Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Παιδικά βιβλία: Μόλις το 2,5% έχουν ως βασικό ήρωα ΑΜΕΑ, μετανάστες, πρόσφυγες ή Ρομά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από τα παιδικά βιβλία που εκδόθηκαν από το 2010 και έπειτα στην Ελλάδα μόνο το 2,5% έχουν ως βασικούς χαρακτήρες άτομα με ειδικές ανάγκες, μετανάστες, πρόσφυγες ή Ρομά, όπως προκύπτει από έρευνα.

Τα χαρακτηριστικά του βασικού ήρωα

Σε ποσοστό 63,27% ο ήρωας διαθέτει τυπικά χαρακτηριστικά, είναι λευκός και χωρίς αναπηρία. Μόλις το 1,05% περιείχαν κεντρικό χαρακτήρα ΑΜΕΑ (16 βιβλία), το 0,79% μετανάστη ή πρόσφυγα (12 βιβλία) και το 0,72% (δηλαδή 11 βιβλία) ως χαρακτήρα ΒΑΜΕ (Black, Asian and Minority Ethnic, δηλαδή παιδιά που δεν ανήκουν στη λευκή φυλή και δεν προσδιορίζονται ως πρόσφυγες ή μετανάστες). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι χαρακτήρες Ρομά δεν εντοπίστηκαν σε κανένα βιβλίο. Επίσης, τα παιδικά βιβλία έχουν 13 φορές περισσότερους χαρακτήρες ζώων από χαρακτήρες που ανήκουν στις παραπάνω ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Διαπιστώνεται μάλιστα ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στα δημογραφικά ποσοστά και στην αντιπροσωπευτικότητα των ομάδων αυτών στα βιβλία στην περίπτωση των ΑΜΕΑ (απόκλιση περίπου έξι εκατοστιαίων μονάδων) και των Ρομά (καμία εκπροσώπηση αν και ο μαθητικός πληθυσμός των Ρομά αποτελεί το 1,63% του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού). Το 2020 έχουμε και το μεγαλύτερο αριθμό βιβλίων με κεντρικούς χαρακτήρες ΒΑΜΕ και ΑΜΕΑ, ενώ τα περισσότερα βιβλία της εντεκαετίας με ήρωες πρόσφυγες ή μετανάστες καταγράφονται το 2017.

Έλλειμμα αντιπροσώπευσης στο παιδικό βιβλίο;

Την έρευνα διεξήγαγε το σωματείο «Τα βιβλία παίζει» και αφορούσε σε 1.522 βιβλία που απευθύνονται σε ηλικίες 4-12 ετών και εκδόθηκαν την περίοδο 2010-2020. Περιείχε και ερωτήσεις για το ζήτημα της υποεκπροσώπησης στους υπεύθυνους των εκδοτικών οίκων. Περίπου το 25% θεωρεί ότι δεν υπάρχει έλλειμμα αντιπροσώπευσης στο παιδικό βιβλίο, το 30% πιστεύει ότι δεν υπάρχουν αρκετοί κεντρικοί χαρακτήρες διαφορετικής φυλής και το 23% ότι δεν υπάρχουν αρκετοί κεντρικοί χαρακτήρες που να ανήκουν σε διαφορετική εθνικότητα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ