Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

John Coltrane – Το τζαζ άλμπουμ με τις 1.000.000 πωλήσεις!

A Love Supreme Live in Seattle - Μια ζωντανή ηχογράφηση του θρυλικού έργου «A Love Supreme» του μεγάλου σαξοφωνίστα μας δίνει ένα από τα πιο σημαντικά τζαζ δισκογραφήματα της χρονιάς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του Γιώργου Χαρωνίτη

Το «A Love Supreme», άλμπουμ που κυκλοφόρησε στις αρχές του 1965 από την εταιρία Impulse! παραμένει ένα από τα πιο περιζήτητα έργα του John Coltrane, του μέγιστου αυτού σαξοφωνίστα που άνοιξε δρόμους στη σύγχρονη τζαζ και που, ουσιαστικά, με τη μουσική του σηματοδότησε και νοηματοδότησε αυτό που οι σημερινές γενιές μουσικών και μουσικόφιλων αναγνωρίζουν ως spiritual jazz. [Μάλιστα, το άλμπουμ αυτό στις αρχές του μήνα χαρακτηρίστηκε επίσημα πλατινένιο από την RIAA, πράγμα που σημαίνει 1.000.000 (πραγματικές) πωλήσεις, τίτλος που κανένα τζαζ άλμπουμ των sixties δεν έχει πετύχει ως τώρα!].

coltranelp 1

Το «A Love Supreme» αντικατοπτρίζει την διαρκή αναζήτηση του John Coltrane σε κατευθύνσεις πνευματικοθρησκευτικές – εξίσου γήινες και υπερβατικές – που έτειναν να μετατρέψουν τη μουσική του από μια ευφυή και δεξιοτεχνική καλλιτεχνική μουσική αφήγηση της αφροαμερικάνικης πολιτισμικής ιστορίας και κληρονομιάς σε μια πανανθρώπινη και διανθρώπινη πνευματική λειτουργία και αναζήτηση. Ο θρησκευτικός και λατρευτικός χαρακτήρας της μουσικής του John Coltrane ήταν ήδη φανερός από προηγούμενες ηχογραφήσεις του, όμως με το «A Love Supreme» έπαιρνε έναν πιο συγκεκριμένο και σαφή χαρακτήρα. Η τετραμερής αυτή σύνθεση έχει ενδιάμεσους τίτλους που είναι αρκετά εύγλωττοι («Acknowledgement», «Resolution», «Pursuance», «Psalm») και δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό ότι αυτή η μουσική είναι ένας τρόπος για τον Coltrane να προσεγγίσει τον Θεό, τον Δημιουργό (όποιος κι αν είναι αυτός καθώς είναι γνωστή η δήλωση του σαξοφωνίστα ότι πιστεύει σε όλες τις θρησκείες και ότι στο επίκεντρο της τέχνης του είναι πάντα ο άνθρωπος).

Ακόμα και δισκογραφικά, είναι σαφές ότι το «A Love Supreme» έχει μια ξεχωριστή θέση. Η εταιρία Impulse! δεν χρησιμοποιεί τα χαρακτηριστικά της χρώματα (πορτοκαλί και μαύρο) και τυπώνει το άλμπουμ σε μαύρο και λευκό με ένα κείμενο και έναν ύμνο του John Coltrane καθώς και έναν ωραίο πίνακα με μολύβι, σχεδιασμένον από τον Αμερικανό ζωγράφο Victor Kalin.

Το «A Love Supreme», όντας μια ολοκληρωμένη σύνθεση, μόνο κατ’ εξαίρεσιν παιζόταν live. Μια τέτοια εξαίρεση ήταν στις 26 Ιουλίου του 1965 στο Festival Mondial du Jazz της Αντίμπ στη Γαλλία – την ηχογράφηση της οποίας είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε σε διάφορες «πειρατικές» εκδοχές αλλά που πια κυκλοφορεί και επίσημα με το κανονικό άλμπουμ – και μια άλλη που μάθαμε προσφάτως και που κυκλοφορεί από τον περασμένο μήνα, ηχογραφημένη στις 2 Οκτωβρίου 1965 στο Σιάτλ. Ο φίλος και συνεργάτης του Coltrane, ο σαξοφωνίστας Joe Brazil, ηχογράφησε με το Ampex του την τελευταία εμφάνιση του John Coltrane στο κλαμπ The Penthouse. Οι μαγνητοταινίες διατηρήθηκαν σε άψογη κατάσταση και η ποιότητα της ηχογράφησης παρέμεινε άφθαρτη από τον χρόνο, με αποτέλεσμα να απολαμβάνουμε την μουσική του John Coltrane σε μια μοναδική και σπάνια στιγμή σε όλη της τη δυναμική, από CD, διπλό LP, ή ψηφιακή και streaming μορφή.

updated coltrane seattle poster custom 911542f5f27e65ef96e97d64f48504ba692bf86f s400 c85

Ακούγοντας κανείς την ζωντανή ηχογράφηση του «A Love Supreme» από το Σιάτλ έχει την δυνατότητα να αντιληφθεί πληρέστερα την δομή αυτής της «πνευματικής / λατρευτικής» τζαζ σουίτας και να απολαύσει σε μεγάλο βαθμό την αυτοσχεδιαστική δυναμική που εμπεριέχει. [Η original ηχογράφηση του «A Love Supreme» είναι 32 λεπτά ενώ εδώ η ζωντανή ηχογράφηση είναι 75]. Τα επιμέρους κομμάτια της σύνθεσης συνδέονται μεταξύ τους με σολιστικά ιντερλούδια και ενώ το βασικό σχήμα που είχε ο Coltrane (με McCoy Tyner πιάνο, Jimmy Garrison μπάσο και Elvin Jones ντραμς) είναι ο πυρήνας κι εδώ, εμπλουτίζεται με δυο ακόμα σαξοφωνίστες (τον Pharoah Sanders στο τενόρο και τον Carlos Ward στο άλτο) καθώς και τον μπασίστα Donald Garrett.

Το σημαντικό σ’ αυτή την ηχογράφηση – που αν και προέρχεται από ιδιωτική συλλογή έχει εξαιρετική ηχητική ποιότητα – είναι ότι γεφυρώνει με τον καλύτερο τρόπο το «A Love Supreme» με τα επόμενα εκτενή «πνευματικά» έργα του John Coltrane όπως «Transition», «Ascension», «Meditations» που χαρακτήρισαν την εξέλιξη της μουσικής και την καλλιτεχνική του πορεία στην τελευταία της φάση, ως τον θάνατό του, στις 17 Ιουλίου 1967. Από εκεί και μετά, η επίδρασή του απλώθηκε σε όλη την σύγχρονη τζαζ, σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις φάσεις της ως τις μέρες μας.

seattlelp

[Δισκογραφική σημείωση: το άλμπουμ «A Love Supreme – Live in Seattle» κυκλοφορεί από την Universal Music, όπως και το original – πλατινένιο πια – άλμπουμ. Το original «A Love Supreme» είχε κυκλοφορήσει και σε ελληνική εκτύπωση στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Η άλλη ζωντανή ηχογράφηση του «A Love Supreme», από το φεστιβάλ της Αντίμπ, είναι ενσωματωμένη στην deluxe έκδοση του άλμπουμ]

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ