό θα άλλαζε την ιστορία του ποδοσφαίρου », ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ilfattoquotidiano, o Ιταλός καθηγητής  Μάρκο Μπρούνο, κοινωνιολόγος πολιτιστικών διαδικασιών και επικοινωνίας . «Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε εάν υπήρχε μια ανάλυση κόστους/οφέλους που οδήγησε στην πώληση εμπορευμάτων που έχουν ήδη εκτυπωθεί με αυτό το λογότυπο ή υπήρχε η επιλογή συμβολικής χρήσης της πανδημίας: αυτό είναι  το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έπρεπε να χάσουμε, το οποίο θα έπρεπε να είχαμε παίξει πέρυσι.»

Η ιστορία του ποδοσφαίρου αλλάζει γρήγορα και μη αναστρέψιμα. Η γλώσσα του  επίσης έχει γίνει πιο ασηπτική, επιστημονική,  λιγότερο περιεκτική, με συνέπεια η ρητορική έ να καταπίνει το έπος του. Το ποδόσφαιρο μιλά συνεχώς, αλλά μιλά όλο και λιγότερο.

«Ο αθλητισμός είχε πάντα μια μεγάλη ικανότητα να διηγείται ιστορίες, να χρησιμοποιεί το” ταξίδι του ήρωα “,  αλλά υπάρχουν στοιχεία που τα τελευταία χρόνια έχουν καταστήσει πιο δύσκολη την ανάγνωση αυτής της τάσης. Πρώτα απ ‘όλα, υπάρχει ένας ακραίος κατακερματισμός των ιστοριών, κάνοντας κάθε ιστορία αφήγηση. Και αν όλα γίνονται αφήγηση, ακόμη και το χρονικό ενός αγώνα, αν χρησιμοποιείται πάντα ο ίδιος τόνος, καταλήγουμε να χάνουμε τη δύναμη, τη μοναδικότητα της αφήγησης», τόνισε ο Ιταλός καθηγητής.

Είναι όμως όλα αυτά αρκετά για να εξηγήσουν γιατί, σε αντίθεση με άλλα αθλήματα, το ποδόσφαιρο δυσκολεύεται να φτιάξει το δικό του έπος; Προφανώς όχι. «Το έπος χρειάζεται επίσης μια συναισθηματική επένδυση – συνεχίζει ο Μάρκο Μπρούνο – πρέπει να ερωτευτείς έναν παίκτη και μια ομάδα. Εδώ και χρόνια είναι ξεκάθαρο ότι ένας παίκτης μπορεί να αλλάξει ομάδα σε οποιαδήποτε μεταγραφική περίοδο, οπότε είμαστε πάντα επιφυλακτικοί. Αυτό δημιουργεί απογοήτευση. Η αίσθηση του ανήκειν υπάρχει ακόμα, αλλά με μια δόση κυνισμού και απόσπασης από τους πρωταγωνιστές. Και αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι υγιές.»

Οι τελευταίοι μήνες ήταν αντιφατικοί. Εάν κατά την διάρκεια των 15  μηνών της πανδημίας covid-19 , αναπτύχθηκε το λεγόμενο “Football Light”, δηλαδή μια προοδευτική απόσπαση του οπαδού από την αγαπημένη του ομάδα, η υπόθεση της ESL λειτούργησε σαν ένας καλός απινιδωτής για να αναβιώσει αυτόν τον δεσμό. «Ο τρόπος με τον οποίο καταστράφηκε αυτή η ιδέα μας έσωσε από έναν περαιτέρω συγκεντρωτισμό των δυνάμεων και του πλούτου στα χέρια λίγων συλλόγων – είπε ο Μάρκο Μπρούνο -, πράγματι, μας έδειξε ότι αν θέλουμε να διαφυλάξουμε κάποιο ενδιαφέρον εκ μέρους των ανθρώπων, αλλά και της κατανάλωσης, πρέπει να επιβραδύνουμε, να μην ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο. Και με αυτή την έννοια οι διαμαρτυρίες, ειδικά στην Αγγλία, ήταν θεμελιώδεις. Δείχνοντας ότι αυτό συνέβη επειδή έκοβε στις ρίζες την ιδέα του έπους, μιας πρόκλησης μεταξύ του Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ. Και το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα που προσφέρεται περισσότερο σε αυτήν την ιδέα, σε αυτό το είδος ιστοριών».

Βέβαια θα ήταν αφελής κάποιος να πιστέψει ότι η ESL ναυάγησε μόνο λόγω της αντιπολίτευσης των φιλάθλων. Καταδικάστηκε επειδή δεν μπόρεσε-κυρίως το επιχειρηματικό της κομμάτι- να απαντήσει , σε ερωτήματα που αφορούν το ίδιο το ποδόσφαιρο.

Ετσι κι αλλιώς πάντως οι φίλαθλοι αναδεικνύονται ως οι κύριοι πρωταγωνιστές σε αυτό το άθλημα, ως το στοιχείο στήριξης που κάνει όλα τα άλλα δυνατά. Ακόμα κι αν για κάποιους, πρόκειται για πιο ρομαντική παρά πρακτική θεώρηση.

Σίγουρα μια από τις μεγάλες προκλήσεις του ποδοσφαίρου στο μέλλον, αφορά ακριβώς την ικανότητα επαναπροσδιορισμού και διόρθωσης, της μετατροπής του ξανά σε ένα όργανο ένταξης. Κομμάτι του βιομηχανικού συστήματος, μια επιχείρηση που κινεί δισεκατομμύρια, είναι ένα κομμάτι της οικονομίας και ως τέτοιο θα συνεχιστεί. Θα χρειάζεται όμως πάντα χρήστες και θεατές.  Στο δρόμο προς μια νέα εποχή, που ακόμα  κρύβεται πίσω από την γωνία.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ