Κυριακή 25 Ιουλίου 2021
MENU

Όταν η πολιτική παίζει μπάλα

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Το «τιρκουάζ σκάνδαλο» στην Αυστρία

Από τη μία πλευρά η δημιουργικότητα, φυσικά οι ανάγκες του μάρκετινγκ, αλλά και τα νέα αισθητικά πρότυπα.

Από την άλλη οι φίλαθλοι, η νοσταλγία, η ρετρό-μανία, αλλά και η «πρόσδεση» στις παραδοσιακές αξίες.

Φανέλες για κάθε γούστο και χρώμα, μερικές φορές επιτυχημένες, άλλες φορές ενοχλητικές, κάποιες φορές πεδίο για φασαρία και αντιπαράθεση.

Η μοναδική-έως τώρα-, εξαίρεση, οι φανέλες της εθνικής ομάδας. Εκεί σημείο αναφοράς είναι οι σημαίες, επομένως τα περιθώρια πειραματισμού είναι μικρότερα. Δημιουργικότητα ναι, αλλά με κρίση, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή η πολιτική αποφασίσει να εμπλακεί, χωρίζοντας κάποιες φορές τη χώρα στη μέση.

Η Αυστρία, που αποχαιρέτησε όρθια το Euro 2020,  χάνοντας (2-1) στην παράταση από την Ιταλία, εμφανίστηκε στο Wembley με τη γνωστή της φανέλα με τα χρώματα της σημαίας της (άσπρο-κόκκινο). Όμως το χρώμα τιρκουάζ που είχε επιλεχθεί πριν από δύο χρόνια από την ομοσπονδία, φορώντας (σε σορτς και κάλτσες) στη συνάντηση με την Βόρεια Μακεδονία (3-1), δημιούργησε από την αρχή καταιγίδα αντιδράσεων.

Το Türkisgate, η διαφορετικά το «τιρκουάζ σκάνδαλο».

Το τιρκουάζ είναι το νέο χρώμα της αυστριακής πολιτικής και είναι εξαιρετικά διχαστικό. Επιλέχθηκε απευθείας από τον σημερινό ομοσπονδιακό Καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς στη διαδικασία ανανέωσης του κόμματος του Österreichische Volkspartei (ÖVP), του αυστριακού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο από το 2017 έχει εγκαταλείψει τη λευκή γραφή σε μαύρο φόντο υπέρ τιρκουάζ σε λευκό φόντο.

Μια αλλαγή που αφορούσε επίσης το όνομα, το οποίο έγινε το Die Neue Volkspartei, με το επίθετο «νέο» για να τονίσει την ασυνέχεια με το παρελθόν. Ένα συντηρητικό και χριστιανικό Δημοκρατικό κόμμα, από το 1986 πάντοτε στην κυρίαρχη πλειοψηφία, υπό τη διοίκηση του Κουρτς.

Είναι λοιπόν εύκολο να φανταστεί κανείς ποιες ήταν οι αντιδράσεις σε μεγάλο μέρος της χώρας, όταν, δύο μήνες μετά τη δεύτερη επιτυχία του Κουρτς στις εκλογές, η ομοσπονδία της χώρας παρουσίασε τις νέες φανέλες Puma για την εθνική ομάδα της Αυστρίας. Τα χρώματα ήταν μαύρο και τιρκουάζ. Μια επιλογή που, σύμφωνα με την Puma, ενσωμάτωσε το «γρήγορο και δημιουργικό στιλ παιχνιδιού» που, σύμφωνα με την ομοσπονδία, θα έπρεπε να είχε χαρακτηρίσει τη νέα πορεία της Αυστρίας. Αντίθετα, για κάποιους άλλους, ένας σκόπιμος πολιτικός φόρος τιμής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αυστρία άλλαξε τα χρώματα της φανέλας της.

Μετά από δεκαετίες με λευκή φανέλα και μαύρο σορτς, ένας θρύλος ποδοσφαίρου της χώρας, ο Χανς Κρανκλ, πρότεινε να συνδυαστεί το κόκκινο, ένα άλλο χρώμα της σημαίας, με το λευκό ή να το αντικαταστήσει τελείως.

Η αλήθεια είναι ότι εκτός από τις λίμνες, το τιρκουάζ δεν έχει καμία σχέση με την Αυστρία. Ωστόσο οι διαμάχες αραιώνουν σταδιακά  σχετικά με το τιρκουάζ, το οποίο έχει εξαφανιστεί από την επίσημη μαύρη φανέλα – χωρίς καμία εξήγηση – παραμένει μόνο σε σορτς και κάλτσες.

Η UEFA είχε επίσης ρωτηθεί από την αυστριακή εφημερίδα Zack Zack, ένα από τα πιο επικριτικά ΜΜΕ για τον Κρουτς, σχετικά με τη δυνατότητα απαγόρευσης της χρήσης τιρκουάζ από την Αυστρία εξαιτίας πολιτικού περιεχομένου, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική. Δεν υπάρχει πολιτικό μήνυμα σε ένα χρώμα,  ανέφερε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία έγραψε, σημειώνοντας ότι εθνικές ομοσπονδίες ποδοσφαίρου είναι εντελώς ελεύθερες να επιλέξουν το χρώμα της φανέλας τους.

Φορώντας τη μαύρη φανέλα με τιρκουάζ σορτς και κάλτσες, εμφάνιση,  η Αυστρία νικώντας (3-1) τη Βόρεια Μακεδονία, πανηγύρισε την πρώτη επιτυχία στην τελική φάση ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Εάν το τιρκουάζ ήταν ένα μήνυμα αγάπης προς τον Καγκελάριο, όπως έκαναν οι αξιωματούχοι της Βιέννης την εποχή της Μαρίας Τερέζα για να διατηρήσουν τα κανάλια σχέδον σε εγρήγορση, μπορεί να θεωρηθεί ότι η αποστολή ολοκληρώθηκε.

Ενάντια στην Ολλανδία, η Αυστρία πήρε το γήπεδο σε εντελώς μαύρη εμφάνιση, ενώ εναντίον της Ουκρανίας επέλεξαν το λευκό και το κόκκινο. Όπως και στους «16» με την Ιταλία. Επιστροφή στις ρίζες…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βαρύ λογαριασμό καλείται να πληρώσει η Γερμανία για τη «βιβλική καταστροφή»

Ιστορικής κλίμακας καταστροφές στην Δυτική Γερμανία 1,3 δις ευρώ θα κοστίσει στην Γερμανία, με ένα πρώτο υπολογισμό, η βιβλική καταστροφή...

Αλ. Τσίπρας: Ως κυβέρνηση θα καταργήσουμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Στην κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αλλά και την δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο με τους φετινούς βαθμούς όσοι...

Ν. Κοτζιάς: «Περί βαθμών και ορίων εισαγωγής στα ΑΕΙ»

Η ανάρτηση του Ν. Κοτζιά  http://https://www.facebook.com/100049230365778/posts/352619196389090/ «Ρωτάνε: μα θέλετε ανθρώπους με βαθμούς κάτω από τη βάση να σπουδάζουν; Η ερώτηση...