Κυριακή 25 Ιουλίου 2021
MENU

Το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι, όχι πόλεμος, αυτός είναι ο αθλητισμός

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Αξίες όπως η φιλία, η συλλογικότητα, η αξιοκρατία, απαραίτητα για το αθλητικό αποτέλεσμα

Ο θρίαμβος της Ιταλίας στο Euro 2020, όπως περιγράφουν οι ίδιοι οι Ιταλοί, απελευθέρωσε τα βαθιά ένστικτά τους: το καλό και το κακό.

Η εθνική ομάδα τους έδειξε δύναμη, χαρακτήρα, ικανότητες συντονισμού, αλλά και ομορφιά, γαλήνη και στυλ.

Κυρίως όμως ο Ρομπέρτο Μαντσίνι με τα…σλόγκαν του υπενθύμισε σε όλους ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι, όχι ένας πόλεμος. «Ας διασκεδάσουμε», έλεγε από το ξεκίνημα, αλλά τόνιζε επίσης ότι η Ιταλία δεν ήταν μόνο εκεί για να συμμετάσχει: «Ας κερδίσουμε!», πρόσθεσε. Όπως και έγινε.

Αυτό είναι ο αθλητισμός. Αξίες όπως η φιλία, η συλλογικότητα, η αξιοκρατία, απαραίτητα για το αθλητικό αποτέλεσμα.

Είπαν οι Ιταλοί: η νίκη της εθνικής ομάδας θα είναι καλή για την οικονομία. Υπάρχουν όμως και εκείνοι ή τουλάχιστον κάποιοι που ελπίζουν, ότι η νίκη, να είναι καλή πρώτα απ ‘όλα για την ηθική και για τη δημοκρατία. Ένα μάθημα επίσης για τους πολιτικούς.

Τα χειρότερα «βγήκαν», όπως συμβαίνει συχνά, από τα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα μέσα ενημέρωσης, όπου φυσικά υπήρξαν οι ρατσιστικές επιθέσεις στους Άγγλους που έχασαν τα πέναλτι.

Οι «Βρετανοί» (στο σύνολό τους) κατηγορήθηκαν ότι «σφύριξαν» τον ιταλικό εθνικό ύμνο, ότι έβγαλαν πολύ γρήγορα το αργυρό μετάλλιο από το λαιμό τους.

Κάποιοι «φιλοευρωπαίοι» πολιτικοί επίσης, είχαν ήδη αρχίσει να κατευθύνουν τον πατριωτισμό προς έναν χαμηλότερο ευρω-εθνικισμό, με αναφορά στο Brexit, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα ilfattoquatidiano.

«Ζήτω οι Ευρωπαίοι πρωταθλητές! Μια ενωμένη Ευρώπη χτυπά την Αγγλία του Brexit», έγραψε η Αλεσάντρα Μορέτι του PD.

Η αντιπάθεια για τους Αγγλοσάξονες στην Ιταλία έχει ιστορικές ρίζες.

Το «Perfidious Albion» ήταν ένα φασιστικό ρητό που χρησιμοποιήθηκε για να καλύψει τις σοβαρές ευθύνες του ιταλικού ιμπεριαλισμού στην Αφρική: ορισμένοι ανυποψίαστοι νέοι σήμερα το ξαναχρησιμοποιούν απερίσκεπτα. Γι’ αυτό η γνώση έχει τη -μεγάλη-σημασία της.

Όμως-προς το παρόν-  ας μείνουμε στο άθλημα, την ομορφιά, την ανθρωπότητα και την ειρήνη που φαίνεται ικανό να …παράγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βαρύ λογαριασμό καλείται να πληρώσει η Γερμανία για τη «βιβλική καταστροφή»

Ιστορικής κλίμακας καταστροφές στην Δυτική Γερμανία 1,3 δις ευρώ θα κοστίσει στην Γερμανία, με ένα πρώτο υπολογισμό, η βιβλική καταστροφή...

Αλ. Τσίπρας: Ως κυβέρνηση θα καταργήσουμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Στην κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αλλά και την δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο με τους φετινούς βαθμούς όσοι...

Ν. Κοτζιάς: «Περί βαθμών και ορίων εισαγωγής στα ΑΕΙ»

Η ανάρτηση του Ν. Κοτζιά  http://https://www.facebook.com/100049230365778/posts/352619196389090/ «Ρωτάνε: μα θέλετε ανθρώπους με βαθμούς κάτω από τη βάση να σπουδάζουν; Η ερώτηση...