Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Euro2020, οι Ιταλοί και (κυρίως) οι Δανοί, σε ένα αρχαϊκό μάθημα από τα τείχη που θέλουμε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ιταλία θριάμβευσε μέσα στο σπίτι της Αγγλίας, τα γήπεδα γέμισαν ξανά φιλάθλους που απόλαυσαν 142 γκολ σε 51 παιχνίδια (ένα κάθε 32 λεπτά), τα «Τρία Λιοντάρια» δεν μπόρεσαν ούτε αυτή τη φορά το… «It’s Coming Home». Όμως όλα αυτά και ακόμα περισσότερα, ιστορίες, ρεκόρ και πρωταγωνιστές που σημάδεψαν το Euro 2020, κάνουν …χώρο για την κορυφαία στιγμή της. Την πτώση και την «ανάσταση» του Κρίστιαν Έρικσεν.

Απομακρυσμένοι, περισσότερο «κρύοι» τώρα, αλλά όχι…παγωμένοι όπως τότε, εκείνο το απόγευμα, της 12ης Ιουλίου, επιστρέφουμε ξανά και ξανά στο Parken της Κοπεγχάγης.  Στεκόμαστε κοντά στον αρχηγό Κάιερ, που έτρεξε να τραβήξει τη γλώσσα του συμπαίκτη και φίλου του, Κριστιάν Έρικσεν και αμέσως μετά να βάλει μέσα στην αγκαλιά του, την γυναίκα του, που εκείνη τη στιγμή πίστευε ότι όλα είχαν χαθεί.

Δίπλα στους Δανούς γιατρούς, τα αδέρφια Μόρτεν και Άντρες Μπέσεν, πρώην πρωταθλητές του μπάντμιντον, που επανάφεραν στη ζωή τον 29χρονο Δανό μέσο της Ίντερ.

Κυρίως όμως μπροστά από το τοίχος των συμπαικτών του, προσπαθώντας όχι να το διαπεράσουμε, αλλά να εισπράξουμε ένα μάθημα σχετικά με την έννοια της ομάδας.

Αυτό που έδωσαν σε ζωντανή μετάδοση, κλείνοντας την κλειδαρότρυπα από την οποία ήθελαν να «κατασκοπεύσουν», κάμερες, φωτογραφικές μηχανές, τηλεθεατές, φίλαθλοι. Μετατρέποντας τη σκηνή σε διδασκαλία, υπενθυμίζοντας ότι ίσως η παράσταση πρέπει να συνεχιστεί με κάθε κόστος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κινηματογραφηθεί και να μεταδοθεί παγκοσμίως.

Καθιστώντας, με αυτή την ενέργεια ξεπερασμένες λέξεις όπως ευαισθησία, σεβασμός, εμπιστευτικότητα, λιγότερο παράνομες. Είναι από τα τείχη εκείνα που θέλουμε να χτίζονται, που χαιρόμαστε να τα βλέπουμε να υψώνονται.

Έτσι κι αλλιώς τα τείχη κατασκευάστηκαν για προστασία, όχι απαραίτητα για διαίρεση, όπως θέλουν και συμβαίνει στις ημέρες μας. Ένα αρχαϊκό μάθημα που έγινε επίκαιρο εκείνο το Σάββατο, στη μέση ενός από τους λιγότερο ενδιαφέροντες αγώνες του Euro 2020.

Δημιουργώντας εικόνες που θα θυμόμαστε μεγάλο χρονικό διάστημα. Ή τουλάχιστον πρέπει.

Επτά άντρες ακίνητοι, μερικοί με τα χέρια πιασμένα με εκείνα του πλησιέστερου συμπαίκτη τους, άλλοι κλείνοντας τα μάτια τους και κάποιοι με διπλωμένα σε μια χειρονομία προσευχής. Αυτό που συμβαίνει πίσω τους μπορεί μόνο κάποιος να το φανταστεί. Και γι ‘ αυτό ακριβώς αυτό το τείχος έγινε τόσο πολύτιμο.

Ο Κριστιάν Έρικσεν δεν βρίσκεται ούτε ένα μέτρο μακριά στο πράσινο γκαζόν του Parken Stadium της Κοπεγχάγης. Πάνω του είναι οι γιατροί που προσπαθούν να τον αναζωογονήσουν. Με απινιδωτή. Όλοι φαντάζονται τη σκηνή. Εκείνοι που βρίσκονταν στις εξέδρες, μπροστά από τις οθόνες των σπιτιών, στις τηλεοράσεις των μπαρ. Αλλά κανείς δεν μπορεί να δει τι πραγματικά συμβαίνει.

Επειδή αυτός ο κόκκινος τοίχος σάρκας και οστών, λειτουργεί ως φίλτρο, γίνεται φράγμα που θέτει τέλος στη ροή εικόνων, που δείχνουν ξανά και ξανά την ίδια σκηνή: τον Έρικσεν να περπατάει και να καταρρέει, να γκρεμίζεται με τα μάτια ανοικτά. Μια σκηνή που παγώνει το αίμα, ρίχνει γροθιά στο στομάχι. Ένα προσωπικό δράμα σε δημόσιο χώρο. Και γι ‘αυτό κάνει το γύρο του κόσμου σε ζωντανή μετάδοση. Αναπηδά μεταξύ των τηλεοράσεων, γεμίζει τις αρχικές σελίδες των ιστοσελίδων, αλλά και των κινητών τηλεφώνων.

Eriksen2
EPA/Wolfgang Rattay / POOL

Μέχρι τη στιγμή που οι Δανοί αποφάσισαν, σχεδόν αμέσως, σχεδόν αυτόματα, να υψώσουν το δικό τους τείχος.

Δημιουργώντας βραχυκύκλωμα, σε μία κοινωνία που είναι πλέον εθισμένη στον τρόμο, ικανή να μετατρέψει τα πάντα σε πορνογραφία. Σε ένα ακόμα reality show…

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ