Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Μπαίνουν οι «βάσεις» για το «στολίδι» στον Βοτανικό: Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών και η συμφωνία για τα χρήματα

Τα 89 + 75 εκατ. ευρώ για το έργο και το γήπεδο του Παναθηναϊκού - Συναντήθηκαν και συμφώνησαν Ερασιτέχνης και ΑΕΠ Ελαιώνα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προχωράει το… σχέδιο Βοτανικός που περιλαμβάνει και τις αθλητικές εγκαταστάσεις – με νέο γήπεδο – του Παναθηναϊκού και τις τελευταίες ημέρες έγιναν σημαντικά βήματα, μετά την υπογραφή της διπλής ανάπλασης και τη συμφωνία της ΠΑΕ με τον Ερασιτέχνη.

Την Τρίτη (30/03) προέκυψε, μάλιστα, «λευκός» καπνός στη συνάντηση της Τρίτης (30/03) ανάμεσα στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και την ΑΕΠ Ελαιώνα (Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank) όσον αφορά στη μεταξύ τους διμερή σύμβαση που σχετίζεται με τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στον Βοτανικό.

Μία ημέρα νωρίτερα και τη Δευτέρα (29/03) η οικονομική επιτροπή του Δήμου Αθηναίων ενέκρινε και απέστειλε προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος το αίτημα, που δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια», για χρηματοδότηση του νέου γηπέδου του «τριφυλλιού» με προϋπολογισμό 88.915.440, 00 ευρώ.

Η σύμπραξη των Τραπεζών έχει τη δέσμευση να κατασκευάσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις των πράσινων στον Βοτανικό και η συνάντηση την Τρίτη (30/03), παρουσία εκπροσώπου της ΑΕΠ Ελαιώνα και του προέδρου του Ερασιτέχνη Παναγιώτη Μαλακατέ, ήρθε ως συνέχεια των προηγούμενων επαφών των δύο πλευρών.

Οι πληροφορίες που έγιναν γνωστές και δημοσίευσε το «sdna.gr» αναφέρουν ότι στη συνάντηση υπήρξε κοινή γραμμή και επιθυμία για να προχωρήσει άμεσα το πρότζεκτ, καθώς επίσης και ανταλλαγή εγγράφων, ενώ η ΑΕΠ Ελαιώνα δεσμεύτηκε για το οικονομικό σκέλος που σχετίζεται με την ανέγερση των αθλητικών εγκαταστάσεων της «Μάνας του Λόχου», η οποία θα αποτυπωθεί πλήρως στη διμερή σύμβαση.

Ο εκπρόσωπος των Τραπεζών εμφανίστηκε, επίσης, θετικά διακείμενος για την υλοποίηση της κεντρικής πρότασης που έχει καταθέσει ο Ερασιτέχνης για ανέγερση κλειστού γηπέδου χωρητικότητας 3.000 θέσεων, ώστε να φτάσει η χωρητικότητα στο μάξιμουμ και να είναι όλα συμβατά με τα standards των ευρωπαϊκών διοργανώσεων στο βόλεϊ, καθώς επίσης και για τη δημιουργία στίβου περιμετρικά του ανοικτού γηπέδου, στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Αθηναίων, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για προπονητικούς λόγους από τον Ερασιτέχνη.

Η μοναδική αυτονόητη προϋπόθεση που έθεσε είναι όλα να γίνουν νομότυπα και στο πλαίσιο των 7.500 τ.μ. που προβλέπονται στη Διπλή Ανάπλαση για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, ενώ σημαίνοντα ρόλο στο οριστικό εύρος της χωρητικότητας θα παίξει η χρηστικότητα (πόσα τμήματα θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το κλειστό σε σχέση με τη χωρητικότητά του).

Οι δύο πλευρές τέλος βρίσκονται στο τελικό στάδιο επιλογής της τεχνικής εταιρίας που θα αναλάβει την τελική μελέτη του έργου των εγκαταστάσεων προκειμένου να προχωρήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού, εφόσον φυσικά όλες οι συμβάσεις του Ερασιτέχνη περάσουν από τη Γ. Σ. του συλλόγου.

Τα 89 + 75 εκατ. ευρώ για το έργο στον Βοτανικό

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρθηκε, η οικονομική επιτροπή του Δήμου Αθηναίων ενέκρινε και απέστειλε τη Δευτέρα (29/03) προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος το αίτημα, που δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια», για χρηματοδότηση του νέου γηπέδου του Τριφυλλιού με προϋπολογισμό 88.915.440, 00 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά θα εκταμιευτούν από το Πρόγραμμα Επενδύσεων του Υπουργείο Ενέργειας. Το ποσό αυτό αφορά αποκλειστικά την κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου του «τριφυλλιού», καθώς τα περιφερειακά έργα, που θα κοστίσουν περί τα 75 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για ένα κονδύλι που ήδη έχει εγκριθεί.

Ο Δημός Αθηναίων αιτήθηκε την εκταμίευση των χρημάτων για το ποδοσφαιρικό γήπεδο σε συγκεκριμένα χρονικά σημεία: το 2021 για την ανέγερση των κτιρίων ο Δήμος Αθηναίων αιτείται το ποσό του 1.000.000 ευρώ. Το 2022 το ποσό των 40 εκατ. ευρώ, το 2023 το ίδιο, ενώ το 2024, που με βάση τα χρονοδιαγράμματα θα έχει ολοκληρωθεί το έργο, το ποσό των 7.915.440 ευρώ. Ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο βήμα για την υλοποίηση του έργου θα γίνει το 2022, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτησή του, εφόσον βεβαίως θα έχει δοθεί η έγκριση από τη Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.

Παράλληλα, στο κεφάλαιο που αφορά την ανάγκη χρηματοδότησης από αμιγώς εθνικούς πόρους τονίζεται ότι: «Το έργο προτείνεται στο Εθνικό ΠΔΕ προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του Προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης, το οποίο προϋποθέτει την τήρηση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων…». Και συμπληρώνεται ότι: «Επιπλέον, η αναγκαιότητα χρηματοδότησης της κατασκευής του γηπέδου από το ΠΔΕ προκύπτει από το γεγονός ότι τα υπόλοιπα έργα του προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το γήπεδο συνιστά αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής παρέμβασης». Στην παρουσίαση της πρότασης που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», υπάρχει αναφορά στις εγκρίσεις που έχουν δοθεί για το έργο.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σε τοποθέτησή του τη Δευτέρα (29/03) σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από το πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης» κι έδωσε τη μεγάλη «είδηση» περί επίσημου αιτήματος χρηματοδότησης του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού.

«Το γήπεδο του Παναθηναϊκού προχωρά κανονικά μέσα στα χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται. Σήμερα (29/03) κατατίθεται, μάλιστα, το πρώτο επίσημο αίτημα χρηματοδότησης ύψους 70 εκατ. ευρώ. Δεν μιλάμε, απλώς, για ένα γήπεδο. Πρόκειται για μία μητροπολιτική παρέμβαση. Είναι η δημιουργία δύο πόλων μέσα στην Αθήνα. Στη Λεωφόρο θα δημιουργήσουμε ένα χώρο πράσινου.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο χαμένο. Επίσης, πρέπει να βάλουμε μπροστά την περιοχή του Βοτανικού. Ο Βοτανικός απαιτεί γήπεδο και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Υποδομές, επενδύσεις και πολεοδομικές ρυθμίσεις. Είναι μία περιοχή της πρωτεύουσας που πρέπει να μπει ξανά στον χάρτη.

Να προσελκύσει επενδύσεις, οι οποίες υπολογίζονται σε πρώτη φάση σε ποσό μεγαλύτερο των 300 εκατ. ευρώ. Το γήπεδο του Παναθηναϊκού είναι αναπτυξιακό έργο. Θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για όλη την Αθήνα» ήταν το ακριβές σχόλιο του κ. Μπακογιάννη.

Αναλυτικά η πρόταση του Δήμου Αθηναίων στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου:

(πληροφορίες από sdna.gr, ethnos.gr)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ