Κυριακή 25 Ιουλίου 2021
MENU

Βενέτσια: Ένα σύμβολο αντίστασης  στη Βενετία-Disneyland

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Εστίες ζωγραφισμένες στους τοίχους με κιμωλία, βήματα και περάσματα δίπλα στο νερό και η μπάλα να καταλήγει μέσα σε αυτό, ή -στην καλύτερη περίπτωση- ανάμεσα στα τραπέζια των τουριστών.  Είναι το ποδόσφαιρο που παίζεται στις μέρες μας στους δρόμους της Βενετίας.

Μία πόλη που γιόρτασε στα τέλη Μάϊου την επιστροφή  της Βένετσια στη Serie A, μία πόλη που έχει γίνει όλο και πιο δύσκολο να παίζεις στο δρόμο λόγω των περιορισμών.

Παρηγοριά – ίσως για τη σκέψη – το ιστορικό στάδιο της πόλης, το «Penzo», χτισμένο το 1913, είναι το δεύτερο παλαιότερο στάδιο στην Ιταλία μετά το «Ferraris» στη Γένοβα.

Βυθίζεται στην πόλη, περιτριγυρισμένο από κανάλια και σπίτια, όπου ζουν όλο και λιγότεροι κάτοικοι και για να φτάσει κάποιος εκεί πρέπει να διασχίσετε την πόλη με τα πόδια.

«Είναι ένα νησί μέσα σε ένα νησί» εξηγεί ο Βενετός συγγραφέας και φίλαθλος Ρομπέρτο Φερούτσι, στην ιταλική ιστοσελίδα ilfatooquotidiano, ζώντας μερικά βήματα από το γήπεδο. «Πιστεύω ότι η φετινή πορεία της ομάδας είναι πραγματικά το σύμβολο της αντίστασης της πόλης Βενετίας στη Βενετία Disneyland. Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι υπάρχει πραγματικά μια άλλη Βενετία και όχι μόνο εκείνη του Ριάλτο και του Σαν Μάρκο ή των αναμνηστικών για ένα ευρώ.»

Η νεοφώτιστη στην Serie A, Βενέτσια, έπαιξε όμως επίσης το ρόλο της για την ενοποίηση γεωγραφικά χωριστών τμημάτων της πόλης της ηπειρωτικής χώρας και της λιμνοθάλασσας. Ενώνοντας με τον τρόπο της, μια περιοχή που είναι τεράστια. Έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι από τους  φιλάθλους ζουν έξω από το κέντρο για λόγους εργασίας και κόστους. Η Βενετία έχει πλέον γίνει μια ανοιχτή Disneyland, έχει αλλάξει εντελώς.

1 venezia residence

Σε πείσμα εκείνων που επιμένουν σε ένα νέο τρόπο σκέψης και σχεδίασης της πόλης, δίνοντας μια πραγματική μάχη ενάντια στην υποβάθμιση, την εγκατάλειψη και την κερδοσκοπία των δημόσιων χώρων. Μια μάχη που διεξάγεται καθημερινά από πολλούς άλλους κατοίκους, ενώσεις και κινήματα.

Προκειμένου η πόλη να μην συμβιβάζεται στους πάρα πολλούς χώρους για τους τουρίστες, περιορίζοντας σε λίγους τους νέους και όσους ζουν εκεί, μέχρι να τους αναγκάσουν να ακολουθήσουν τα βήματα εκείνων που έφυγαν.

Και η Βενέτσια, η αγαπημένη τους ομάδας, που πλέον θα είναι στην παρέα της ιταλικής Serie A, γίνεται επιπλέον ένα ακόμα σύμβολο αντίστασης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βαρύ λογαριασμό καλείται να πληρώσει η Γερμανία για τη «βιβλική καταστροφή»

Ιστορικής κλίμακας καταστροφές στην Δυτική Γερμανία 1,3 δις ευρώ θα κοστίσει στην Γερμανία, με ένα πρώτο υπολογισμό, η βιβλική καταστροφή...

Αλ. Τσίπρας: Ως κυβέρνηση θα καταργήσουμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Στην κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αλλά και την δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο με τους φετινούς βαθμούς όσοι...

Ν. Κοτζιάς: «Περί βαθμών και ορίων εισαγωγής στα ΑΕΙ»

Η ανάρτηση του Ν. Κοτζιά  http://https://www.facebook.com/100049230365778/posts/352619196389090/ «Ρωτάνε: μα θέλετε ανθρώπους με βαθμούς κάτω από τη βάση να σπουδάζουν; Η ερώτηση...