Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Αλλάζουν πολλά στους συνδέσμους: Κλείνουν Λέσχες Φιλάθλων χωρίς άδεια – Τι αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη

Διαμορφώνεται νέο πλαίσιο λειτουργίας, στόχος να υπάρχουν οπαδοί των δυο ομάδων στα ντέρμπι και να γίνει με κόσμο ο τελικός του Κυπέλλου...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, αλλά και το ζήτημα της μετακίνησης οπαδών σε εκτός έδρας αγώνες, συζητήθηκαν στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (16/01) στο Υφυπουργείο Αθλητισμού.

Θα υπάρξουν ανακατατάξεις στο οπαδικό κίνημα, κλείνουν 20 σύνδεσμοι ομάδων, στο «μικροσκόπιο» και άλλοι 35. Δρομολογούνται μετακινήσεις ακόμη και στα ντέρμπι, καθώς στόχος είναι να υπάρξουν φίλαθλοι και των ομάδων, με κόσμο θα γίνει ο τελικός του Κυπέλλου σύμφωνα με τον Βαγγέλη Γραμμένο. Υπενθυμίζεται ότι είχε δοθεί μηνιαία προθεσμία από το Υπουργείο, προκειμένου όλες οι λειτουργούσες Λέσχες Φιλάθλων να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες νομιμοποίησής τους.

Η σύσκεψη διεξήχθη παρουσία του Λευτέρη Αυγενάκη, των προέδρων της ΕΠΟ και της Super League, Βαγγέλη Γραμμένου και Μηνά Λυσάνδρου (συνοδευόταν από τον νομικό σύμβουλο του Συνεταιρισμού, Γιάννη Οικονομάκη), αντίστοιχα και εκπροσώπων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το «παρών» έδωσαν, ακόμα, ο εκπρόσωπος του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αντιστράτηγος ε.α. Γιώργο Γαλιάτσο, και ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, Νίκο Πετρόπουλο.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού επανέλαβε την πάγια θέση του, ότι οι λέσχες φιλάθλων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Αθλητισμού, και ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεισφέρουν, ώστε να δημιουργηθεί ένα λειτουργικότερο πλαίσιο και να αναγνωριστούν όλοι οι σύνδεσμοι που πληρούν τα σχετικά κριτήρια.

Ο πρόεδρος της Super League, Μηνάς Λυσάνδρου, δήλωσε αισιόδοξος ότι η μετακίνηση φιλάθλων των φιλοξενούμενων ομάδων θα συνεχιστεί με αυξανόμενους ρυθμούς και σταδιακά θα εφαρμοστεί και στα παιχνίδια υψηλής επικινδυνότητας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, δεσμεύτηκε ότι ο φετινός τελικός στο Κύπελλο Ελλάδας θα διεξαχθεί παρουσία φιλάθλων και των δύο φιναλίστ.

Σύσκεψη Υφυπουργείο Αθλητισμού

Ας δούμε αναλυτικά τι έγινε στη σύσκεψη:

Αποτιμήθηκαν οι δράσεις του τελευταίου διμήνου, έπειτα από την ψήφιση του νόμου 4639/2019, όπως:

*Ο εν εξελίξει έλεγχος περί νόμιμης ή μη λειτουργίας των πλέον των 150 Λεσχών, Γραφείων και Εντευκτηρίων Φιλάθλων ανά την επικράτεια.

*Ήδη, σε τρεις περιπτώσεις υπήρξε σφράγιση, σε 17 έχουν υποβληθεί μηνύσεις και επίκειται η σφράγισή τους, ενώ σε άλλες 35 περιπτώσεις έρευνας περαιώνεται ο έλεγχος δικαιολογητικών για την εξακρίβωση του καθεστώτος λειτουργίας τους.

*Η παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού των αστυνομικών υπηρεσιών με τεχνικά μέσα καταγραφής, τα οποία ενεργοποιήθηκαν.

*Επιπλέον, από τούδε και στο εξής θα διενεργείται ο δειγματοληπτικός έλεγχος ταυτοποίησης των κατόχων εισιτηρίων, λίγο προτού εισέλθουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

*Μνεία έγινε και στην αποτελεσματική εκκίνηση του θεσμού του «αθλητικού συνδέσμου» της ΕΛ.ΑΣ. σε κάθε νομό της χώρας, που καθιερώθηκε στην τρέχουσα σεζόν.

Αυγενάκης Γραμμένος σύσκεψη Υφυπουργείο Αθλητισμού

Όλοι οι παριστάμενοι συμφώνησαν στην αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου οι κανόνες λειτουργίας των Λεσχών Φιλάθλων, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ποδοσφαίρου, να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και να προσιδιάζουν στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Συζητήθηκαν οι προτάσεις της Super League, που πρόσφατα κατατέθηκαν, τα πεδία ευθύνης των συναρμόδιων Υπουργείων (Αθλητισμού, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Πολιτικής) και των ποδοσφαιρικών φορέων. Ο διάλογος θα εντατικοποιηθεί περαιτέρω και τις προσεχείς ημέρες θα διαμορφωθεί το τελικό πλαίσιο, με στόχο την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στις κερκίδες και τη συνύπαρξη αντιπάλων φιλάθλων σε κάθε γήπεδο.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Super League, Μηνάς Λυσάνδρου, δήλωσε: «Ολοκληρώσαμε μία ακόμη συνάντηση που είχε βασικό θέμα τη λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων. Είναι ευχάριστο ότι συμφωνούμε σε αρκετά σημεία, σχεδόν σε όλα. Κάποια άλλα, δεν είναι σημεία διαφωνίας, αλλά επεξεργασίας και συζήτησης, δηλαδή υπάρχει η βάση συμφωνίας.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει ένα πλαίσιο, το οποίο θα είναι λειτουργικό, αποτελεσματικό, εφαρμόσιμο, σύγχρονο, με την έννοια ότι θα λαμβάνει υπόψη και τις ιδιαιτερότητες τις κοινωνικές, τις αθλητικές, όπως έχουν διαμορφωθεί και σίγουρα θα είναι η βάση για να οδηγήσει και σε ένα γενικότερο καλύτερο πλαίσιο, που αφορά την παρουσία των φιλάθλων στα γήπεδα. Εμείς ως διοργανώτρια αρχή, είμαστε ίσως o πιο σημαντικός παίκτης, αφού τα δικά μας μέλη έχουν τη συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων πανελληνίως, ενδεχομένως και εκτός Ελλάδος, άρα είμαστε πάντα διαθέσιμοι και παρόντες στις συζητήσεις, διότι θα κληθούμε να μετέχουμε στην εφαρμογή του οποιουδήποτε πλαισίου συμφωνηθεί και νομοθετηθεί».

Σύσκεψη Υφυπουργείο Αθλητισμού 1
(ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / EUROKINISSI)

Σε ερώτηση αναφορικά με τη μετακίνηση φιλάθλων των φιλοξενούμενων ομάδων, ο κ. Λυσάνδρου ανέφερε: «Είμαστε Ιανουάριο και έχει περάσει ο μισός και παραπάνω αριθμός αγώνων της διοργάνωσης του πρωταθλήματος. Καταμετρώντας τις μετακινήσεις των οπαδών σήμερα, με τον εξορθολογισμό των αποφάσεων εκ μέρους του Υπουργείου, που πλέον είναι και πιο σαφείς, άρα ευνοούν το να υπάρχει μια διαδικασία μετακίνησης, βλέπουμε ότι οι μετακινήσεις έχουν αυξηθεί. Η ουσία της ερώτησης έχει να κάνει προφανώς με κάποια παιχνίδια που είναι υψηλότερης επικινδυνότητας, δεν έχει να κάνει με παιχνίδια, όπως είδαμε για παράδειγμα στο Πανιώνιος – Άρης, όπου υπήρχε παρουσία οπαδών του Άρη στη Νέα Σμύρνη. Ακόμη και αυτό, όμως, τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν αυτονόητο. Πλέον έχει μπει μια βάση που σιγά-σιγά χτίζεται και γίνεται.

Βλέπουμε για παράδειγμα τους φιλάθλους της Λαμίας να μετακινούνται. Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι η ουσία της ερώτησης είναι για τα παιχνίδια υψηλότερης επικινδυνότητας που χρειάζονται μεγαλύτερη ασφάλεια. Είναι στόχος. Αν δεν ήταν στόχος προφανώς, τότε τι κάνουμε εδώ; Και πρέπει να είναι στόχος άμεσος, όχι βιαστικός ωστόσο, για να είναι υπεύθυνο το πλαίσιο το οποίο θα οριστεί και εγώ είμαι αισιόδοξος ότι θα φτάσει αυτή η στιγμή».

Αναφορικά με την ευθύνη των ΠΑΕ για τις Λέσχες Φιλάθλων, ο πρόεδρος της Super League είπε: «Υπάρχουν πολλά επίπεδα ευθύνης, και νομικά και ουσιαστικά. Υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο είναι υπό επεξεργασία, που ξεκινά από το πρώτο βήμα και φτάνει μέχρι το 12ο. Δεν μπορεί να απαντηθεί αυτή η ερώτηση με ένα “ναι” ή ένα “όχι”. Στο στάδιο που βρίσκεται η διαδικασία αυτή τη στιγμή, θα ήταν μεγάλη ανευθυνότητα εκ μέρους μου να αρχίσω και να συζητώ δημόσια ένα θέμα το οποίο είναι εξαιρετικά σοβαρό. Όχι γιατί φοβάται κάποιος να το ακουμπήσει, αλλά διότι είναι υπό επεξεργασία προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο».

Αυγενάκης Γραμμένος Λυσσάνδρου σύσκεψη Υφυπουργείο Αθλητισμού

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Ευάγγελος Γραμμένος, τόνισε: «Συζητάμε για τον εκσυγχρονισμό ενός πλαισίου που αναφέρεται στη λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων και εξ αυτού και κάποια κομμάτια της οπαδικής βίας, αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Σε αυτή την κατεύθυνση λοιπόν τα μέρη κάθισαν σήμερα στο τραπέζι, σε μια πρώτη προσέγγιση όλων των θεμάτων. Δεν έχει υπάρξει οριστικό τέλος σε αυτόν τον διάλογο, θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Η λογική και η κατεύθυνση είναι να εκσυγχρονιστεί σύμφωνα με τις ανάγκες των καιρών πλέον, όλο αυτό το σύστημα που διέπει τις Λέσχες Φιλάθλων, με 2-3 νομοθετήματα διάσπαρτα και την εξ αυτού του λόγου, οπαδική βία. Έχει και άλλα ζητήματα, περισσότερο νομοτεχνικά, τα οποία θα δούμε τις επόμενες μέρες. Το ζητούμενο είναι να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα και αυτό το νομικό πλαίσιο που θα νομοθετηθεί να μπορεί να είναι ρεαλιστικό και κυρίως εφαρμόσιμο. Διότι σήμερα που μιλάμε μετά από τόσα χρόνια, μεγάλο μέρος του νομοθετήματος αυτού δεν έχει εφαρμοστεί».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΠΟ δεσμεύτηκε ρητά ότι ο τελικός του κυπέλλου θα γίνει στην Ελλάδα και με κόσμο στις κερκίδες, ανεξαρτήτως του ποιοι θα είναι οι φιναλίστ.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αφού επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι οι νόμιμες Λέσχες Φιλάθλων «… αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ποδοσφαιρικής και αθλητικής κοινότητας και πρέπει να λειτουργούν σωστά», υπογράμμισε στη συνέχεια: «Το θέμα της βίας απασχολεί όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Το Προστασίας του Πολίτη -για αυτό είχαμε, σε μία ακόμη συνάντηση, ως εκπροσώπους κορυφαία στελέχη του Υπουργείου- το Δικαιοσύνης, το Ψηφιακής Πολιτικής και βεβαίως το Υπουργείο Αθλητισμού, αλλά και τη Super League και την ΕΠΟ με τις οποίες βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία.

Προσπάθεια όλων μας είναι να φτιάξουμε ένα πλαίσιο λειτουργικό, αλλά κυρίως εφαρμόσιμο και ρεαλιστικό. Η προσπάθεια συνεχίζεται, η δουλειά συνεχίζεται και στο τέλος αυτής της διαδρομής είμαστε βέβαιοι ότι όλες οι πλευρές θα είναι ικανοποιημένες, αλλά θα έχουμε πάρει και το κομμάτι της ευθύνης που μας αναλογεί, για να υπάρξει μια καλύτερη εικόνα στην ποδοσφαιρική κοινότητα της χώρας μας. Δουλεύουμε γι’ αυτό τον σκοπό, δεν είναι εύκολη διαδικασία, ωστόσο είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε αποτελέσματα και αυτό με ικανοποιεί.

Θέλω να ευχαριστήσω τόσο τον πρόεδρο της ΕΠΟ όσο και της Super League, αλλά και τους εκπροσώπους, ιδιαιτέρως του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που με την παρουσία τους έχουν βοηθήσει τα μέγιστα ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που θα είναι εφαρμόσιμο, ρεαλιστικό και θα αγκαλιαστεί απ’ όλους τους εμπλεκόμενους».

Σε ερώτηση για τη μηνιαία προθεσμία που είχε δοθεί από το Υπουργείο, προκειμένου όλες οι λειτουργούσες Λέσχες Φιλάθλων να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες νομιμοποίησής τους, ο κ. Αυγενάκης απάντησε: «Η προθεσμία δόθηκε. Ήδη ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η οποία έχει κάνει πάρα πολλή δουλειά και αξιόλογη. Έχουν γίνει αρκετές έρευνες, υπάρχουν αποτελέσματα για τα οποία φυσικά το λόγο και την ευθύνη έχει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ήδη οι διατάξεις οι οποίες πέρασαν ύστερα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στον προηγούμενο νόμο, για την κάμερα, τον έλεγχο εισιτηρίων, είναι σε εφαρμογή. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά και θα γίνουν γνωστά και σε σας πολύ σύντομα. Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία που έχουμε, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Χρυσοχοΐδη, τον υφυπουργό, κ. Οικονόμου και τους συνεργάτες τους, αλλά και όλα τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας, με τους οποίους δουλεύουμε για να προετοιμάσουμε το νομικό πλαίσιο που συζητάμε».

Λυσσάνδρου Γραμμένος σύσκεψη Υφυπουργείο Αθλητισμού

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ