Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Γεωπολιτική και ποδόσφαιρο: Σε συγκρούσεις πίσω από μία μπάλα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όσο η μπάλα γυρίζει, τόσο θα εμφανίζονται συγκρούσεις και συμφέροντας, που προσπαθούσαν να κρυφτούν πίσω της

Συχνά για να εξηγήσεις πράγματα που συμβαίνουν τώρα, πρέπει να επιστρέψεις πίσω, στο παρελθόν. Κάπως έτσι συμβαίνει και με την γεωπολιτική του ποδοσφαίρου, τις συγκρούσεις που κρύφτηκαν-και θα εξακολουθούν να κρύβονται- πίσω από μία μπάλα ποδοσφαίρου

Η Ευρώπη, στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ήταν μία Ευρώπη χωρισμένη. Προσπαθώντας να ενώσει τον «ελεύθερο» δυτικό κόσμο απέναντι στο κομμουνιστικό μπλοκ, γύρω από μια μπάλα ποδοσφαίρου.

Έτσι κάπως γεννήθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Και το 1960, η Σοβιετική Ένωση κέρδισε το πρώτο τουρνουά στον τελικό στο Παρίσι εναντίον της Γιουγκοσλαβίας με δύο γκολ. Ένα παιχνίδι ανάμεσα σε δύο χώρες που δεν υπάρχουν πλέον. Έχουν περάσει 60 χρόνια από τότε, αλλά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα παραμένει καθρέφτης των γεωπολιτικών εντάσεων στην ήπειρο.

Το Euro 2020, είναι το πρώτο τουρνουά μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. 

Παρουσίασε μία μονομαχία μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας (0-0). Έχοντας ως φόντο τις εντάσεις μεταξύ της Γλασκόβης και του Λονδίνου μετά την πρόταση της κυβέρνησης της Σκωτίας για ένα νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

Μέχρι στιγμής πάντως, το Ηνωμένο Βασίλειο κατάφερε να διαχειριστεί επιτυχώς τον αθλητικό εθνικισμό μεταξύ των διαφόρων βρετανικών κοινοτήτων, επιτρέποντας στην Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία να ανταγωνίζονται ανεξάρτητα σε τουρνουά ποδοσφαίρου και  διατηρώντας την αποστολή της ομάδας GB για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Θέμα του Euro 2020, αλλά και  στην ευρωπαϊκή γεωγραφία η Βόρεια Μακεδονία, επειδή η αλλαγή ονόματος δεν αντικατοπτρίστηκε στο σήμα και στις φανέλες της ομάδας. Η πρόωρη αποχώρησή της, έβαλε το όποιο θέμα στην άκρη.

Στην άλλη πλευρά της ηπείρου, οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ παραμένουν τεταμένες ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Η απόφαση των Ουκρανών να παρουσιάσουν φανέλα με χάρτη που περιείχε,  Κριμαία και Ντονμπάς, δύο περιοχές που προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία το 2014 , συνοδεία από δύο εθνικιστικά συνθήματα, τα οποία η UEFAαναγκάστηκε να αποσύρει, δημιούργησε εντάσεις και  διαμαρτυρίες.

Ετσι κι αλλιώς πάντως οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Μόσχα για τη στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία δεν εμπόδισαν τον ρωσικό γίγαντα Gazprom που ελέγχεται από το κράτος να είναι ένας από τους κύριους χορηγούς του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Η Gazprom είναι ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2021 πούλησε 65 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου σε χώρες της ΕΕ. Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία,  Ουγγαρία,  Πολωνία και Τσεχία είναι οι κύριοι αγοραστές ρωσικού αερίου. Η οικονομία αυτών των χωρών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές της Gazprom.

Η Gazprom ανανέωσε μέχρι το 2023 τη συμφωνία της με  διοργανώσεις της UEFA, όπως το Champions League, το Nations League και το UEFA Super Cup, καθώς και χορηγώντας δύο ομάδες ποδοσφαίρου στη Ρωσία και τη Γερμανία.

Είναι γνωστό ότι η UEFA,  είναι ένας χρηματοοικονομικός γίγαντας που διαχειρίζεται το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο χωρίς εξωτερικό έλεγχο. Δεν υπάρχει τρόπος αμφισβήτησης των συχνά αποφάσεών της. Όπως της πρόσφατης να  απαγορεύσει τον φωτισμό της AllianzArena στο Μόναχο, με τα χρώματα του ουράνιου τόξου της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ.

Σε όλα αυτά , αρκεί να προσθέσει κάποιος  τον «ανοιχτό πόλεμο» ορισμένων μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων-Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους- εναντίον της UEFA, για την ευρωπαϊκή Super Leagu (ESL).

Ένας πόλεμος για τη διανομή των οικονομικών εσόδων που προέρχονται  κυρίως το Champions League.  Σε ένα άλλο παράδειγμα του μονοπωλίου της UEFA που προσπάθησαν να σπάσουν οι «12» ιδρυτικοί σύλλογοι της ESL. Μια απόπειρα που προς το παρόν απέτυχε, αλλά δείχνει περισσότερο  σαν προειδοποίηση  για περισσότερες καταιγίδες για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Όσο η μπάλα γυρίζει, τόσο θα εμφανίζονται συγκρούσεις και συμφέροντας, που προσπαθούσαν να κρυφτούν πίσω της.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ