Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Η «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν Πιστό» στο θέατρο Άλφα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

O Kώστας Γάκης σκηνοθετεί και διασκευάζει για το θέατρο το αριστούργημα του Λούις Σεπούλβεδα «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό», κάνοντας πρεμιέρα στο Θέατρο Άλφα-Ληναίος-Φωτίου. Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου στο Asian Cultural Center της Νότιας Κορέας, ήρθε η στιγμή της πρώτης παρουσίασής του στην Αθήνα, από την Δευτέρα 1 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00.

1111

Λίγα λόγια για το έργο:

Ένα θεατρικό έργο που η καρδιά του χτυπάει δυνατά για τα αρχαία δάση του πλανήτη και για τις φυλές που ζουν ακόμα σε αυτά, σε αρμονία με τη Μάνα Γη κι όσα απλόχερα μας δίνει, όσο και να τη κακομεταχειριζόμαστε. Ένα έργο – φόρος τιμής στον αδικοχαμένο στη μάχη με τον κορωνοϊό αγωνιστή συγγραφέα Λούις Σεπούλβεδα και σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο. Ένα έργο τραγικά επίκαιρο μετά τις πρόσφατες τεράστιες φωτιές στον Αμαζόνιο, αλλά και με τον τρόπο που η κυβέρνηση της Βραζιλίας μεταχειρίζεται τους αυτόχθονες του Αμαζονίου.

Ένα έργο όμως «ελπιδοφόρα επίκαιρο» αφού η Χιλή βρίσκεται σε τροχιά ξεριζώματος του συντάγματος του δικτάτορα Πινοσέτ και μετάβασης σε μια πραγματική δημοκρατία. Με την Ελίζα Λονκόν, μια γυναίκα ιθαγενή Mapuche ως πρόεδρο, η νεοσυσταθείσα σε Σώμα Συντακτική Συνέλευση της Χιλής έδωσε σαφές στίγμα δικαίωσης των ιθαγενών πληθυσμών από το νέο Σύνταγμα της χώρας.

222

Η παράσταση υποστηρίζει αυτό τον αγώνα και μας μεταφέρει στη φυλή των Mapuche, των «Ανθρώπων της Γης», των ιθαγενών της Νότιας Χιλής που εκδιώχθηκαν βίαια από τις εστίες τους από τις μεγάλες εταιρείες υλοτομίας, που καταστρέφουν τους τελευταίους πνεύμονες του πλανήτη και σβήνουν βίαια τη μνήμη και την αρχαία γνώση των φυλών του κόσμου.

Για την παράσταση:

Στη θεατρική διασκευή του έργου, μια φυλή «Ανθρώπων της Γης» καταλαμβάνει τη σκηνή του θεάτρου Άλφα – Ληναίος-Φωτίου, με τα πολυφωνικά της τραγούδια, την έντονη τελετουργική σωματικότητα, τους μύθους και τους θρύλους αλλά και την αγωνιώδη κραυγή του δίκαιου αγώνα τους. Το στοιχείο της βίας, του διωγμού, του άδικου ξεριζωμού, του σπαραγμού εναλλάσσεται με τις ποιότητες των Mapuche που μας κάνουν ακόμα να χαμογελάμε: ευγνωμοσύνη, γενναιοδωρία, αγάπη για τη γη, αλληλεγγύη, οργανική σχέση με τη μνήμη και την αρχαία κληρονομιά.

33
Ο Κώστας Γάκης, κάτοχος του βραβείου Δημήτρης Χορν, σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο, δανείζεται τη φωνή ενός σκύλου, αλλά και του ίδιου του συγγραφέα, για να μας μιλήσει για όλα αυτά που μας καίνε, για τη σχέση δυνάστη που διατηρούμε με τη Μάνα Γη αλλά και για εκείνη τη θαλπωρή και ψυχική ευρυχωρία που μας προσφέρουν τα διδάγματα των φυλών του κόσμου για μια οργανική και τρυφερή σχέση με τη φύση.

Πληροφορίες:

Συγγραφέας: Λούις Σεπούλβεδα
Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης
Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης

Σκηνικά: Η ομάδα
Κοστούμια: Η ομάδα
Μουσική: Κώστας Γάκης
Φωτισμοί: Παναγιώτης Πλασκασοβίτης

Παίζουν:Γιάννης Βασιλώττος, Ελευθερία Μάζαρη, Ιωάννα Παπακωνσταντίνου. Στο ρόλο του Σκύλου, ο Κώστας Γάκης.

Διάρκεια: 80′

Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Διάρκεια Παραστάσεων: Από Δευτέρα 1 Νοεμβρίου έως Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021
Πληροφορίες: Διεύθυνση: 28ης Οκτωβρίου 37, Αθήνα 104 32,

Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Διασκευή: Κώστας Γάκης, Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου
Διεύθυνση: 28ης Οκτωβρίου 37, Αθήνα 104 32

Τηλέφωνο: 210-5201828

Link Εισιτηρίων:https://www.viva.gr/tickets/festival/theater/istoria-enos-skylou-pou-ton-elegan-pisto/

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ