Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Ελβετία: Έφοδος της αστυνομίας σε σπίτια παραγόντων για το Μουντιάλ του 2006

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την έρευνα για την υπόθεση του Μουντιάλ του 2006 προχωράει με γοργούς ρυθμούς η ελβετική δικαιοσύνη. Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε έφοδος της αστυνομίας σε αρκετά σπίτια παραγόντων της FIFA, ενώ στη λίστα των υπόπτων στο σκάνδαλο προστέθηκε και το όνομα του πρώην γενικού γραμματέα της παγκόσμιας συνομοσπονδίας, Ουρς Λίνσι.

Η εισαγγελία συνεχίζει έτσι την έρευνα για την υπόθεση ανάληψης του Μουντιάλ το 2006, για το οποίο υποστηρίζεται ότι υπήρξαν δοσοληψίες για να διοργανώσει η Γερμανία τους αγώνες.

Η ελβετική δικαιοσύνη επικεντρώνει την έρευνά της στα 6,7 εκατ. ευρώ, που έστειλε η ομοσπονδία στη FIFA, τα χρήματα της οποίας ενδέχεται να μην έχουν χρησιμοποιηθεί όπως προβλεπόταν.

Από την πλευρά της, η γερμανική ομοσπονδία έχει ανακοινώσει ότι δεν έχει βρει κάποια ένδειξη για ατασθαλίες στη διαδικασία, κατά την οποία κέρδισε το δικαίωμα να φιλοξενήσει το Μουντιάλ και ότι συνεχίζει την έρευνα για το πώς χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα χρήματα.

Θέση στο θέμα έχει πάρει και ο (τότε) επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των αγώνων, Φραντς Μπεκενμπάουερ, ο οποίος διέψευσε, με κατηγορηματικό τρόπο, τα δημοσιεύματα που αποκάλυψαν ότι η ομοσπονδία φέρεται να εξαγόρασε τη διοργάνωση του 2006 πληρώνοντας το ποσό των 6,7 εκατομμυρίων ευρώ σε μέλη της FIFA.

Να σημειώσουμε πως τον Ιούλιο του 2000 η Γερμανία επικράτησε 12-11 στη σχετική ψηφοφορία της Νότιας Αφρικής, η οποία θεωρείτο φαβορί και τελικά διοργάνωσε το Μουντιάλ του 2010, και κατέκτησε το δικαίωμα να φιλοξενήσει την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006.

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ο βαθύπλουτος ιδιοκτήτης της πολυεθνικής αθλητικής εταιρείας «Adidas», Ρόμπερτ Λούις Ντρέιφους, δάνεισε το ποσό αυτό, το 2000, στην επιτροπή διεκδίκησης του Μουντιάλ 2006, με σκοπό να εξαγοράσουν οι Γερμανοί ψήφους παραγόντων της FIFA!

Εντελώς… τυχαία στη συνέχεια ο Ντρέιφους κέρδισε το διαγωνισμό της FIFA και ανέλαβε τα τηλεοπτικά δικαιώματα για το Μουντιάλ του 2006 στη Γερμανία και του 2010 στη Νότια Αφρική. Δικαιώματα που απέφεραν στην εταιρεία του κέρδη εκατοντάδων εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως για την υπόθεση αυτή διεξάγει έρευνα και η εισαγγελία της Φρανκφούρτης.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ