Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Στο φως το μεγαλύτερο οινοποιείo του Βυζαντινού κόσμου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε μια σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν αρχαιολόγοι στο Ισραήλ ανακαλύπτοντας οινοποιείο ηλικίας 1.500 ετών. Είναι μάλιστα σύμφωνα με τους ειδικούς το μεγαλύτερο της εποχής.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως πέντε πατητήρια που έκρυβε το υπέδαφος της Γιανβί, στα νότια του Τελ Αβίβ όπου βρισκόταν το τεράστιο οινοποιείο της βυζαντινής εποχής και εκτιμάται ότι η δυναμική της παραγωγής του ήταν, ετησίως, περί τα δύο εκατομμύρια λίτρα κρασιού, για τους πότες της Μεσογείου.

«Ήταν ένα ελαφρύ λευκό κρασί»

Ύστερα από μία τεχνολογικά προηγμένη παραγωγική διαδικασία, το κρασί εξαγόταν σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Αν και οι αρχαιολόγοι δεν είναι σίγουροι για το είδος του σταφυλιού που χρησιμοποιείτο, το πιθανότερο ήταν ότι επρόκειτο για ένα «ελαφρύ λευκό κρασί με ιδιαίτερο πρεστίζ», λένε οι αρχαιολόγοι, αλλά αυτό είναι μοναδικό, αφού μιλάμε για ένα σύμπλεγμα πέντε τεράστιων πατητηριών, ιδιαίτερα όμορφων στην αρχιτεκτονική τους. Το κρασί παλαιωνόταν σε πήλινους αμφορείς, γνωστούς ως αμφορείς της Γάζας, πολλοί εκ των οποίων βρέθηκαν άθικτοι επί τόπου

Οι 300 εργαζόμενοι στην ανασκαφή, που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες στο Ισραήλ, δηλώνουν έκπληκτοι από το μέγεθός του. Μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συντήρησης, ενδέχεται η περιοχή να γίνει επισκέψιμη.

Οίνος της Γάζας και του Ασκελόν

Το τελικό προϊόν, γνωστό ως Οίνος της Γάζας και του Ασκελόν, ονομασία από τα λιμάνια εξαγωγής του έφθανε μέχρι την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μικρά Ασία. Ο «Οίνος της Γάζας» μαρτυρείται άλλωστε ως ένα από τα συστατικά του μενού κατά τον εορτασμό της στέψης του Ιουστίνου Β΄στην Κωνσταντινούπολη το 566. Το κρασί, φημιζόταν λοιπόν για την ποιότητά του σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, αλλά εκείνη την εποχή αποτελούσε επίσης και είδος διατροφής.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ