Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Ολυμπιακοί Αγώνες για τους… ντόπιους: Χωρίς ξένους φιλάθλους και με 500 εθελοντές από το εξωτερικό

Ο κορονοϊός συνεχίζει να επηρεάζει μεγάλα αθλητικά γεγονότα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τελικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα είναι μόνο για τους… ντόπιους. Η Ολυμπιακή Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο 2020 ανακοίνωσε (όπως είχε γίνει γνωστό μέσα Μαρτίου) το Σάββατο (20/03) ότι δεν επιτραπεί, τελικά, η παρουσία θεατών από το εξωτερικό, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων που έχουν προγραμματιστεί γι’ αυτό το καλοκαίρι. Λίγες ημέρες μετά τη συγκεκριμένη απόφαση (είχε γίνει γνωστή νωρίτερα μέσω των ρεπορτάζ), που πάρθηκε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, έγινε γνωστό ότι 500 εθελοντές από το εξωτερικό θα βρεθούν στη χώρα του «ανατέλλοντος ηλίου» για τις ανάγκες των Αγώνες.

Πιο αναλυτικά…

Τα 600.000 εισιτήρια των Ολυμπιακών και τα 30.000 των Παραολυμπιακών Αγώνων που αγοράστηκαν από κατοίκους του εξωτερικού θα επιστραφούν, αλλά δεν θα καλυφτεί το κόστος για τις κρατήσεις ξενοδοχείων που πρέπει να ακυρωθούν, σύμφωνα με δήλωση που κυκλοφόρησε μετά από πενταμερή συνάντηση, όπου συμμετείχαν επίσης ο επικεφαλής της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ και η Κυβερνήτης του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε.

Το πρωί του Σαββάτου (20/03) έγινε, λοιπόν, διαδικτυακή συνάντηση, μεταξύ της οργανωτικής επιτροπής Tokyo 2020, της ιαπωνικής κυβέρνησης, των αρχών του Τόκιο και Διεθνών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Επιτροπών, προκειμένου να αποφασιστεί η παρουσία θεατών από το εξωτερικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

«Είναι πολύ ατυχές», δήλωσε η Κόικε για την απόφαση μετά τη συνάντηση, αλλά πρόσθεσε ότι το συμπέρασμα ήταν «αναπόφευκτο», δεδομένου ότι η κύρια προτεραιότητα για τη διεξαγωγή επιτυχημένων Αγώνων, είναι η υγεία των αθλητών και του ιαπωνικού κοινού.

«Θα έχουμε ακόμα πέντε συναντήσεις τον Απρίλιο, προκειμένου να αποφασίσουμε για τον αριθμό των θεατών στα στάδια», είπε ο Γενικός Διευθυντής της Οργανωτικής Επιτροπής για τους Αγώνες του Τόκιο, Τοσίρο Μούτο.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που αναβλήθηκαν πέρυσι λόγω της πανδημίας COVID-19, έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες από τις 24 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου.

Νωρίτερα, το Σάββατο (20/03), το πρακτορείο ειδήσεων «Kyodo» ανέφερε επίσης ότι η Ολυμπιακή Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο 2020, κλίνει προς το να εμποδίσει ξένους εθελοντές να βοηθήσουν στους αγώνες.

Θα υπάρχουν, τελικά, ξένοι εθελοντές όπως ανακοίνωσε η Οργανωτική Επιτροπή, λίγο αργότερα, με τον αριθμό τους, σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ, να φτάνει στα 500 άτομα. Η επιλογή των συγκεκριμένων εθελοντών θα γίνει με βάση τις ανάγκες που θα υπάρχουν όσον αφορά στη διεξαγωγή των Αγώνων.

Όπως αναφέρθηκε, από τις αρχές Μαρτίου, τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν, ότι η ιαπωνική κυβέρνηση είχε ήδη επιλέξει την απαγόρευση των θεατών από το εξωτερικό, ιδίως λόγω της ανησυχίας του ιαπωνικού πληθυσμού για την Covid-19 και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού.

«Δε συνέβη ποτέ πριν να απαγορευτεί σε ξένους θεατές να εισέλθουν στη χώρα υποδοχής κατά τη διάρκεια των Αγώνων, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ισπανικής γρίπης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αμβέρσα το 1920», σημειώνει ο Ζαν Λουπ Σαπελέ, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης ( Ελβετία) και ειδικός στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Ιαπωνία παρουσίασε μια απότομη αύξηση των λοιμώξεων μεταξύ Νοεμβρίου και τέλους Ιανουαρίου, γεγονός που την οδήγησε να επαναφέρει προσωρινά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μεγάλο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Τόκιο.

Για αρκετούς μήνες, η ιαπωνική κοινή γνώμη ήταν υπερβολικά εχθρική στη διοργάνωση των Αγώνων αυτό το καλοκαίρι, προτιμώντας την περαιτέρω αναβολή ή την πλήρη ακύρωση.

Σε μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 8 Μαρτίου από την εφημερίδα «Yomiuri», αποκαλύφθηκε ότι μόνο το 18% των Ιαπώνων ήταν υπέρ του της παρουσίας φιλάθλων από το εξωτερικό για τους Αγώνες.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα για τους επισκέπτες απασχολούσε από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν έγινε γνωστό πότε θα κάνουν τεστ κορονοϊού οι αθλητές. Αργότερα και μέσα στον Ιανουάριο, έγινε γνωστό ότι η Ιαπωνία είχε κλείσει τα σύνορα εκείνη την περίοδο ακόμα και στους αθλητές για να προφυλαχθεί από τον κορονοϊό.

Λίγες ημέρες πριν, είχε αναβληθεί ξανά η λαμπαδηδρομία στο Τόκιο. Η Ολυμπιακή Φλόγα που ξεκίνησε από το Καλλιμάρμαρο είχε περάσει από ορισμένους δήμους του Τόκιο πέρυσι, αλλά με την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων σταμάτησε. Όπως είχαν ανακοινώσει οι διοργανωτές την Παρασκευή (08/01) θα ξεκινούσε εκ νέου η λαμπαδηδρομία, αλλά αναβλήθηκε ξανά για τον φόβο διασποράς του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 λόγω της Πανδημίας αναβλήθηκαν για το 2021. Πριν από περίπου έναν μήνα έγινε γνωστό πότε θα κάνουν τεστ κορονοϊού οι αθλητές και τι θα γίνει με τους επισκέπτες, ενώ στο Τόκιο έχει σημάνει συναγερμός και λόγω της μετάλλαξης του κορονοϊού.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ