Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Euro 2020 – Κερδισμένοι … χάσουν-νικήσουν

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μπορεί να μην είναι το αρχαιότερο τουρνουά εθνικών ομάδων (προνόμιο που έχει το Copa America), αλλά χωρίς αμφιβολία το Euro, εκτός του Παγκοσμίου Κυπέλλου, είναι το πιο διάσημο και «ακολουθούμενο» ποδοσφαιρικό γεγονός στον κόσμο. Σε όλο τον πλανήτη, όχι μόνο στην δική μας ήπειρο, οι φίλαθλοι στέκονται μπροστά από τηλεοράσεις για να παρακολουθήσουν ομάδες και παίκτες.

Τα παιδιά στην Ασία μένουν μέχρι αργά το βράδυ για να δουν τους αγαπημένους παίκτες, στις ΗΠΑ παίρνουν πρωινό θαυμάζοντας τους ευρωπαίους αστέρες και ούτω καθεξής.

Ενώ όλοι αυτοί και μαζί τους εμείς είμαστε με τα μάτια «καρφωμένα» στις προσπάθειες παικτών αξίας εκατομμυρίων ευρώ στο γήπεδο, ένα άλλο μεγάλο παιχνίδι χρημάτων γίνεται παράλληλα, αυτό των εταιρειών-χορηγών.

Εκεί που φαίνεται ότι η ευρωπαϊκή κυριαρχία στον κόσμο, τέτοια που εγγυώνται οι κορυφαίες ποδοσφαιρικές δυνάμεις της ηπείρου μας, σταματά στο γήπεδο ποδοσφαίρου.

Μια γρήγορη  ματιά στους χορηγούς του Euro 2020(Qatar Airways, Alipay, Booking.com, Coca-Cola, FedEx, Heineken, Hisense, SOCAR, Takeaway.com, TikTok, vivo και Volkswagen), αποδεικνύεται ότι περίπου οι μισοί (6/11) είναι Ευρωπαίοι, ενώ οι υπόλοιποι χωρίζονται μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον της κινεζικής και αμερικανικής βιομηχανίας για το ποδόσφαιρο.

Έτσι κάποιοι θα παρακολουθήσουν το τουρνουά να ξεδιπλώνεται στις τηλεοράσεις Hisense, βλέποντας τον πιο ακριβό ποδοσφαιριστή στον κόσμο, Κιλιάν Μπαπέ να ντριμπλάρει με μια μπάλα Adidas (Ευρώπη) που έφερε στο γήπεδο η FedEx (ΗΠΑ), πολλοί θα επιλέξουν να παραγγείλουν μαζί με φαγητό, αναψυκτικά, όπως Coca Cola, με μήνυμα, που ενδεχομένως αποστέλλεται χρησιμοποιώντας ένα κινητό τηλέφωνο Vivo (Κίνα).

Άλλοι τριγυρισμένοι από κουτιά της Heineken (Ευρώπη), μετά τα γκολ θα ανεβάσουν τους πανηγυρισμούς στο TikTok (Κίνα), ενώ έπειτα, σε στιγμές ευθυμίας ίσως επιχειρήσουν να οργανώσουν τις διακοπές τους στο Booking.com, χρησιμοποιώντας την Qatar Airways (Κατάρ) ή την Volkswagen (Ευρώπη).

Βέβαια σε αντάλλαγμα για την  προνομιακή έκθεσή τους στα μάτια του κόσμου, οι χορηγοί ευρώ πληρώνουν τεράστια χρηματικά ποσά, δύσκολο να πει ακριβώς πόσα. Στην περίπτωση της Alipay (μέρος της αυτοκρατορίας της Alibaba) πιστεύεται ότι η κινεζική εταιρεία πλήρωσε 204,75 εκατομμύρια ευρώ, για μια συμφωνία οκτώ ετών.

Κάθε μια από τις εθνικές ομάδες φέρνει το δικό της …ρόστερ χορηγών.

Υπάρχει, για παράδειγμα, η πενταετής σύμβαση της Αγγλίας αξίας 50 εκατομμυρίων λιρών με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών ΒΤ, οι Γερμανοί έχουν τη Lufthansa, οι Δανοί την Carlsberg και οι Τσέχοι τη Hyundai της Νότιας Κορέας.

Γίνεται σαφές ότι μπορεί το Euro να είναι ένα ηπειρωτικό τουρνουά, όμως η εμπορική του εμβέλεια είναι πραγματικά παγκόσμια.

Με το ποδόσφαιρο να βρίσκεται στην καρδιά της ψυχαγωγίας, του τρόπου ζωής και της οικονομίας.

Και είναι σίγουρο ότι το …άλλο μεγάλο παιχνίδι που διεξάγεται παράλληλα με το Euro 2020, θα συνεχιστεί και μετά το τελευταίο σφύριγμα στο Λονδίνο, το βράδυ της 11ης Ιουλίου.

Κυρίως, μετά από αυτό.

Οι δυνάμεις, που αντικατοπτρίζονται στο χαρτοφυλάκιο χορηγών της διοργάνωσης, θα συνεχίσουν να παίζουν, μαζεύοντας  χρήματα στα ταμεία τους.

Χάσουν-κερδίσουν οι επιλογές τους, σε ομάδες-παίκτες, μέσα στα γήπεδα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ