Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Βουλή: Παρουσίαση του βιβλίου «Ένας πολιτισμός ελευθερίας» του C. Meier

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία παρουσιάζει σήμερα στις 19.30, στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου (Πανεπιστημίου 12, Αθήνα), την έκδοση «Ένας πολιτισμός ελευθερίας. Η αρχαία Ελλάδα και οι απαρχές της Ευρώπης», του Christian Meier.

Στο έργο αυτό ο Κρίστιαν Μάιερ, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μονάχου, με απλή και φρέσκια γραφή προσπαθεί να κατανοήσει το «θαύμα» του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και τους παράγοντες που το δημιούργησαν: ήταν οι συμβιβασμοί, οι ισορροπίες, η γνώση και η έκφραση που κατέστησαν τους Έλληνες ικανούς να αντιμετωπίσουν προβλήματα, που άλλοι λαοί έλυναν εναποθέτοντας την εξουσία στα χέρια ενός ή ολίγων. Για μία και μοναδική φορά στην παγκόσμια ιστορία μια ολόκληρη κοινωνία αντιμετώπισε την πρόκληση να ισορροπήσει, να εδραιώσει και να ξεδιπλώσει ‒παρά τις απαιτήσεις που αυτή θέτει‒ την ελευθερία της, διαμορφώνοντας τελικά έναν πολιτισμό που εξακολουθεί να επηρεάζει την πολιτική και τον πολιτισμό στη σύγχρονη Ευρώπη και, γενικότερα, τον κόσμο.

Ομιλητές:

Δημήτρης Ι. Κυρτάτας, ιστορικός, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών / μέλος, Επιστημονική Επιτροπή Ιδρύματος της Βουλής

Αννέτε Φώσβινκελ, δρ Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, επιμελήτρια – συγγραφέας

Την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος Παντελής Μπουκάλας

Καθώς ο αριθμός των παρισταμένων είναι περιορισμένος, λόγω των υγειονομικών μέτρων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ