Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Συνεχίζεται η κόντρα Αυγενάκη με την Ελληνική Ιστιοπλοΐκή Ομοσπονδία

Μετά τα τελευταία γεγονότα με τη Σοφία Μπεκατώρου, αλλά και την υπόθεση της 11χρονης αθλήτριας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η κόντρα ανάμεσα στον Λευτέρη Αυγενάκη και την Ελληνική Ιστιοπλοΐκή Ομοσπονδία (ΕΙΟ) συνεχίζεται, μετά τα τελευταία γεγονότα με τη Σοφία Μπεκατώρου, αλλά και την υπόθεση της 11χρονης αθλήτριας (πήρε και αυτή τον δρόμο της δικαιοσύνης).

Ο υφυπουργός Αθλητισμού ζήτησε, μάλιστα, από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας (World Sailing) ότι είναι «αναγκαίο να διεξαχθούν οι εκλογές της ΕΙΟ από προσωρινή διοίκηση». Και ακολούθησε απάντηση από την ΕΙΟ.

Συγκεκριμένα, τη θέση ότι απαιτείται ο διορισμός προσωρινής διοίκησης στην Ελληνική Ιστιοπλοΐκή Ομοσπονδία, προκειμένου να την οδηγήσει «σε διαφανείς, δημοκρατικές και ηθικά ακέραιες εκλογές», εξέφρασε ο Λευτέρης Αυγενάκης, σε επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, Ντέιβιντ Γκράχαμ.

«Αν αποφασίσετε να προβείτε σε αυτή την ενέργεια, να γνωρίζετε πως η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός σας στην εφαρμογή της» υπογραμμίζει ο υφυπουργός Αθλητισμού στην επιστολή του προς τη World Sailing, η οποία εστάλη ως απάντηση σε επίσημο αίτημα του κ. Γκράχαμ, που ζητεί να πληροφορηθεί τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, τις ενέργειές της και τις εξελίξεις απέναντι στις καταγγελίες για σεξουαλική, αλλά και κάθε άλλου είδους βία, καθώς και για κατάχρηση εξουσίας στην ΕΙΟ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το αίτημα για κάθαρση είναι συνολική απαίτηση της αθλητικής οικογένειας και της ελληνικής κοινωνίας, απαιτείται διορισμός προσωρινής διοίκησης» απάντησε με επιστολή του ο Λευτέρης Αυγενάκης στον CEO της World Sailing.

Επίσημο αίτημα, από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας (World Sailing) Ντέιβιντ Γκράχαμ, έλαβε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, με το οποίο ζητείται η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης, οι ενέργειές της και οι εξελίξεις απέναντι στις καταγγελίες για σεξουαλική, αλλά και κάθε άλλου είδους βία, καθώς και για κατάχρηση εξουσίας στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της World Sailing είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Αυγενάκη την περασμένη Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, αμέσως μόλις είχε παραλάβει αναλυτική επιστολή Ολυμπιονικών και Πρωταθλητών μας, η οποία ζητούσε την άμεση παρέμβαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Ο κ. Γκράχαμ είχε τότε εκφράσει την ανησυχία και την απογοήτευσή του για τα καταγγελλόμενα και είχε ζητήσει στενή συνεργασία με την Κυβέρνηση και την αθλητική κοινότητα της χώρας μας.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού ανταποκρίθηκε αμέσως στο επίσημο αίτημα της World Sailing, με απαντητική επιστολή προς τον κ. Γκράχαμ.

Ο κ. Αυγενάκης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «οι σοβαρότατες καταγγελίες αποτελούν ζήτημα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, για τη δραστική αντιμετώπιση του οποίου έχουν επιδείξει προσωπικό ενδιαφέρον τόσο η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας όσο και ο Πρωθυπουργός της χώρας μας» και πως «η δυσφήμηση που υφίσταται το άθλημα καθημερινώς, λόγω των χειρισμών μεμονωμένων ατόμων που κρατούν στα χέρια τους την τύχη του αθλήματος για σχεδόν 25 χρόνια, δεν συνάδει ούτε με την διαρκή κοινωνική του προσφορά, ούτε με τις αξίες που πρεσβεύει το σύνολο της αθλητικής κοινότητας της ιστιοπλοΐας».

Επιπλέον, αναφέρεται στις άμεσες ενέργειες που ήδη δρομολογήθηκαν, όπως:

* Αναστολή οποιουδήποτε είδους χρηματοδότησης της ΕΙΟ από την Πολιτεία

* Ενδελεχής διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για την εξακρίβωση τυχόν φαινομένων διαφθοράς, αδιαφάνειας και κακοδιοίκησης, το πόρισμα του οποίου αναμένεται

* Έλεγχος από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης «πόθεν έσχες», όλων των μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας (παράλειψη δήλωσης συνιστά ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή έως 100.000€ για κάθε παραβάτη) το πόρισμα της οποίας αναμένεται.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού ενημερώνει, επιπλέον, τον κ. Γκράχαμ ότι «υπάρχουν σοβαρές παρατυπίες όσον αφορά την νομιμότητα των προσλήψεων συγκεκριμένων ατόμων του προσωπικού της Ομοσπονδίας για το έτος 2019, κατά παράβαση όσων ορίζονται από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού για τους σχετικούς διαγωνισμούς πρόσληψης που έπρεπε να διενεργηθούν και δεν έγιναν ποτέ, σύμφωνα με την έκθεση επιθεώρησης και ελέγχου που διενεργήθηκε από την αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου».

Ο κ. Αυγενάκης τονίζει παράλληλα πως «το αίτημα για κάθαρση είναι καθολικό τόσο από πλευράς της πλειοψηφίας των ενεργών σωματείων ιστιοπλοΐας όσο και από πλευράς της ελληνικής κοινωνίας, ενώ και το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας βρίσκεται στο πλάι των αθλητών μας. Δεκάδες ιστιοπλοϊκά σωματεία έχουν δημοσίως εκφράσει την ανάγκη άμεσης ανανέωσης στη διοίκηση της Ομοσπονδίας, ενώ έχουν ήδη υπάρξει και αρκετές παραιτήσεις από το Διοικητικό της Συμβούλιο».

Και καταλήγει ο Υφυπουργός Αθλητισμού ως προς τη θέση της ελληνικής Κυβέρνησης: «Το ζήτημα που έχει ανακύψει, πέραν των ευρημάτων των Αρχών και της Δικαιοσύνης, αναδεικνύει και ένα ακόμα πολύ σοβαρό ζήτημα ηθικής φύσεως. Αυτό της ανεπηρέαστης διενέργειας των επικείμενων εκλογών της Ομοσπονδίας. Είναι αναγκαίο οι εκλογές να διεξαχθούν από προσωρινή διοίκηση που θα απαρτίζεται από εξέχουσες προσωπικότητες του αθλητισμού και όχι από τους εναπομείναντες στο εν ενεργεία Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο είχε συνολικά την ηθική υποχρέωση να παραιτηθεί.

Καθιστούμε σαφές σε όλους τους τόνους πως το Κράτος μας και το σύνολο της αθλητικής οικογένειας επιθυμεί διαφάνεια, δημοκρατικότητα και ηρεμία στα πανιά των ιστιοπλόων μας. Και αυτά μπορούν να εξασφαλιστούν μόνο εάν υπάρξει συντονισμένη δράση από πλευράς ελληνικής Πολιτείας και Δικαιοσύνης, Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και αθλητικής κοινότητας για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης που θα οδηγήσει την Ομοσπονδία σε διαφανείς, δημοκρατικές και ηθικά ακέραιες εκλογές. Αν αποφασίσετε να προβείτε σε αυτήν την ενέργεια να γνωρίζετε πως η ελληνική Κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός σας στην εφαρμογή της».

Απαντητική ανακοίνωση της ΕΙΟ στο Δελτίο Τύπου της ΓΓΑ

Λίγο αργότερα, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία εξέδωσε απαντητική ανακοίνωση στο Δελτίο Τύπου της ΓΓΑ περί επαφών του υφυπουργού αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, με την World Sailing, στην οποία παραθέτει τι αναφέρεται στο καταστατικό και τους κανονισμούς της παγκόσμιας ομοσπονδίας, προκειμένου όπως υπογραμμίζει «ο καθένας να έχει γνώση και να βγάλει τα συμπεράσματα του».

«Αυτονομία και ανεξαρτησία της Εθνικής Ομοσπονδίας –μέλους World Sailing

1.13

Οι Εθνικές Ομοσπονδίες των Κρατών μελών πρέπει να συμμορφώνονται με τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

(α.) Διαχειρίζονται τις εσωτερικές τους υποθέσεις ανεξάρτητα και εξασφαλίζουν ότι κανένας τρίτος (είτε κράτος είτε κυβέρνηση είτε ιδιώτης) παρεμβαίνει στις δραστηριότητές τους (ωστόσο η Εθνική Αρχή των κρατών μελών μπορεί να αποδεχθεί κατάλληλο επίπεδο ελέγχου οικονομικών υποθέσεων, προκειμένου να πληρούν τυχόν όρους που επιβάλλονται σε επιδόματα ή μισθούς που καταβάλλονται, υπό τον όρο ότι ο έλεγχος αυτός δεν υπεισέρχεται στη στρατηγική ή στη λειτουργία της εθνικής αρχής- μέλους.

(β) Παραμένουν αυτόνομες και αντιστέκονται σε κάθε πολιτική, θρησκευτική ή οικονομική πίεση που ενδέχεται να παραβιάζει τις υποχρεώσεις τους να τηρούν το καταστατικό και τους Κανονισμούς της Παγκόσμιας Ιστιοπλοΐας.

(γ) Να αναφέρεται οποιαδήποτε παρέμβαση (ή απόπειρα ανάμιξης) στον Διευθύνοντα Σύμβουλο (CEO), το συντομότερο ευλόγως δυνατόν.

(δ) Προβλέπει ένα εκλογικό ή εσωτερικό σύστημα διορισμού που εγγυάται πλήρη ανεξαρτησία της εθνικής ομοσπονδίας από το κράτος, την κυβέρνηση ή άλλη παρέμβαση δημόσιας αρχής (υπό την προϋπόθεση ότι μία εθνική αρχή μπορεί κατά την διακριτική της ευχέρεια να εκλέγει αντιπροσώπους από τις εν λόγω αρχές).

(ε) Να μην επιτρέπουν σε κρατικές, κυβερνητικές ή άλλες δημόσιες αρχές να διορίζουν εκτελεστικό συμβούλιο (ή ισοδύναμο) της εθνικής ομοσπονδίας- μέλους (υπό την προϋπόθεση ότι η Εθνική αρχή των κρατών μελών μπορεί κατά την διακριτική της ευχέρεια να επιτρέψει θέσεις χωρίς δικαίωμα ψήφου στο εν λόγω συμβούλιο σε εξωτερικούς αντιπροσώπους.)

Όσον αφορά στα υπόλοιπα που θίγουν την αξιοπρέπεια των μελών του Δ.Σ. περιμένουμε ακόμα τα πορίσματα των δύο πρόσφατων ελέγχων που διέταξε ο ίδιος αγνοώντας ακόμα και την εισαγγελική παραγγελία».

Από τα τελευταία γεγονότα που συγκλόνισαν είναι η υπόθεση της ανήλικης αθλήτριας που φέρεται να έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον προπονητής (προφυλακίστηκε), υπόθεση που έγινε γνωστή μέσω από τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου στον εισαγγελέα, ενώ μίλησε για το συγκεκριμένο περιστατικό και ο Νίκος Κακλαμανάκης.

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης αποφάσισε αναστολή της χρηματοδότησης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, ύστερα από τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου αλλά και άλλων πρωταθλητών του αθλήματος, που είχαν ως αποτέλεσμα να επέμβει και η δικαιοσύνηπρώην αθλήτρια θα καταθέσει την Τετάρτη στις 20 του μήνα). Ακολούθησε επίθεση της Ελληνικής Ιστιοπλοΐκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ) προς τον υφυπουργό Αθλητισμού, ενώ υπήρξε κινητοποίηση και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, μετά από επιστολές και Ολυμπιονικών.

Σημειώνεται ότι η Σοφία Μπεκατώρου απηύθυνε μήνυμα να ανοίξουν τα στόματα αναφορικά με τραγικά γεγονότα όπως η σεξουαλική κακοποίηση και ο βιασμός,  μετά τη συνάντηση που είχε το βράδυ της Δευτέρας (18/01) με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο. Με το Υπουργείο Αθλητισμού και την ΕΟΕ να δηλώνουν ότι είναι στο πλευρό της «χρυσή» Ολυμπιονίκη.

Να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδία με την πρώτη της ανακοίνωση για το θέμα την Παρασκευή (15/01), δημιούργησε πολλά ερωτηματικά, αλλά το Σάββατο (16/01) ζήτησε και πήρε την παραίτηση του παράγοντα πως εμπλέκεται στην υπόθεση. Με τον πρόεδρο της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, Αντώνη Δημητρακόπουλο, να αναφέρει, πάντως, ότι η μία ανακοίνωση ήταν συνέχεια της άλλης.

Επίσης, την παρέμβαση της Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος, Ηθικής και Δεοντολογίας (ΕΦΙΠΗΔ) της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 10 του καταστατικού, για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης πριν από χρόνια της Ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου, ζήτησαν ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, και ο γενικός γραμματέας, Μανώλης Κολυμπάδης.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της ΕΙΟ, Αριστείδης Αδαμόπουλος, που μπλέκεται στην υπόθεση, ανακοίνωσε αποχή από τα καθήκοντα του στην ΕΟΕ.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα (18/01) υπήρξε παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, ζητώντας από τους εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας να επιδεικνύουν ταχύτητα αντανακλαστικά και να παρεμβαίνουν άμεσα, όταν έχουν να κάνουν με καταγγελίες για διάπραξη αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Βλέπετε, καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση έγιναν και από την αθλήτρια της ιστιοπλοΐας, Μαρίνα Ψυχογιού. Επίσης, το Σάββατο (16/01) και οι αθλήτριες Μάνια Μπίκοφ και Ραμπέα Ιατρίδου έκαναν τις δικές του αποκαλύψεις για την κακοποίηση που υπέστησαν. Σημειώνεται ότι η ασημένια ολυμπιονίκης του άλματος εις ύψος Νίκη Μπακογιάννη θέλησε να μιλήσει και αυτή για τη δική της τραυματική εμπειρία. Έκανε αναφορά «για παρενόχληση και όχι για σεξουαλική κακοποίηση».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ