Κυριακή 25 Ιουλίου 2021
MENU

Πως ένα…νόμισμα μπορεί να καθορίσει το νικητή στα πέναλτι

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Η σειρά των πέναλτι μάλλον δεν έχει σημασία, αλλά έχει αλλά το δικαίωμα να καθορίσεις την ακολουθία τους

Τα πέναλτι που έκριναν τον τελικό του Euro 2020 συζητήθηκαν περισσότερο από τον ίδιο τον αγώνα (διάρκειας 120’), κάτι που δεν συνέβη, όταν η Ιταλία, με τον ίδιο τρόπο που έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου, ξεπέρασε τους Ισπανούς στα ημιτελικά.

Έτσι κι αλλιώς όμως η επίπονη αυτή διαδικασία-για παίκτες, προπονητές αλλά και φιλάθλους- καταφέρνει να βρίσκεται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, πάνω στο τραπέζι της -ποδοσφαιρικής- συζήτησης.

Κάθε παιχνίδι έχει νικητή και ηττημένο, αυτόν που προχωράει και εκείνον που επιστρέφει σπίτι, εκείνον που πανηγυρίζει και αυτόν που σκύβει το κεφάλι. Και αυτό κάποιες φορές συμβαίνει, μια θέση πιο κάτω μπορεί να εξαρτάται από το αποτέλεσμα ενός πέναλτι. Στην διαδικασία των 11 μέτρων που ακολουθεί τα 120’ μαρτυρικά λεπτά, που καμία από τις δύο ομάδες δεν αποδείχθηκε ικανή να κάνει δικό της το παιχνίδι.

Και τότε προκύπτει το ερώτημα: μήπως η ομάδα που αναλαμβάνει το πρώτο πέναλτι κερδίζει πλεονέκτημα;

Μια εύλογη και ελκυστική θεώρηση που ταιριάζει με την απλότητα της ίδιας της εκτέλεσης, σε ένα τουρνουά, όπου στον οποίο οι δύο ομάδες εναλλάσσονται για να σκοράρουν από ένα σταθερό σημείο 11 μέτρα από τη γραμμή του τέρματος.

Δεδομένου ότι περίπου το 75% όλων των πέναλτι τελικά μετατρέπονται ως γκολ, η σειρά των εκτελέσεων μπορεί επομένως να έχει σημασία, καθώς επηρεάζει τα ενδιάμεσα αποτελέσματα.

Πολλοί φαίνεται να έχουν αυτήν την άποψη, αλλά η πρόσφατη έρευνά της ιστοσελίδας  conversation δείχνει ότι αυτό, που συνήθως αναφέρεται ως «πλεονέκτημα πρώτης κίνησης», είναι στην πραγματικότητα μύθος. Κάτι (ο μύθος) που ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε στην περίπτωση της Γαλλίας, ούτε της Ιταλίας σε αυτό το Euro 2020.

Ωστόσο, είναι ένας…μύθος που ενέπνευσε αρκετή έρευνα με τα χρόνια και έχει υποστηρικτές και από τις δύο πλευρές. Μία μελέτη ανέφερε ότι το πρώτο πέναλτι αύξησε σημαντικά τις πιθανότητες μιας ομάδας να κερδίσει, ενώ οι επόμενες έρευνες δεν βρήκαν κανένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Και σε άλλα αθλήματα- Κρίκετ, Χόκεϊ-, όπως αποδείχτηκε, τα συμπεράσματα σχετικά με το πλεονέκτημα «της πρώτης κίνησης» πρώτου κινητήρα παραμένουν ανάμεικτα.

Στην έρευνα έγινε ανάλυση 207 πέναλτι σε 14 διεθνή τουρνουά ποδοσφαίρου μεταξύ Ιουλίου 2003 και Αυγούστου 2017, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο (δέκα πέναλτι), το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (εννέα), το Champions League (30) και το Europa League (68).

Επιπλέον εξετάστηκε το αποτέλεσμα της ρίψης νομίσματος του διαιτητή. Ο νικητής αρχηγός θα μπορούσε τότε να επιλέξει αν θα πάει πρώτος ή δεύτερος. Θεωρητικά, η δεύτερη θέση θα μπορούσε να είναι μια στρατηγική επιλογή εάν ο τερματοφύλακας θεωρείται καλύτερος από της άλλης ομάδας και είναι πιθανότερο να αποκρούσει πέναλτι.

Με πρόσβαση σε επίσημα βίντεο, η έρευνα μπόρεσε να προσδιορίσει ποιος αρχηγός κέρδισε στο ρίξιμο του νομίσματος  και ποια απόφαση πήρε για 96 πέναλτι.

Παραδόξως ίσως, αποδείχθηκε ότι η επιλογή να πάει πρώτη η ομάδα του δεν είναι μια αποφασιστικά κυρίαρχη επιλογή. Την έκαναν οι Ελβετοί και επιβεβαιώθηκαν.

Μόνο το 56% όλων των αρχηγών αποφάσισε να εκτελέσει πρώτη η ομάδα του, ενώ το υπόλοιπο 44% έστειλε τον τερματοφύλακά του στην εστία πρώτο, πιστεύοντας σε ένα «πλεονέκτημα δεύτερης κίνησης».

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του τελευταίου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη Γαλλία το 2016, η απόφαση για δεύτερη θέση λήφθηκε και στις τρεις διαδικασίες πέναλτι.

Επίσης επιβεβαιώθηκαν περισσότερες προηγούμενες έρευνες, που έδειχναν ότι δεν υπήρχε κανένα πλεονέκτημα νίκης στην πρώτη ομάδα, φτάνοντας μόλις στο 51% σε αυτά τα διεθνή τουρνουά.

Πάντως πρόσφατα ο Χεράρδ Πικέ της Μπαρτσελόνα, κατέκρινε τον τρόπο, με τον οποίο διεξάγεται η συγκεκριμένη διαδικασία, θεωρώντας την άδικη.«Δεν είναι τυχαίο ότι σε τέσσερις περιπτώσεις στο EURO όσο και στο Copa América νίκησε η ομάδα που εκτελεί πρώτη πέναλτι. Οι στατιστικές λένε ότι η πρώτη ομάδα έχει περισσότερες πιθανότητες και σε ένα τουρνουά σαν αυτό δεν φαίνεται δίκαιο από μία κλήρωση να ξεκινάς με ένα μειονέκτημα» έγραψε στο Twitter.
 «Νομίζω ότι η καλύτερη μορφή είναι το ABBAABBAAB … Με αυτόν τον τρόπο, οι ομάδες, αν δεν αποτύχουν, εναλλάσσονται προχωρώντας. Συναισθηματικά, το να προχωράς ή να μένεις πίσω μετράει πολύ» απάντησε σε έναν από τους χρήστες. Μια εναλλαγή παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στα «τάι μπρέικ» του τένις, ένα άθλημα που ο Καταλανός γνωρίζει καλά ως ο διοργανωτής του Davis Cup.

Πάντως κάποιοι επιμένουν, η σειρά των πέναλτι μάλλον δεν έχει σημασία, αλλά έχει αλλά το δικαίωμα να καθορίσεις την ακολουθία τους, εκτιμώντας τα σχετικά δυνατά σημεία των τερματοφυλάκων και εκτελεστών των δύο πλευρών, και στη συνέχεια  αποφασίζοντας για την πιο ευνοϊκή.

Ετσι ίσως κάποιος, την επόμενη φορά, θα έπρεπε να προσέξει περισσότερο το ρίξιμο του νομίσματος, μιας και η τύχη των ομάδων θα μπορούσε να εξαρτηθεί από αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βαρύ λογαριασμό καλείται να πληρώσει η Γερμανία για τη «βιβλική καταστροφή»

Ιστορικής κλίμακας καταστροφές στην Δυτική Γερμανία 1,3 δις ευρώ θα κοστίσει στην Γερμανία, με ένα πρώτο υπολογισμό, η βιβλική καταστροφή...

Αλ. Τσίπρας: Ως κυβέρνηση θα καταργήσουμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Στην κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αλλά και την δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο με τους φετινούς βαθμούς όσοι...

Ν. Κοτζιάς: «Περί βαθμών και ορίων εισαγωγής στα ΑΕΙ»

Η ανάρτηση του Ν. Κοτζιά  http://https://www.facebook.com/100049230365778/posts/352619196389090/ «Ρωτάνε: μα θέλετε ανθρώπους με βαθμούς κάτω από τη βάση να σπουδάζουν; Η ερώτηση...