Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Κατερίνα Γώγου: Σαν σήμερα τελείωσαν όλα

Στις 3 Οκτωβρίου του 1993, το «απρόθυμο είδωλο» πεθαίνει μετά από ένα μοιραίο κοκτέιλ ψυχοφαρμάκων και αλκοόλ. Ήταν μόλις 53 ετών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όλα έχουν ειπωθεί για την Κατερίνα Γώγου, τη γυναίκα ποιήτρια και ακτιβίστρια, που πήρε μία θέση πολύ ψηλά στη συνείδηση ενός μεγάλου κοινωνικού χώρου.

Με όλα τα χαρακτηριστικά και τα πάθη που συνοδεύουν κάθε ξεχωριστό, ευάλωτο άνθρωπο και με ένα μεγάλο αδιέξοδο στην ψυχή και το μυαλό, υπήρξε όντως ένα πρόσωπο που σφράγισε μία ολόκληρη γενιά, και μετά θάνατο κάμποσες ακόμα.

«Την έβλεπες συχνά εκείνα τα ανήσυχα μα τόσο αθώα, ακόμα, χρόνια στα μπαράκια, τα καφέ και τα βιβλιοπωλεία πέριξ της πλατείας, σε συνελεύσεις, πορείες, καταλήψεις και λοιπές δραστηριότητες του «χώρου», συμπαραστάτη και μάρτυρα υπεράσπισης σε πολλές δίκες αντιεξουσιαστών, όπου συνήθιζε να πηγαίνει φορώντας μαύρο μπερέ με κόκκινο αστέρι.

katerina Gogou

Συνελήφθη και ανακρίθηκε επανειλημμένα, μέχρι καταζητούμενη βρέθηκε ως δήθεν συνεργός σε δολοφονία (1991). Δεν χαμπάριαζε Χριστό, εννοείται – δεν τη λέγανε τυχαία «σαλεμένη», γράφει ο Θάνος Αντωνόπουλου, σε ένα ευλαβικό του κείμενο για τη Γώγου.

Παθιασμένη με την πολιτική, σιγά σιγά με το αλκοόλ και αργότερα με την πρέζα έζησε έντονα και αυτοκαταστροφικά. Οι στίχοι της, κραυγές προειδοποίησης για έναν κόσμο που φέρεται ως οδοστρωτήρας σε όσους δεν τον αποδέχονταν παθητικά κι αρνιόντουσαν να ενδώσουν στην παραζάλη του φτηνού νεοπλουτισμού και του καταναλωτικού ευδαιμονισμού.

Με ακραία ευαισθησία ψυχανεμίστηκε τα γυρίσματα των καιρών. Αλλά  δεν έζησε για να δει ότι δυστυχώς είχε δίκιο  και πως «το γαλανόλευκο μπαλόνι έσκασε παταγωδώς κι η Χρυσή Αυγή έγινε κοινοβουλευτικό κόμμα».

Τα λόγια της, ωμά, ακραία κι ενίοτε παραληρηματικά έγιναν προφητείες γι΄αυτό και σήμερα στοιχειώνουν το Ίντερνετ.
Αλλά και τότε στοίχειωναν τις υπάρξεις των νέων. Μόνο η ποιητική της συλλογή «Τρία κλικ αριστερά» πούλησε πάνω από 40 χιλιάδες αντίτυπα, όσο δηλαδή αυτές του Ελύτη. Τα βιβλία της είχαν τεράστια ζήτηση σε πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα, όπου Πανεπιστήμια και νέοι που κοίταζαν με μισό μάτι το κατεστημένο

katerina gogou 1
«Πάνω κάτω η Πατησίων» Ένα βιβλίο ποιημάτων μοναξιάς, της Κ. Γώγου

Ο Θάνος Αντωνόπουλος που την γνώρισε νωρίς  τη θυμάται ως έναν δύσκολο, βασανισμένο μα προικισμένο, γενναιόδωρο άνθρωπο, που προκαλούσε ανοιχτά τους δαίμονες μέσα και γύρω της, διακηρύσσοντας πως είναι μοίρα και χρέος μας να την αλλάξουμε τη ζωή.

Κι ο γερόλυκος Δημήτρης Πουλικάκος που γερά κρατεί ακόμα στη σκέψη, κάποια στιγμή μιλώντας γι΄αυτήν είπε:
«Εμφανίζονται διαχρονικά κάποιες ψυχές που γίνονται η υποσυνείδητη συνείδησή μας. Που λειτουργούν ενορατικά, βλέπουν μελλούμενα που ο μέσος άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται παρά μόνο σαν φάει το παλούκι! Τέτοια ήταν η Κατερίνα. Τόσο εκείνη όσο κι ο Παύλος, καθώς και ο Άσιμος, οι Εξαρχειώτες άγιοι που λέμε, φύγανε νωρίς. Δεν έζησαν όσο επιτρέπει η στατιστική, γλίτωσαν όμως την παρακμή. Ήταν όλοι τους ιδιότροπα, ευάλωτα άτομα. Δεν είχαν το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, ούτε ήταν ικανοί να δαγκώνουν –απλώς προσποιούνταν ότι το κάνουν-, γι’ αυτό και δεν επέζησαν. Άφησαν όμως άξια παρακαταθήκη».

Λίγο πριν πεθάνει, σύμφωνα με μια μαρτυρία έλεγε συνέχεια «Δε βγαίνει…»
Γι΄ αυτό το και στην κηδεία της, επικρατούσε το κλίμα πως η Κατερίνα είχε προ πολλού αποχωρίσει. Και έτσι ήταν…

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ