Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Καβάλα: Αυτοσχέδιο θερινό σινεμά για πρόσφυγες και μετανάστες

Το πρωτότυπο και αυτοσχέδιο θερινό σινεμά λειτούργησε από τις 15 έως τις 17 Σεπτεμβρίου και φιλοξένησε μικρούς και μεγάλους φίλους τόσο από τη δομή όσο και από την πόλη της Καβάλας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανθρωπιά και τέχνη είναι έννοιες συνυφασμένες. Η τέχνη είναι οικουμενική και πρέπει να ανήκει σε όλους. Γιατί άλλοτε μας προβληματίζει, και άλλοτε ομορφαίνει την καθημερινότητα μας..

Όταν η ευαισθησία και η εφευρετικότητα συναντούν την τέχνη μπορεί να έχουμε σπουδαία αποτελέσματα, όπως στην Καβάλα στην δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, που το αυτοσχέδιο θερινό σινεμά που δημιουργήθηκε βοήθησε μικρούς και μεγάλους να περάσουν ξένοιαστες στιγμές.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που σε συνεργασία με τη διοικητική αρχή της ανοιχτής δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Καβάλα, διοργάνωσαν την προβολή ταινιών για παιδιά και εφήβους στον ανοιχτό χώρο της δομής, με τη συνεισφορά του προγράμματος κινηματογραφικής παιδείας «Όλοι στο κάδρο» του Νεανικού Πλάνου και τη συνεργασία της Solidarity Now.

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκ μέρους του ΔΟΜ, η υπεύθυνη κοινοτικών δράσεων Κατερίνα Κακιλή, «το πρωτότυπο και αυτοσχέδιο θερινό σινεμά λειτούργησε από τις 15 έως τις 17 Σεπτεμβρίου και φιλοξένησε μικρούς και μεγάλους φίλους τόσο από τη δομή όσο και από την πόλη της Καβάλας. Ήταν μία πρωτοβουλία που στόχο είχε τη δημιουργική συνύπαρξη προσφυγικού και τοπικού πληθυσμού με όχημα την τέχνη του κινηματογράφου

Την εκδήλωση «άνοιξε» ερασιτέχνης μουσικός από το Αφγανιστάν, που διαμένει στη δομή και προσφέρει μαθήματα κιθάρας σε παιδιά και ενήλικες».

Οι ταινίες που προβλήθηκαν ήταν κατάλληλες για παιδιά, εφήβους και όχι μόνο, καθώς επελέγησαν για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον και των ενηλίκων. Η ανοιχτή δομή φιλοξενίας στην Καβάλα φιλοξενεί σήμερα περίπου 700 αιτούντες άσυλο, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από το Αφγανιστάν, ενώ περίπου 350 διαμένοντες είναι παιδιά. Με στόχο την υγειονομική ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων, οι προβολές έγιναν σε επιλεγμένο, μεγάλο και ανοιχτό χώρο.

Συνολικά προβλήθηκαν τρεις ταινίες: «Miniscule: Valley of the lost ants», μία ταινία κινουμένων σχεδίων χωρίς λόγια για όλες τις ηλικίες, «O Ψύλλος», μια διεθνώς βραβευμένη ταινία του Δημήτρη Σπύρου (η ταινία είναι στην ελληνική γλώσσα με αραβικούς υπότιτλους, από την παιδική και νεανική ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου) και «Το αγόρι και ο κόσμος» μια πολυβραβευμένη ταινία animation του Ale Abreu, με περισσότερα από σαράντα διεθνή βραβεία και υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ταινίας animation.

Ευχή όλων να συνεχιστούν και να διευρυνθούν πρωτοβουλίες για την ψυχαγωγία των συνανθρώπων μας.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ