Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Καλάβρυτα: Οργή συγγενών θυμάτων για την ταινία με θέμα τo Ολοκαύτωμα από τους Ναζί

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σάλο έχει προκαλέσει στα Καλάβρυτα, η ομώνυμη ταινία που αναβιώνει τη φρικιαστική σφαγή των Ναζί, η οποία στιγμάτισε την παγκόσμια ιστορία στις 13 Δεκεμβρίου 1943.

Πρόκειται για ταινία που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη αλλά πραγματεύεται το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων από Γερμανούς Ναζί στη διάρκεια της Κατοχής αλλά και τις σύγχρονες διεκδικήσεις των Ελλήνων για τις γερμανικές αποζημιώσεις, θέματα και τα δύο ευαίσθητα, και τα δύο ζωντανά.

Αν και η ταινία είναι μυθοπλασία και όχι ντοκιμαντέρ και ο σκηνοθέτης έχει την καλλιτεχνική ελευθερία να δείξει τα γεγονότα όπως τα αντιλαμβάνεται, τοπικοί φορείς και απόγονοι θυμάτων του Ολοκαυτώματος, καταγγέλλουν τους υπευθύνους της ταινίας, για παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων και αναβίωση μύθων που εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς.

Μάλιστα, η Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος προαναγγέλλει μέσω της εφημερίδας «Πελοπόννησος», μηνύσεις εις βάρος των υπευθύνων της ταινίας «Καλάβρυτα 1943», στην οποία μάλιστα συμπαραγωγός είναι η ΕΡΤ και πρωταγωνιστής ο σπουδαίος Σουηδός ηθοποιός Μαξ φον Σίντοφ!

KALA1

Και όλα αυτά, χωρίς καν η ταινία να έχει προβληθεί στους κινηματογράφους, αφού η πρεμιέρα της έχει ορισθεί για τις 11 Νοεμβρίου. Αρκούσε όμως η προβολή του δίλεπτου διαφημιστικού του φιλμ, για να εγερθούν οι πρώτες αντιδράσεις και μάλιστα σφοδρές εκ μέρους των κατοίκων!

Το τρέιλερ της ταινίας

Η σκηνή που πυροδότησε τις αντιδράσεις

Θρυαλλίδα για την αγανάκτηση των Καλαβρυτινών, στάθηκε μία σκηνή 5 δευτερολέπτων στον προπομπό του φιλμ. Πρόκειται για την αναβίωση του μύθου, λένε κάτοικοι των Καλαβρύτων, περί του δήθεν «καλού» Ναζί, που με δική του πρωτοβουλία και παρακούοντας τις εντολές των ανωτέρω του, ανοίγει τάχα την πόρτα του ήδη πυρπολημένου Δημοτικού Σχολείου, για να «σώσει» τα γυναικόπαιδα!

Ο σκηνοθέτης, από την πλευρά του, φέρεται να υποστηρίζει ότι υπάρχουν δύο εκδοχές της ιστορίας και αυτός διάλεξε μία για να παρουσιάσει στο κοινό.

KAL22

Όπως αποκαλύπτει στην «Πελοπόννησο» ο κ. Χαρίλαος Ερμείδης, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και πρ. Αντιδήμαρχος Καλαβρύτων, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι Καλαβρυτινοί, είχαν επισημάνει αυτό το στοιχείο στους υπευθύνους της ταινίας πριν από 2,5 περίπου χρόνια, όταν είχαν φθάσει στα Καλάβρυτα προκειμένου να μάθουν τα πραγματικά περιστατικά της θηριωδίας. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο Πρόεδρος, οι υπεύθυνοι είχαν υποσχεθεί να μην το συμπεριλάβουν στην ταινία.

nazi

Επιπλέον η Ένωση, μέσω επίσημου εγγράφου που τους είχε αποστείλει τότε, τους είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που η ταινία με καθιοδήποτε τρόπο δεν σεβαστεί την μνήμη των θυμάτων και των απογόνων τους, τότε θα κινούνταν δικαστικά εναντίον τους.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ