Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Ο 14χρονος Δημοσθένης και το παγκόσμιο βραβείο ποίησης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θα μπορούσε κάποιος να τον χαρακτηρίσει και ως παιδί θαύμα. Ο 14χρονος Δημοσθένης- Δημήτριος Δεσποτίδης, μιλά τέσσερις γλώσσες, συνέθεσε το πρώτο του ποίημα 11 χρονών και στα 13 του απέσπασε το πρώτο βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης του ιδρύματος «Never Such Innocence», με έδρα το Λονδίνο.

Το Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2021 παρουσιάζει την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Ψάχνοντας τα βήματά μου», ενώ σε 10 χρόνια από τώρα «βλέπει» τον εαυτό του στο Διπλωματικό Σώμα, όπως λέει, θέλοντας να βάλει το προσωπικό του λιθαράκι στη βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες.

Η καραντίνα και η συγγραφή ποιημάτων

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, η συγγραφή αποτέλεσε για εκείνον πηγή εκτόνωσης από τη δύσκολη και πρωτόγνωρη καθημερινότητα που βιώναμε όλοι τότε και, όπως σημειώνει, «η ποίηση με βοηθά να εκφράζομαι καλύτερα και να αποτυπώνω τις σκέψεις μου και τα συναισθήματά μου πιο άμεσα και με νοήματα πιο μεστά. Με άλλα λόγια, η ποίηση μου κρατά συντροφιά. Καθώς περνούσε ο καιρός, όποια σκέψη ερχόταν στο μυαλό μου την κατέγραφα σε στιχάκια», λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Στην πρώτη ποιητική του συλλογή «Ψάχνοντας τα βήματά μου», -η οποία τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και της Unesco Πειραιώς και Νήσων-International Action Art- συνδέει τα περισσότερα ποιήματα με προσωπικές του φωτογραφίες.

Η παγκόσμια διάκρισή του το καλοκαίρι του 2020, όπως και κάθε βράβευση, αντιπροσωπεύουν για τον ίδιο την αναγνώριση σκληρής και επίπονης δουλειάς και εκτιμά ότι «πρέπει καθημερινά να προσπαθούμε για το καλύτερο και να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό, δηλαδή να βελτιωνόμαστε σε οτιδήποτε κάνουμε. Η αναγνώριση και η βράβευση είναι σημαντική. Όμως αυτή πρέπει να αποτελεί το εφαλτήριο για νέους στόχους και νέες κατακτήσεις».

Η παρουσίαση της πρώτης ποιητικής συλλογής του Δημοσθένη- Δημήτριου Δεσποτίδη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, στην Αθήνα, στις 18.00, στην αίθουσα του Συλλόγου των Αθηναίων, στην Πλάκα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ