Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Η UEFA εξετάζει λεπτομερώς τη νέα μορφή του Champions League – Το σχέδιο που ετοιμάζεται εδώ και μήνες

Η ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία και ECA συνεχίζουν να μελεταούν τη διεύρυνση της κορυφαίας διοργάνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η UEFA μελετά την πρόταση της ECA να… μεγαλώσει το Champions League κατά τέσσερα περισσότερα παιχνίδια ανά σεζόν, φτάνοντας συνολικά τα 17 για μία ομάδα, αντί των τρεχόντων 13 μέχρι τον τελικό.

Οι πιο ισχυροί σύλλογοι στην Ευρώπη (ECA) αποφάσισαν κατά την τελευταία συνάντησή τους στο Παρίσι, ότι υπάρχει περιθώριο για επέκταση του ανταγωνισμού και, ως εκ τούτου, περισσότερα έσοδα, από πριμ και τηλεοπτικά δικαιώματα. Μία λύση που μπορεί να αρέσει στην UEFA, που δείχνει να απειλείται από την προοπτική δημιουργίας μίας νέας ευρωπαϊκής Super League.

Σύμφωνα με τους «Times», η φόρμουλα για την εισαγωγή αυτής της επέκτασης στην κορυφαία διοργάνωση ήδη αναζητείται, ενώ πιο πιθανή σεζόν εκκίνησης είναι το 2024-2025.

Όπως εξηγείται σχετικά, υπάρχουν δύο πιθανότητες: η πρώτη είναι η εισαγωγή μιας δεύτερης φάσης ομίλων, όπως έγινε ήδη για τέσσερις σεζόν μεταξύ 1999 και 2003. Στην «φάση των 16», οι ομάδες θα έπαιζαν έξι παιχνίδια αυτού του «πρωταθλήματος», αντί των δύο με την τρέχουσα μορφή.

Η άλλη εναλλακτική λύση, είναι η σύνθεση του Champions League σε έξι ομίλους των έξι ομάδων. Κάθε ομάδα θα έπαιζε δέκα παιχνίδια στους ομίλους, συν τα συνηθισμένα επτά από τη φάση νοκ-άουτ μέχρι τον τελικό. Από κάθε όμιλο θα προκρίνονταν οι δύο πρώτες και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες.

«Το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων του Champions League, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την περίοδο 2024-25, προβλέπει την επέκταση της διοργάνωσης από 32 σε 36 ομάδες και τη δημιουργία μιας πρώτης φάσης έξι ομίλων, με 6 ομάδες ο καθένας», έγραψε η «As». Διευκρινίζοντας ότι η μεταρρύθμιση θα υλοποιήσει το αίτημα του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου συλλόγων, μιας ένωσης στην οποία συμμετέχουν οι «μεγάλοι» ευρωπαϊκοί σύλλογοι.

Η διεύρυνση της διοργάνωσης, οδηγεί σε αλλαγές στο καλεντάρι, κάτι που μπορεί να επηρεάσει πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, τα «μικρά» πρωταθλήματα θα κινδύνευαν να εξαφανιστούν.

Στην Αγγλία, για παράδειγμα, το κύπελλο Carabao Cup (League Cup) θα είχε ζήτημα να… βρει ημερομηνίες. Οι Άγγλοι σημειώνουν ότι αυτό θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα τουρνουά, με ομάδες που δεν παίζουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η UEFA έχει αποφασίσει άμεσα να διεξάγεται για τρίτη ευρωπαϊκή διοργάνωση, το Europa League 1, στο οποίο θα αγωνίζονται σύλλογοι από τις χώρες που είναι χαμηλά στην ειδική βαθμολογία.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ