Συζητήθηκε τα τελευταία χρόνια. Παρόλο που δεν υπήρξε ομοφωνία απόψεων προπονητές, παίκτες, φίλαθλοι και φυσικά η UEFA, αμφισβήτησαν τη δικαιοσύνη του.
Έτσι ή κάπως έτσι έφτασε η ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας για την κατάργηση από όλες τις διοργανώσεις συλλόγων της, του πλεονεκτήματος που συνδέεται με γκολ εκτός έδρας, με χρήση μέχρι τώρα σε περίπτωση ισοπαλίας στα γκολ, μετά τους εντός έδρας και εκτός έδρας αγώνες των ομάδων. Σε άντρες, γυναίκες, νέους.
Έτσι ένας από τους κανονισμούς που είναι ταυτισμένος εδώ και δεκαετίες με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, παύει οριστικά να ισχύει.
Μεταξύ των αιτιών που βρέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης, «η καλύτερη ποιότητα των γηπέδων», «οι αυξημένες συνθήκες ασφαλείας, η βελτίωση της διαιτησίας» αλλά και οι «πιο άνετες συνθήκες ταξιδιού»
Η κατάργηση του κανονισμού, που εισήχθη το 1965-66 και εφαρμόστηκε το 1967-68, ξεκινάει άμεσα, από την προκριματική διαδρομή των τριών ευρωπαϊκών διοργανώσεων.
Από το ξεκίνημα της εφαρμογής της η καινοτομία βρήκε αμέσως αντίκρισμα, όταν η Μπενφίκα ήδη στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών απέκλεισε την Γκλεντόραν από τη Βόρεια Ιρλανδία, χάρη στο εκτός έδρας γκολ του πρώτου αγώνα, που σημείωσε ο Εουσέμπιο. Οι δύο αγώνες έληξαν, 1-1 και 0-0.
Αρχικά ο κανόνας ίσχυε μόνο μέχρι τη φάση των «16» (για τους προημιτελικούς και για τους ημιτελικούς υπήρχε μπαράζ), ενώ από 1969-1970 επεκτάθηκε σε όλες τις φάσεις εκτός βέβαια από τον τελικό, που ήταν μονός).
Εάν η κατάργηση -για παράδειγμα- είχε συμβεί την περασμένη σεζόν, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η Παρί ΣΖ θα έφτασε στα ημιτελικά, μιας και στα προημιτελικά έκανε χρήση του κανονισμού για να αποκλείσει τη Μπάγερν (Μπάγερν-Παρί ΣΖ 2-3, Παρί ΣΖ-Μπάγερν 0-1). Ή ακόμα η Γιουβέντους μπορεί να μην είχε ολοκληρώσει την παρουσία της στην κορυφαία διοργάνωση, στους «16» (Πόρτο-Γιουβέντους 2-1, Γιουβέντους-Πόρτο 3-2).
Σε περίπτωση ίσου αριθμού γκολ, ακολουθούν δύο περίοδοι παράτασης των δεκαπέντε λεπτών και, στη συνέχεια, πέναλτι.
«Ο αντίκτυπος του κανόνα αυτού είναι πλέον αντίθετη σε σχέση με τον αρχικό σκοπό του, γιατί στην πραγματικότητα αποθαρρύνει τις γηπεδούχους ομάδες – ειδικά τα πρώτα ματς – από το να επιτεθούν, γιατί φοβούνται ότι θα δεχθούν κάποιο τέρμα που θα δώσει στους αντιπάλους τους ένα κρίσιμο πλεονέκτημα. Υπάρχει επίσης κριτική ότι είναι άδικο, ειδικά στην παράταση, να υποχρεώνεται η γηπεδούχος ομάδα να σκοράρει δύο φορές, όταν έχουν σκοράρει οι φιλοξενούμενοι. Είναι δίκαιο να πούμε ότι το πλεονέκτημα αυτό δεν είναι πλέον τόσο σημαντικό όσο ήταν κάποτε», είπε , εξηγώντας την απόφαση, ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσεφερίν.
Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία εξήγησε επίσης, ότι υπάρχει ιδιαίτερο στατιστικό βάρος, πίσω από την ιστορική απόφαση, που λήφθηκε από την εκτελεστική επιτροπή της UEFA μετά από σύσταση της επιτροπής ανταγωνισμού συλλόγων και της επιτροπής ποδοσφαίρου γυναικών:
«Στατιστικά στοιχεία από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 δείχνουν τώρα μια σαφή τάση συνεχούς μείωσης της διαφοράς μεταξύ του αριθμού των νικών εντός και εντός έδρας (από 61% / 19% σε 47% / 30%) και τον μέσο όρο των γκολ ανά παιχνίδι σκόραρε εντός και εκτός έδρας (από 2,02 / 0,95 έως 1,58 / 1,15) σε αγώνες των ανδρών, ενώ από το 2009/10, ο μέσος αριθμός γκολ ανά παιχνίδι παρέμεινε πολύ σταθερός στο UEFA Women’s Champions League, με συνολικό μέσο όρο 1,92 για γηπεδούχους και 1.6 για φιλοξενούμενες ομάδες».