Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Μίμης Φωτόπουλος: Ο ΕΑΜίτης «όμηρος των Εγγλέζων»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τον γνωρίζουμε ως τον αγαπημένο «θείο Μίμη», ως τον «Πετράκη» στο Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο, ως ζητιάνο στην Κάλπικη Λίρα. Ένας ξεχωριστός άνθρωπος που έφυγε πριν από 35 χρόνια και παρόλο που όλοι τον ξέρουν ως ηθοποιό, λίγοι γνωρίζουν τον ιδεολόγο, τον αντιστασιακό, τον αγωνιστή Μίμη Φωτόπουλο.

Γεννήθηκε στη Ζάτουνα της Αρκαδίας, στο χωριό όπου η χούντα είχε εξορίσει τον Μίκη Θεοδωράκη. Κι επειδή έχασε τον πατέρα του όταν ήταν μικρός βγήκε από νωρίς στο μεροκάματο. Αλλά μπήκε στη Φιλοσοφική Αθηνών, κι ύστερα στη Δραματική Σχολή. Κι όταν ανοίχτηκαν οι δρόμοι μπροστά του, ήρθε η κατοχή.

Ο Μίμης Φωτόπουλος εντάχθηκε στο ΕΑΜ και πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, πάλεψε για την απελευθέρωση και μετά τα Δεκεμβριανά του 1944, κι αφού οι Βρετανοί έκαψαν το σπίτι όπου έμενε, συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο περιβόητο στρατόπεδο της Ελ Ντάμπα, στη βόρεια Αφρική.

Οι δικοί του θα χάσουν τα ίχνη του και θα επιστρέψει τελικά το 1945 στην Ελλάδα. Την πίκρα του από την εμπειρία από την αιχμαλωσία και την κράτηση στην Ελ Ντάμπα αποτύπωσε στο βιβλίο του «Όμηρος των Εγγλέζων – Ελ Ντάμπα» (εκδόσεις 24 γράμματα). Οι συνθήκες επιβίωσης ήταν πολύ δύσκολες και ειδικά για Έλληνες που δεν μπορούσαν να αντέξουν το απάνθρωπο κλίμα της αφρικάνικης ερήμου.

Γύρισε στην Αθήνα και μέσα στο εμφυλιοπολεμικό κλίμα πιάνει και πάλι το νήμα από την αρχή, για να γίνει ένας από τους πιο αγαπημένους ηθοποιούς. Συνεργάστηκε με το πρωτοεμφανιζόμενο Θέατρο Τέχνης, παίζοντας σε κλασικά έργα όπως Ο Βυσσινόκηπος του Τσέχοφ, Οι Αγριόπαπιες του Ίψεν και Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας του Σαίξπηρ. Η επιτυχία του τεράστια και το 1952 δημιουργεί δικό του θίασο, με τον οποίο περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα και σε πολλές χώρες του εξωτερικού, ακόμη και στην Αμερική.

Τότε άνθισε και ο ελληνικός κινηματογράφος όπου έκανε τεράστιες επιτυχίες, πολλές φορές μαζί με τον φίλο του Ντίνο Ηλιόπουλο. Αξεπέραστες θεωρούνται οι ερμηνείες του στις ταινίες Ούτε Γάτα Ούτε Ζημιά, Τα Κίτρινα Γάντια, Φτωχαδάκια και Λεφτάδες, Ο Θόδωρος και το Δίκαννο.

Στα χρόνια της μαύρης επταετίας ο Μίμης Φωτόπουλος, έμεινε μόνος του με τις δυο κόρες του, καθώς η γυναίκα του Μαργαρίτα Τσάλα είχε εξοριστεί στη Γυάρο. Τότε βρήκε διέξοδο στη ζωγραφική και ανέπτυξε μία ξεχωριστή εικαστική γλώσσα όταν έκανε πίνακες με γραμματόσημα. Έκανε συνολικά δέκα εκθέσεις με τα έργα του, παράλληλα έγραψε τέσσερις ποιητικές συλλογές. Και ποτέ δεν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Ασχολήθηκε και με τον συνδικαλισμό, στον δύσκολο χώρο του θεάματος, ως μέλος του ΔΣ του ΣΕΗ και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελεύθερου Θεάτρου, ενώ υπήρξε και πρόεδρος του πρωτοποριακού κινητού θεάτρου «Άρμα Θέσπιδος».

Ο Μίμης Φωτόπουλος έφυγε από ανακοπή καρδιάς στις 29 Οκτωβρίου του 1986.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ