Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης παρουσιάζει την έκθεση «Βαλκανικοί Αντίλαλοι» του Martin Koenig

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μπαίνοντας στον κήπο του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης, έναν από τους ομορφότερους κήπους της πόλης, ο επισκέπτης ταξιδεύει στα Βαλκάνια περασμένων δεκαετιών, μέσα από χορούς και τραγούδια, όπως τα κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του λαογράφου Martin Koenig.

Η έκθεση «Βαλκανικοί αντίλαλοι. Ηχο-πορτραίτα από τη νοτιοανατολική Ευρώπη 1962 -1987. Φωτογραφικές αφηγήσεις του Martin Koenig», εντάσσεται στη Thessaloniki PhotoΒiennale 2021 και αποτελεί μέρος της μακρόχρονης εθνογραφικής δουλειάς που έχει κάνει ο δημιουργός στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

KoenigMartinV0229

Ο Koenig, λαογράφος στις ΗΠΑ, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από Εβραίους γονείς που μετανάστευσαν από την Πολωνία στις αρχές του 20ού αιώνα. Στο κολλέγιο ανακάλυψε τους βαλκανικούς χορούς, από τους οποίους μαγεύτηκε και γι’ αυτό ήρθε για πρώτη φορά στην περιοχή 20 χρονών, το 1959. «Ήταν μια εμπειρία που σημάδεψε τη ζωή μου», σημειώνει ο ίδιος στον κατάλογο της έκθεσης (εκδόθηκε σε ελληνικά και αγγλικά), στον οποίο μέσα από τις λεζάντες περιγράφει την ιστορία κάθε φωτογραφίας δίνοντας πληροφορίες για τα έθιμα της εκάστοτε περιοχής.

Η έκθεση «Βαλκανικοί Αντίλαλοι» πρωτοπαρουσιάστηκε το 2019 στην Εθνική Πινακοθήκη της Σόφιας. Στους χώρους του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας- Θράκης, παρουσιάζεται με συμπληρωματικές προβολές έγχρωμων εικόνων, ηχογραφήσεις και αποσπάσματα ταινιών ντοκιμαντέρ. Υπάρχει επίσης και πρόσθετο φωτογραφικό υλικό από τις βαλκανικές κοινότητες μεταναστών στις ΗΠΑ, καθώς ο Martin Koenig υπήρξε συν-ιδρυτής και για χρόνια συν-διευθυντής του Κέντρου Βαλκανικών Τεχνών στη Νέα Υόρκη (το σημερινό Κέντρο Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού), ενός οργανισμού με σκοπό την προώθηση της παραδοσιακής λαϊκής τέχνης κοινοτήτων που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ.

KoenigMartinV0202 1

O Koenig στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ο Koenig πρωτοήρθε επί δικτατορίας. Το 1972 κατέγραψε τα πανηγύρια στα χωριά της Καρπάθου κι επειδή μελετούσε τους Πόντιους με την καθοδήγηση της λαογράφου, καθηγήτριας πανεπιστημίου Άλκης Κυριακίδου Νέστορος από τη Θεσσαλονίκη, το 1974 επισκέφτηκε τα Κομνηνά Εορδαίας, την Τριανταφυλλιά Σερρών και σχεδόν όλα τα χωριά της Κοζάνης και των Σερρών που είχαν μεγάλες συγκεντρώσεις ποντιακών κοινοτήτων.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ