Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

40 χρόνια «Εμπάργκο» – Το μουσικό έπος Μικρούτσικου, Αλκαίου!

Ένα έργο που μας εισάγει στην ποίηση του Άλκη Αλκαίου με νέα στοιχεία να προστίθενται στη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου και που μπορεί να ακούγεται τόσο καινούριος και φρέσκος μετά από τέσσερις δεκαετίες ώστε να ηχογραφείται και να παίζεται ξανά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του Γιώργου Χαρωνίτη

Τέτοια εποχή, πριν από 40 χρόνια, ο Θάνος Μικρούτσικος έγραφε το “Εμπάργκο” και μας γνώριζε έναν συγκλονιστικό ποιητή – που υποδυόταν τον στιχουργό, όπως θα σημείωνε πετυχημένα ο Θάνος. Ο Άλκης Αλκαίος είναι πια ένα σπουδαίο κεφάλαιο στον πολιτισμό μας και το “Εμπάργκο”, αυτές οι πρώτες σελίδες του δικού του songbook, έχει βρει ξανά τον δρόμο του ανάμεσά μας με μια καινούρια ηχογράφηση που κάνει update σε συναισθήματα που όχι μόνο δεν έχουν ξεχαστεί αλλά συνεχώς βγαίνουν πιο έντονα και γίνοναι όλο και πιο επείγοντα για τις αισθητικές μας ανάγκες σήμερα.

Μικρουτσικος Εμπαργκο

Αν πάμε 40 χρόνια πίσω θα βρεθούμε σε μια περίοδο που εγκυμονεί την αλλαγή – και δεν εννοώ, φυσικά, την πολιτική αλλαγή, του ΠΑΣΟΚ! Η αλλαγή είναι μουσική και καλύπτει μία ευρεία γκάμα που ξεκινάει από το λαϊκό, πηγαίνει στο ροκ και φθάνει ως τις παρυφές της σύγχρονης αβάν γκαρντ τζαζ ή και του no wave! [Ίσως αξίζει να κάνουμε ένα ξεχωριστό σημείωμα για εκείνη τημν περίοδο, στο γύρισμα ’80’s-’90’s]. Ο Θάνος Μικρούτσικος είναι μέρος αυτής της αλλαγής, η μουσική του ήδη έχει εισάγει νέα δημιουργικά στοιχεία στο σώμα του ελληνικού τραγουδιού και με τον Καββαδία στον “Σταυρό του Νότου” του έχει δημιουργήσει μια τομή στα πράγματα. Η ποίηση του Αλκαίου είναι τέτοια, τόσο καινοφανής όσο και αληθινή,που κάνει τον Θάνο να προχωρήσει την δική του τέχνη ένα βήμα πιο πέρα.

jtltav1583848039081

Το “Εμπάργκο”, που κυκλοφορεί αρχές του 1982 από την CBS (με την οποία ο Μικρούτσικος μόλις έχει υπογράψει ένα καλό συμβόλαιο) είναι, αναμφίβολα, κλασικό άλμπουμ για τη νεώτερη ελληνική δισκογραφία. Έχεις την αίσθηση ότι μέσω αυτού – και με καταλυτικό όχημα την ποίηση του Άλκη Αλκαίου (του αντιδικτατορικού αγωνιστή Βαγγέλη Λιάρου) – όλο το μέχρι τότε έργο του Θάνου (το τραγουδοποιητικό, κυρίως) παίρνει καινούρια φόρα: ο ίδιος ο Καββαδίας του αναπτύσσεται και εξελίσσεται, κι αυτό θα το δούμε μερικά χρόνια αργότερα, με το άλμπουμ “Γραμμές των Οριζόντων”. Το “Εμπάργκο”, που ο Μικρούτσικος το θεωρεί σαν φυσική συνέχεια του δίσκου του “Τροπάρια για φονιάδες”, δείχνει το καινοτόμο του πρόσωπο ήδη από την “Εισαγωγή” του (σε ποίηση Μαγιακόφσκι) και κυρίως από το “Κακόηθες μελάνωμα”, στη μνήμη του Νίκου Πουλαντζά, που το τραγουδάει ο ίδιος. Για το “Ερωτικό” που λέει ο Μητσιάς τι να πούμε; Μια καιινοτομία τεχνικής και νοημάτων από μόνο του – ποιητικά τε και μουσικά – που θα είναι ένα διαρκές hit για εμάς και τους μετέπειτα. Η “Γαμμαγραφία” με τη φωνή της Μαρίας Δημητριάδη είναι ένα πραγματικό συμφωνικό ποίημα. Το ίδιο όμως κλασική δεν είναι και η “Πρωινή ή βραδυνή σερενάτα” που, με την φωνή του Κώστα Καράλη, μας συγκινεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες;

unnamed 1 1 scaled

Το “Εμπάργκο”, που η original έκδοσή του ανανεώθηκε δισκογραφικά και πέρυσι, πριν από λίγο καιρό ηχογραφήθηκε ξανά και κυκλοφορεί σε νέα ερμηνευτική προσέγγιση από την Όγδοο music. Ο Θάνος Μικρούτσικος, όσο κι αν μουσικά το “Εμπάργκο” είναι παραπάνω από άψογο, δεν είχε μείνει απόλυτα ευχαριστημένος από την ερμηνευτική πολλαπλότητα του πρώτου άλμπουμ – όπου, εκτός από τον ίδιο και την Μαρία Δημητριάδη, τραγουδούν ο Βλάσσης Μπονάτσος, ο Κώστας Καράλης και ο Μανώλης Μητσιάς – και η αίσθησή του αυτή έχει ισχυρή βάση καθώς στην καινούρια ηχογράφηση η ερμηνεία, από τον Μίλτο Πασχαλίδη και τον Χρήστο Θηβαίο, ακούγεται πιο συνεκτική και δίνει την αίσθηση του definitive για μια νέα εποχή, με νέες ανάγκες και νέους ανθρώπους, όπου η ποίηση (του Άλκη Αλκαίου, εν προκειμένω) δείχνει όχι μόνο να μην έχει χάσει, αλλά να ακούγεται πιο ισχυρή και πιο επείγουσα από ποτέ. Με όλη την γκάμα των συναισθημάτων της να έρχεται να μας αγγίξει για μιαν ακόμα φορά – και κάθε φορά που βάζουμε να ακούμε τα τραγούδια αυτά, με την μουσική φροντίδα του Θύμιου Παπαδόπουλου και την guest συμμετοχή του Γιάννη Κότσιρα στο “Ερωτικό”. Σ’ αυτό το ¨Εμπάργκο” έχει προστεθεί και το “Spleen”, ένα τραγούδι που του ανήκει απόλυτα αλλά δεν είχε μπει αρχικά στο original του 1982.

0e3411344ff8a40b13c4a5d657dd93ea XL

[Η νέα κυκλοφορία του “Εμπάργκο” παρουσιάζεται ζωντανά στην συναυλία της 23ης Δεκεμβρίου στο “Christmas Theater”, μαζί με άλλα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου, που έφυγε πριν από δυο χρόνια αλλά εξακολουθεί να μένει εδώ].

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ