Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Πίνακας του Μποτιτσέλι θα ξεπεράσει τα 40 εκατ. σε δημοπρασία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετά την ρεκόρ πώλησης 92 εκατομμυρίων δολαρίων ενός πίνακα του Σάντρο Μποτιτσέλι πέρυσι, ο οίκος Sotheby’s φέρνει ένα άλλο πορτρέτο του 15ου αιώνα από τον καλλιτέχνη της Αναγέννησης στη δημοπρασία.

Ο οίκος δημοπρασιών ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει τον πίνακα, με τίτλο «Man of Sorrows», τον Ιανουάριο του 2022, κατά τη διάρκεια μιας πώλησης του Old Masters στα κεντρικά γραφεία του στη Νέα Υόρκη.

«Man of Sorrows»

Το «Man of Sorrows» είναι ένα πορτρέτο προτομής ενός στεφανωμένου Χριστού, του οποίου το κεφάλι είναι πλαισιωμένο από ιπτάμενους αγγέλους που σχηματίζουν το ιδιαίτερο φωτοστέφανο του. Στα τέλη του 15ου αιώνα και στις αρχές του 16ου αιώνα, καθώς ο Μποτιτσέλι μπήκε στα τελευταία στάδια της ζωής του, η χριστιανική πίστη του καλλιτέχνη εντάθηκε. Άρχισε να παράγει θρησκευτικά πορτρέτα που αποκλίνουν από τα κοσμικά προηγούμενα έργα του, τα περισσότερα από τα οποία ήταν πίνακες Φλωρεντίνων ευγενών.

Γιατί διαφέρει αυτός ο πίνακας;

Tο The Man of Sorrows είναι μια ενδεικτική αναπαράσταση των αλλαγών στο στυλ και τη θεματολογία του Μποτιτσέλι στα τέλη του 15ου έως τις αρχές του 16ου αιώνα. Σε αντίθεση με τις ποιητικές μυθολογικές σκηνές του, όπως η «Γέννηση της Αφροδίτης» και η« Άνοιξη» της προηγούμενης δεκαετίας, η παραγωγή του Μποτιτσέλι από τη δεκαετία του 1490 και μετά είναι πιο νηφάλια, λιτή και πνευματική, όπως παραδείγματος χάριν στο παρόν έργο και στη «Μυστική Γέννηση» του 1500 που βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο.

Ο πίνακας αναμένεται να αποκτήσει τη δεύτερη υψηλότερη τιμή που επιτεύχθηκε για τον ίδιο καλλιτέχνη σε δημοπρασία. Θα μπορούσε να ξεπεράσει τη «The Rockefeller Madonna» (περ. 16ος αιώνας), η οποία διπλασίασε την εκτίμησή της όταν πουλήθηκε για 10,4 εκατομμύρια δολάρια από τον οίκο Christie’s το 2013.

Το έργο έρχεται προς πώληση από μια αμερικανική συλλογή. Δεν έχει αλλάξει χέρια από τότε που εμφανίστηκε σε δημοπρασία το 1963, όταν πουλήθηκε για 10.000 λίρες. Σύμφωνα με τον Sotheby’s, ο ιστορικός Federico Zeri προσδιόρισε τον πίνακα ως αυτόγραφο έργο του Botticelli όταν πουλήθηκε πριν από περίπου μισό αιώνα. Έχει εκτεθεί δημόσια μόνο μία φορά, το 2009, σε ειδική έκθεση στο Μουσείο Städel στη Φρανκφούρτη.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ