Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Δωμάτιο… ενηλίκων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

του Αντώνη Βαζογιάννη

Eίναι άραγε η ομιλία, το μυστικό όπλο του προπονητή; Αυτός ο παραδοσιακός …λόγος πριν τον αγώνα, συναισθηματικός ή τακτικός, δυναμικός ή ήρεμος, σπάνια ξεπερνά την κλειστή πόρτα των αποδυτηρίων, αλλά κάθε προπονητής  ελπίζει πάντα να το χρησιμοποιεί καλύτερα.

Η μέθοδος του Γάλλου ομοσπονδιακού  Ντιντέ Ντεσάμπ, δεν ξεχωρίζει από τα συνηθισμένα: μια ομιλία ούτε πολύ μεγάλη ούτε πολύ αόριστη, παρουσία όλων των παικτών, τεχνικού προσωπικού και αναλυτών βίντεο έτοιμων να μεταδώσουν εικόνες εάν χρειαστεί.

«Ξέρω ότι ο χρόνος ακρόασης μπροστά μου είναι περιορισμένος, οπότε δεν θα πάω πέρα ​​από δέκα λεπτά. Αλλά μπορείς να πεις πολλά πράγματα σε δέκα λεπτά», εξήγησε στις αρχές Μαΐου στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) το αφεντικό της γαλλικής ομάδας, προσθέτοντας: «Η ομιλία δεν θα κερδίσει έναν αγώνα. Τελικά, μπορεί να τον χάσει».

Μία ομιλία πρέπει να προσαρμόζεται σε κάθε αγώνα: «Υπάρχουν οι συγκεκριμένες, τακτικές, αμυντικές και επιθετικές πτυχές. Τότε παίρνω δύο ή τρία σημεία από το πλαίσιο. Μπορεί να είναι το συναίσθημα, ο αντίπαλος», λέει το αφεντικό των Blues, που δεν διστάζει να επαναλαμβάνει  λέξεις που συνεχίζουν να επιστρέφουν.

Όσο για τη Γερμανία, ο Γιοακίμ Λεβ παίζει περισσότερο με τη συναισθηματική «κάρτα», όπως ο ίδιος αποκάλυψε την παραμονή του αγώνα με  τη Γαλλία (ήττα 1-0) στα μέσα Ιουνίου,  στην αρχή του πρωταθλήματος της Ευρώπης.

«Η συνομιλία της ημέρας του αγώνα θα είναι συναισθηματική, αλλά θα δώσει ακόμη περισσότερο θάρρος και αυτοπεποίθηση επειδή έχουμε μια ομάδα υψηλής ποιότητας», δήλωσε ο Λεβ, ο οποίος παίζει το τελευταίο του τουρνουά μετά από 15 χρόνια παρουσίας στον γερμανικό πάγκο. Ο τεχνικός δεν περιμένει μέχρι την ημέρα του αγώνα για να παρακινήσει τους «στρατιώτες» του. Το έκανε για παράδειγμα την επόμενη μέρα της ήττας, πριν το δεύτερο παιχνίδι που κέρδισε 4-2 εναντίον της Πορτογαλίας, μιλώντας πέντε λεπτά χωρίς να σταματήσει στην διάρκεια της προπόνησης. Σε εκείνους που βρίσκονταν μακριά, οι λέξεις δεν ήταν αντιληπτές, αλλά η γλώσσα του σώματος ήταν πολύ σαφής: ευθεία γροθιά που υψώθηκε, ενεργητικές χειρονομίες χεριών, άμεσα βλέμματα.

«Μας ζέστανε ξανά και είπε ότι πρέπει τώρα να πάμε σε τρόπο ανταγωνιστικό. Ότι δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε διακοπές. Είναι υπέροχο όταν συνειδητοποιείς ότι ο προπονητής σου είναι επίσης ζεστός, ζεστός σαν εμάς », είπε ο μέσος Τζόσουα Κίμιχ.

Κάτω από τον καθαρό εξωτερικό και ήπιο τρόπο του, ο Άγγλος ομοσπονδιακός, Γκάρεθ Σάουθγκέιτ ξέρει πώς να κάνει συναντήσεις με τους παίκτες του στιγμές που έχουν σημασία. Οι ομιλίες του πριν από το Euro, με υποστήριξη  βίντεο, ήταν ξεχωριστές για τους  παίκτες. Μίλησε για τη  κληρονομιά  της Αγγλίας και τις αναμνήσεις που θα δημιουργούσαμε για το λαό αυτής της χώρας.

Η ομιλία είναι επίσης μία άσκηση καλά ελεγχόμενη από τον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, τον Ισπανό προπονητή του Βελγίου.

«Η μεγάλη του δύναμη είναι οι ομιλίες του πριν από τον αγώνα. Είναι πολύ συγκεκριμένος για το ρόλο του κάθε ατόμου. Κάναμε τη διαφορά γιατί ξέραμε τι πρέπει να κάνουμε», εξήγησε ένας από τους παίκτες του. «Είναι ένα σφουγγάρι. Έχει απίστευτη ικανότητα να απορροφά τόνους πληροφοριών, να τα ταξινομεί και μετά να δίνει μια απλή και αποτελεσματική ομιλία.»

Ο Βέλγος επιθετικός Ντράις Μέρτενς τα αποκαλεί «καταπραϋντικά» λόγια: «Δίνει μεγάλη εμπιστοσύνη στους παίκτες. Και προσπαθούμε να του την επιστρέψουμε», είπε.

Στην Ιταλία, ο Ρομπέρτο Μαντσίνι φαίνεται να χρησιμοποιεί τις ίδιες…χορδές.

«Το επίτευγμά του είναι να δίνει γαλήνη και αυτοπεποίθηση σε όλους τους παίκτες, πράγματα που έλειπαν. Έφερε πίσω τον ενθουσιασμό και ένιωσε τη σημασία του κάθε παίκτη στην ομάδα», εξήγησε πρόσφατα ο Αντρέα Μπελότι.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ