Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Χανιά: Συνέδριο για τα ενετικά Νεώρια

Αρχαιολόγοι, καθηγητές πολυτεχνικών σχολών, ιστορικοί, μηχανικοί και αρχιτέκτονες, φοιτητές, γεωλόγοι και στατικοί, στο πλαίσιο των εργασιών και άλλων δράσεων του συνεδρίου που ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή,ανταλλάσσουν πληροφορίες και κρατούν ζωντανή την ιστορική γνώση για τα Νεώρια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνεδρίο, με θέμα: «Ενετικά Νεώρια Χανίων – Έρευνα και Τεκμηρίωση», πραγματοποιείται στα Χανιά στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης με τη συνδιοργάνωση του ΥΠ.ΠΟ.Α. Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χανίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Πρόκειται για τη συνάντηση των επιστημόνων και ερευνητών που έχουν ασχοληθεί και ασχολούνται τόσο με την ιστορία όσο επίσης τη διάσωση και προοπτική των Νεωρίων στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων τα οποία αποτελούν σημείο αναφοράς αλλά και σημαντικό στοιχείο της ταυτότητας της πόλης. Αρχαιολόγοι, καθηγητές πολυτεχνικών σχολών, ιστορικοί, μηχανικοί και αρχιτέκτονες, φοιτητές, γεωλόγοι και στατικοί, στο πλαίσιο των εργασιών και άλλων δράσεων του συνεδρίου που ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή,ανταλλάσσουν πληροφορίες και κρατούν ζωντανή την ιστορική γνώση για τα Νεώρια που αφορά στην κατασκευή τους, τεχνικά χαρακτηριστικά των υλικών δόμησης, στη συντήρηση τους και στην πορεία τους ως δομικό στοιχείο τόσο της παλιά πόλης όσο και στης σύγχρονης μέσα στο χρόνο.

«Σήμερα υπάρχει η συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, το δήμο Χανίων και το Υπουργείο Πολιτισμού, για την πρόταση της ανάδειξης των επτά νεωρίων στα Χανιά για τα οποία εμείς ως περιφέρεια έχουμε χρηματοδοτήσει τη μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης», ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκη επισημαίνοντας ότι μόλις εγκριθούν οι μελέτες από πλευράς του υπουργείου πολιτισμού «…θα μπορέσουμε να εντάξουμε τα έργα στη Νέα Προγραμματική Περίοδο. Αυτός είναι ο στόχος και παράλληλα με τα άλλα έργα πολιτισμού που γίνονται στα Χανιά όπως για παράδειγμα με την αναστύλωση συντήρηση στη Δημοτική Αγορά, το Αρχαιολογικό Μουσείο που το νέο χρόνο θα εγκαινιάσουμε αλλά και μέσα από τη διαχρονική συνεργασία που έχουμε με το Υπουργείο Πολιτισμού την υποδειγματική θα έλεγα συνεργασία, θα αναδείξουμε όλο αυτό το απόθεμα το πολιτιστικό των Χανίων».

Τα Ενετικά Νεώρια στο Παλιό λιμάνι των Χανίων κατασκευάστηκαν τον 16ο αιώνα εντός των οποίων γινόντουσαν εργασίες επισκευής και συντήρησης του πλοίων του Ενετικού Στόλου που την περίοδο εκείνη είχε ναυτική κυριαρχία στη Μεσόγειο. Πρόκειται για επιβλητικές μεγάλες στον όγκο πέτρινες κατασκευές, οι οποίες είχαν πρόσοψη στη θάλασσα, ώστε τα πλοία να εισέρχονται στο εσωτερικό τους. Αρχές του 1600 υπήρχαν δεκαεπτά Νεώρια με το συνολικό τους αριθμό να φτάνει στην πορεία των χρόνων τα εικοσιτρία. Με διαστάσεις 50 επί 9 και 10 μέτρα ύψος τα επιβλητικά και στιβαρά δομημένα Νεώρια έχουν απομείνει σήμερα μόλις δέκα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ