Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Frank Zappa: Οι περιοδείες του μετά από μισόν αιώνα!

Το «200 Motels», η special εορταστική έκδοση του οποίου θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο, είναι ένα εξαπλό άλμπουμ CD κι ένα διπλό άλμπουμ βινυλίου...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του Γιώργου Χαρωνίτη

Έχοντας κανείς μπροστά του την τεράστια σε ποσότητα – άμα και ποιότητα – δισκογραφία του Frank Zappa, σίγουρα δεν θα στεκόταν στην όποια ιδιαιτερότητα μπορεί να χαρακτηρίζει το άλμπουμ που φέρει τον τίτλο «200 Motels», το οποίο κλείνει ακριβώς 50 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του, τον Οκτώβριο του 1971.

200 Motels 6CD slipcase and booklet

Στην εκτενή δισκογραφία του ιδιαίτερου αυτού ευφυούς μουσικού και συνθέτη, που μέσα από την ευρύτητα της δουλειάς του μας έμαθε να υπερβαίνουμε κάθε καθιερωμένη μουσική ετικέτα ή ταξινόμηση, μπορούμε να βρούμε αρκετά αριστουργηματικά άλμπουμ που αντιπροσωπεύουν τόσο το μέγεθος της καλλιτεχνικής του αξίας όσο και το ρηξικέλευθον της τέχνης του. Το «Freak Out», το «We’re Only in it For the Money», το «Uncle Meat», το «Hot Rats» ή και πολλά από τα μεταγενέστερα άλμπουμ του σαφώς αποτελούν προτεραιότητες σε ότι αφορά την πολυδιάστατη μουσική του – πράγμα που μας δίνει μια πρώτη εντύπωση πως το «200 Motels» θα μπορούσε να περιμένει. Έχοντας σαν αναλογία τους Beatles, το κορυφαίο συγκρότημα της περιόδου (και όχι μόνο αυτής), θα έτρεχε κανείς να αγοράσει πρώτο το «Magical Mystery Tour» και όχι το «Revolver», το «Sgt. Pepper’s», το «White Album» ή το «Abbey Road»; [Αν και η ακριβέστερη μπιτλική αναλογία με το «200 Motels» είναι το «A Hard Day’s Night»!] (και τη μουσική του και τους μουσικούς του), projects που υλοποιήθηκαν με ένα γενναιόδωρο budget της United Artists το 1971.

Βέβαια, ο ίδιος ο Zappa από την αρχή ξεκαθαρίζει για το άλμπουμ: «Αυτή η μουσική δεν είναι στην ίδια σειρά που είναι στην ταινία. Κάποια από τη μουσική είναι στην ταινία. Κάποια από τη μουσική δεν είναι στην ταινία. Κάποια από τη μουσική που είναι στην ταινία δεν είναι στο άλμπουμ. Κάποια από τη μουσική που γράφτηκε για την ταινία δεν είναι ούτε στην ταινία ούτε στο άλμπουμ…». Πράγμα που σημαίνει πως η special έκδοση (box με 6 CD και βιβλίο) θα περιέχει πάρα πολύ υλικό που δεν έχει ακουστεί σε προηγούμενες εκδόσεις του «200 Motels».

Το κινηματογραφικό project αφορά στην καταγραφή της ζωής των μουσικών του γκρουπ του Zappa – που σε κάποιες περιπτώσεις είναι γνωστό και ως Mothers of Invention – στη διάρκεια των περιοδειών του, on και off stage, τις περιπέτειες με τις groupies κ.ο.κ. και είχε σαν αποτέλεσμα ένα πολύ σουρεαλιστικό και… αναρχοαυτόνομο μουσικό ντοκυμαντέρ, γυρισμένο εξολοκλήρου σε βίντεο (από τις πρώτες ταινίες που γυρίστικαν σ’ αυτό το format), στην Αγγλία με την ουσιώδη συμμετοχή της Royal Philharmonic Orchestra και με cast που συμπεριλαμβάνει άτομα όπως ο ηθοποιός/ακτιβιστής Theodore Bikel, η θρυλική groupie Pamela Des Barres, ο αείμνηστος ντράμερ των Who Keith Moon και ο σπουδαίος Ringo Starr που εδώ ενσαρκώνει τον Frank Zappa! [Η ταινία έχει κυκλοφορήσει κατ’ επανάληψιν και μπορεί να βρεθεί στο διαδίκτυο – καλό θα ήταν να εμπεριέχεται και σ’ αυτή την special έκδοση, όμως ανήκει σε άλλη εταιρία!]

2LP Red 1

Το άλμπουμ «200 Motels», που για τελευταία φορά εκδόθηκε το 1997 σε διπλό CD από την Rykodisc, είναι σημαντικό από πολλές απόψεις, κυρίως όμως γιατί εκφράζει την μουσική πολυπλοκότητα και πολυμορφία του Zappa ως συνθέτη. Το γεγονός ότι είχε στην διάθεσή του μιαν ολόκληρη συμφωνική ορχήστρα – και μάλιστα μια σπουδαία συμφωνική ορχήστρα!- τον έσπρωξε να ηχογραφήσει πολλή από τη σύγχρονη μουσική που τον ενδιέφερε να συνθέτει, ακόμα και στη διάρκεια των περιοδειών του. Και από την άλλη, δεν είχε πρόβλημα το ροκ του να είναι πολύ hard, τόσο hard όσο των Black Sabbath που ήσαν ακόμα στην πρώτη τους paranoid φάση εκείνη την εποχή. Και από την άλλη, το άλμπουμ φαίνεται σαν ένα σημείο καμπής στην πορεία του ίδιου του Zappa και στην απόφασή του να γίνει πολύ πιο παρεμβατικός κοινωνικά μέσα από την ίδια τη θεατρικότητα της μουσικής, το επικριτικό του χιούμορ και την συνειδητά έως και υβριστική προσέγγισή του στα πράγματα – στάση politically incorrect σήμερα αλλά εντελώς απαραίτητη κοινωνικοπολιτικά στα seventies και eighties. Και, φυσικά, στο γεγονός ότι μουσικές όπως αυτές του «200 Motels» εξακολουθούν να ακούγονται επείγουσες, ζωντανές και φρέσκες σήμερα, μετά από 50 χρόνια!

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ