Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Αδριάνειο Υδραγωγείο: «Επαναλειτουργεί» στον ιστό του Χαλανδρίου

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Επανεντάσσεται στον αστικό ιστό του Χαλανδρίου το Αδριάνειο Υδραγωγείο, καθώς ο Δήμος υλοποιεί μια σειρά δράσεων με αναπλάσεις και πολιτιστικά δρώμενα, με τη συμμετοχή της κοινότητας.

Το φιλόδοξο σχέδιο του Δήμου Χαλανδρίου έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα CULTURAL H.ID.RA.N.T. και προβλέπει δράσεις, όπως:

– Δημιουργία του αρδευτικού δικτύου σε αστική περιοχή, καθώς θα οργανωθούν αντλιοστάσια με σκοπό να καταστεί παραγωγικό το υδραγωγείο.

– Μεγάλη ανάπλαση, που θα συνοδεύσει την υδραυλική εγκατάσταση, συνδέοντας με πεζόδρομο το μνημείο με τη Ρεματιά Χαλανδρίου και το κέντρο της πόλης.

– Ψηφιοποίηση πολιτιστικού υλικού που σχετίζεται με το υδραγωγείο.

– Ευρεία συμμετοχή της κοινότητας στην ανάπτυξη του προγράμματος, καθώς επτά σχολεία συμμετέχουν με διάφορους ρόλους, όπως σχεδιάζοντας τους χώρους γύρω από το σχολείο τους, που θα αναπλαστούν και θα ποτιστούν από το Αδριάνειο.

Παράλληλα διοργανώνεται ένα διαδραστικό φεστιβάλ για το νερό και την πόλη, το 1ο HIDRANT Festival, από τις 10 έως και τις 12 Σεπτεμβρίου, που θα εκτείνεται πέρα από το Θέατρο Ρεματιάς στις γειτονιές του Χαλανδρίου, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, ερευνητών, αλλά και των κατοίκων. Οι θεματικές και οι δράσεις του φεστιβάλ περιστρέφονται γύρω από το εγχείρημα επανένταξης του Αδριάνειου Υδραγωγείου στη ζωή της πόλης, με έμφαση την αλληλεγγύη και τη συμμετοχικότητα.

Το πρόγραμμα διαμορφώνεται γύρω από την ιστορική, περιβαλλοντική και κοινωνική διάσταση του Αδριάνειου, όπως έχει καταγραφεί από ερευνητές και δημότες. Η συλλογή ευρημάτων, εμπειριών και γνώσης για το Υδραγωγείο, από το επίπεδο της αρχαιολογίας και της τεχνολογίας, μέχρι αυτά της οικολογικής και βιώσιμης διαχείρισης του νερού, έχουν τροφοδοτήσει τις εκδηλώσεις του 1ου HIDRANT Festival, που περιλαμβάνουν θέατρο, μουσική, χορό, παιχνίδι, εργαστήρια σχεδιασμού και ιστορικούς περιπάτους.

Το κοινό καλείται από θεατής να μετατραπεί σε δρώντα συντελεστή και συνδημιουργό του παραγόμενου έργου και κατ’ επέκταση του φεστιβάλ του ίδιου. Με αυτό τον τρόπο οι εμπνευστές ευελπιστούν να αναδείξουν τα υλικά σημάδια της ιστορίας ως ενεργά στοιχεία του τοπικού πολιτισμού, όπως και την κουλτούρα μιας βιώσιμης και κυκλικής διαχείρισης των υδάτινων και άλλων -φυσικών και μη- πόρων και πηγών ζωής.

«Όλο το σχέδιό μας γύρω από το Αδριάνειο Υδραγωγείο, δεν έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός μουσείου, αλλά κάτι που θα παρεμβαίνει στην καθημερινότητα και θα διαμορφώνει μία εικόνα επικοινωνίας και σχέσης με τους κατοίκους της πόλης», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Γερολυμάτος και συνεχίζει: «Χρειαζόταν κάτι που να δίνει ρόλο στον κάτοικο και τον μαθητή. Ένα κομμάτι αυτού του σχεδιασμού είναι το φεστιβάλ. Αναζητούμε μαζί με τη διασκέδαση και τη συμμετοχική δράση. Πρόκειται για μια σειρά δράσεων, όπως είναι ο ιστορικός περίπατος, όπου θα συζητάμε όλα όσα έχουν συμβεί τα προηγούμενα χρόνια με το Υδραγωγείο».

CommonSpace φωτο δραση Η δική μας δεξαμενη e1624968717228

Το 1ο HIDRANT FESTIVAL στο Χαλάνδρι

Το πρόγραμμα του 1ου HIDRANT Festival περιλαμβάνει διάφορες και πρωτότυπες μορφές δράσεων. Αναλυτικά:

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου

16:00 – 19:00: Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗ – ΓΑΡΓΑΡΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Δράση για ενήλικες και παιδιά, όπου θα ολοκληρωθεί και θα διακοσμηθεί η μακέτα της δεξαμενής που σχεδίασαν και κατασκεύασαν οι μαθητές του 12ου Δημοτικού Χαλανδρίου, ενώ η παιδαγωγός Ελεάνα Χατζάκη θα αφηγείται «Γάργαρα παραμύθια».

(Δίπλα στο κυλικείο του Θεάτρου Ρεματιάς)

21:30: Ο ΚΑΤΩ ΕΑΥΤΟΣ

ΜΕΝΙΔΙ – ΚΟΛΩΝΑΚΙ: ΕΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΟΜΟΣ

Ο «Κάτω Εαυτός» θα ακολουθήσει τα χνάρια του νερού του Αδριάνειου Υδραγωγείο σε μια διαδρομή 20 χλμ., που διατρέχει υπογείως την πόλη, με τον Θάνο Κοσμίδη στο συνθεσάιζερ και σε άλλα όργανα, την Ειρήνη Αλεξίου στον χορό και τη Φένια Σχοινά στο μικρόφωνο.

(Θέατρο Ρεματιάς – Διάρκεια 70′)

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου

17:00 – 20:00: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 6ου Γυμνασίου, του 7ου Γυμνασίου και του 4ου Λυκείου Χαλανδρίου παρουσιάζουν τα Εργαστήρια Συμμετοχικού Σχεδιασμού, που παρακολούθησαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Cultural Hidrant.

(Δίπλα στο κυλικείο του Θεάτρου Ρεματιάς)

17:30: DeMOS THE GAME

Διαδραστικό παιχνίδια ανάπτυξης δεξιοτήτων συμμετοχικής λήψης αποφάσεων. Οκτώ ομάδες, μία διαδρομή πάνω από το Αδριάνειο Υδραγωγείο στην πόλη του Χαλανδρίου, μια live-art εμπειρία.

(Πλατεία Ελ Αλαμέιν – Διάρκεια: 3 ώρες – Απαραίτητη η κράτηση θέσεων)

18:00: ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ: «ΠΑΛΙΟΣ» ΚΑΙ NΕΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΣ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ – ΠΟΤΑΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΣ – ΑΔΡΙΑΝΕΊΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ

Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας του Δήμου «ταξιδεύει» στο Χαλάνδρι του 1926-27. Ο περίπατος θα ολοκληρωθεί στην οδό Ελ Αλαμέιν, όπου βρίσκονται η κεντρική δεξαμενή και φρεάτια του Αδριάνειου Υδραγωγείου.

(Πλατεία Ελευθερωτών, Άγιος Νικόλαος – Διάρκεια 2 ώρες)

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου

17:30: ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

Ένας φανταστικός ταξιδιώτης μυεί τους συμμετέχοντες στον αόρατο κόσμο του Αδριάνειου Υδραγωγείου και στο τρίπτυχο μνημείο-νερό-δίκτυο.

(Πλατεία Ελ Αλαμέιν – Διάρκεια 3 ώρες – Απαιτείται η κράτηση θέσεων)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ