Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Η Μητρόπολη Πειραιά «αφορίζει» τον Μίκη Θεοδωράκη

 Γι’ αυτό και ο μακαριστός Μίκης εθεωρείτο ως «αιρετικός» από την αριστερά, η οποία μόνον μετά το θάνατό του τον «θυμήθηκε» για να τον τιμήσει!, αναφέρει μεταξύ άλλων η Μητρόπολη Πειραιά στην ανακοίνωση της

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Μίκης Θεοδωράκης με τη ζωή και το έργο του «άγγιζε το θεϊκό» με την έννοια της τελειότητας, της οικουμενικότητας, της αξεπέραστης δημιουργίας που συγκινουσε και ενέπνεε.

Το να προσπαθούν κάποιοι Μητροπολίτες να τον αφορίσουν, ως έναν άλλο «Καζαντζάκη» είναι τουλάχιστον εξοργιστικό, και πλήρως ανεπίκαιρο.

Ιδού μερικά σημεία του κειμένου της Μητρόπολης Πειραιά 

«Εις ό,τι αφορά τις ανούσιες και υπέρμετρες εκδηλώσεις τιμής του έργου και του προσώπου του, (με τη συμμετοχή της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου μας), κατά την κηδεία του και πριν από αυτήν, τις θεωρούμε απαράδεκτες από την άποψη της Ορθόδοξης χριστιανικής πίστεως.»

«Δεν υπήρξε συνεπής πολέμιος της Εκκλησίας, διότι δεν υπήρξε ποτέ συνεπής μαρξιστής. Από τα κατά καιρούς λεγόμενά του μπορούμε να συμπεράνουμε, ότι μάλλον έκλινε προς τον αγνωστικισμό, διαμορφώνοντας μια σκιώδη «πίστη» σ’ έναν απροσδιόριστο Θεό, τον Οποίο όμως αμφισβήτησε πολλές φορές»…  Γι’ αυτό και ο μακαριστός Μίκης εθεωρείτο ως «αιρετικός» από την αριστερά, η οποία μόνον μετά το θάνατό του τον «θυμήθηκε» για να τον τιμήσει!

«Όμως δε μπορούμε να πούμε το ίδιο για τον ιδεολογικό, αλλά και τον ασταθή και μεταβαλλόμενο πολιτικό του προσανατολισμό, ενώ θλίψη και οδύνη προξενεί στις ψυχές μας η ρηχή και σκιώδης πίστη του στον άγιο Τριαδικό Θεό, η οποία μάλιστα εκδηλώθηκε με την εν ζωή επιθυμία του να μη στηθεί Σταυρός και καντήλι στον τάφο του!»

«Δεν «πέφτουμε στην παγίδα» να τον αποθεώσουμε, έχοντας υπ’ όψη μας την προσωπική του ζωή και τον ασταθή πολιτικό χαρακτήρα του.»

Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως αναχρονιστικό κείμενο της Εκκλησίας, που προσπαθεί ανεπιτυχώς να αποδώσει στον «ουράνιο» Μίκη, παγανιστικό χαρακτήρα, χρησιμοποιώντας βαρύτατους και πλήρως αβάσιμους χαρακτηριστικούς.

Είναι κρίμα στην Ελλάδα του 2021, να ακούγονται και να υποστηρίζονται με σθένος απόψεις που απηχούν στον Μεσαίωνα. Στην Ελλάδα που θέλει και πρέπει να αφομοιώσει πια, την διαφορετικότητα, και τον σεβασμό σε κάθε κουλτούρα, και πολιτισμό.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ