Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Ήθελαν τους καταναλωτές-θεατές, κατάλαβαν ότι έχουν ανάγκη και τους φιλάθλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το γνώριζαν, κάποιες φορές-τις περισσότερες- προσπαθούσαν να το αποφύγουν, να το προσπεράσουν, να το υποβαθμίσουν, όμως η πανδημία Covid-19 το «αποκάλυψε»  στα άδεια από θεατές στάδια, δια γυμνού οφθαλμού, χωρίς δεύτερες σκέψεις: αγώνες -σε όποια έκφρασή τους- χωρίς φιλάθλους, απλά δεν είναι αγώνες. Είναι κάτι άλλο, διαφορετικό, δεν είναι το ίδιο.

Αρκεί μία απλή ερώτηση στους πρωταγωνιστές-αθλητές, στα γήπεδα του ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, στα στάδια του στίβου, στα κορτ του τένις. Ή επίσης και στους ειδικούς ψυχολόγους.

Ήθελαν μία νέα γενιά των καταναλωτών-θεατών,  που θα αγοράζουν, φοράνε, τρώνε τα προϊόντα τους, βλέποντας την αγαπημένη τους ομάδα ακόμα και από την τηλεόραση-χορηγό, πίνοντας και τρώγοντας ….χορηγούς.

Αλλά κατάλαβαν -με την «ευκαιρία» της πανδημίας Covid-19,- πως για να υπάρξει παιχνίδι και άρα κέρδος, έχουν ανάγκη και τους φιλάθλους. Όχι μόνο-και κυρίως-για τα έσοδα των εισιτηρίων, αλλά να αποκτήσει ξανά το παιχνίδι την ιστορία του.

Το πρώτο βήμα στο Τόκιο, που θα φιλοξενήσει (23/7-8/8) -με καθυστέρηση ενός χρόνου τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έγινε.

Με την πίεση της ΔΟΕ, που σχεδόν «απαγόρευσε» οποιαδήποτε  σκέψη αναβολής-ακύρωσης των Αγώνων στους Ιάπωνες, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020, ανακοίνωσαν ότι θα υπάρχουν 10.000 θεατές ανά χώρο για τους Αγώνες, ή το 50% της χωρητικότητας.  Μια απόφαση που ελήφθη μετά από τηλεδιάσκεψη μεταξύ της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο 2020, της ιαπωνικής κυβέρνησης και της πρωτεύουσας, του Τόκιο, και των διεθνών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών επιτροπών.

Απέναντι στο κοινό της Ιαπωνίας, που παραμένει αντίθετο στη διεξαγωγή των Αγώνων αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με δημοσκόπηση από το Asahi News Network (ANN) από τις 19 έως τις 20 Ιουνίου, με το 65% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι επιθυμούν να αναβληθούν ξανά ή να ακυρωθούν.

Όμως η απόφαση δεν είναι και το τελευταίο βήμα. Αυτό θα γίνει, σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση στις 12 Ιουλίου, αφού μία ημέρα πριν σταθμιστούν όλοι οι παράγοντες, που τελικά θα επιβεβαιώσουν την απόφαση ή όχι εγχώριων θεατών.

«Το όριο αυτό-50% και έως 10.000 θεατές- θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω μετά τις 12 Ιουλίου, βάσει των διατάξεων οποιασδήποτε κατάστασης έκτακτης ανάγκης ή άλλων μέτρων», πρόσθεσαν οι διοργανωτές, που σχεδιάζουν παρουσία 20.000 θεατών στην τελετή έναρξης.

Φυσικά μόνο Ιαπώνων, αφού έχει ήδη απαγορευτεί σε ξένους φιλάθλους να εισέλθουν στην επικράτειά της για τους Αγώνες και έχει επίσης μειώσει τον αριθμό των εθελοντών και των προσκεκλημένων.

Είναι χαρακτηριστικό των διεργασιών που γίνονται, ότι λίγη ώρα πριν την απόφαση , ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωνε ότι δεν αποκλείει τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο χωρίς θεατές εάν η πρωτεύουσα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της Covid-19.

Δείχνοντας ότι εάν ήταν μόνο δική τους υπόθεση, ακόμα κι αν έκαναν Αγώνες, θα γίνονταν πίσω από κλειστές πόρτες.

Ακολουθώντας την συμβουλή ορισμένων από τους κορυφαίους ειδικούς της Ιαπωνίας για την υγεία, ότι η απαγόρευση των θεατών, θα ήταν η λιγότερο ριψοκίνδυνη επιλογή για τη διεξαγωγή των Αγώνων.

Την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου, ο Σούγκα αποφάσισε να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης Covid-19 για το Τόκιο και οκτώ άλλους νομούς, διατηρώντας λιγότερο σκληρά περιορισμούς για επτά από τους εννέα νομούς, συμπεριλαμβανομένης της ιαπωνικής πρωτεύουσας έως τις 11 Ιουλίου, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των Αγώνων.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ