Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Φεστιβάλ Γρίφων στο Καστελλόριζο: ένας γοητευτικός γρίφος στο αρχιπέλαγος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μοιάζει με παραμύθι, αλλά τελικά είναι ένας … γρίφος που θα λυθεί στο Καστελλόριζο: Ένας επιφανής πανεπιστημιακός κάνει καριέρα στην Αυστραλία, αλλά βρίσκεται στο Καστελλόριζο να … παλεύει με τους γρίφους. Πώς και γιατί;

Η απάντηση προσεχώς. Για την ακρίβεια στο διάστημα 24-26 Σεπτεμβρίου, όταν διοργανώνεται στο Καστελλόριζο το Φεστιβάλ Γρίφων

Και γιατί στο Καστελλόριζο;

Γιατί εκεί ο μαθηματικός Πανταζής Χούλης ίδρυσε το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης, το οποίο ο ίδιος αποκαλεί «ένα μικρό παράδεισο».

Ποιός είναι αυτός ο … μυστήριος κύριος Πανταζής; Ας τον αφήσουμε να συστηθεί: «Γεννήθηκα στην Αυστραλία, αλλά ευγνωμονώ τους γονείς μου που επέστρεψαν στην Ελλάδα. Όταν κάποιος έχει μεγαλώσει στο Καστελλόριζο, ήδη έχει αντιληφθεί το πόσο ιδιαίτερος τόπος είναι. Κι όταν έχει ταξιδέψει σε πολλά άλλα μέρη, τότε κατανοεί και εκτιμά το Καστελλόριζο σαν τόπο μοναδικής ομορφιάς που δεν υπάρχει πουθενά αλλού …»

Melissan 01 1024x531 1

Και τι έκανε ο Πανταζής Χούλης στο Καστελλόριζο;

Ίδρυσε το Μουσείο Γρίφων, το μοναδικό διαδραστικό Μουσείο Γρίφων που υπάρχει στον κόσμο, όπου ο επισκέπτης βρίσκεται μπροστά σε νέους μηχανισμούς, μαθηματικές επινοήσεις, καινοτόμες ιδέες. Κι επιπλέον, μαθαίνει ιστορικά στοιχεία για τους γρίφους, αλλά και την παγκόσμια επίδραση της Ελλάδας στους γρίφους.

«Η Ελλάδα έχει τεράστια παράδοση στους γρίφους, η οποία μάλιστα έχει υποτιμηθεί. Αιχμή του δόρατος αποτελεί το Οστομάχιον του Αρχιμήδη, ο αρχαιότερος καταγεγραμμένος γρίφος στην ιστορία της ανθρωπότητας», λέει ο Πανταζής Χούλης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι το Καστελλόριζο από μόνο του έχει μία πρωτοφανή παράδοση στους γρίφους.

«Σήμερα μόνο δύο Έλληνες εκπροσωπούμε την Ελλάδα στον Διεθνή Οργανισμό Γρίφων, και οι δύο με καταγωγή από το Καστελλόριζο», λέει ο Πανταζής Χούλης, που είναι περήφανος για τις ρίζες του.

Το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζο 2021

Ωραία με το Μουσείο Γρίφων! Αλλά και Φεστιβάλ;

Ο Πανταζής Χούλης το χαρακτηρίζει ως ένα σημαντικό επιστημονικό γεγονός που επικεντρώνεται στους γρίφους, αλλά πλαισιώνεται με σειρά επιστημονικών και καλλιτεχνικών δράσεων– από πειράματα και θεατρικά παιχνίδια, μέχρι αφηγήσεις παραμυθιών.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Γρίφων είναι πολύ πυκνό και μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες στην ιστοσελίδα : www.kastellorizofestival.com.

Το Φεστιβάλ Γρίφων μπορεί να γίνει κινητήριος μοχλός ανάπτυξης για το Καστελόρριζο, πιστεύει ο Πανταζής Χούλης και εξηγεί ότι με αυτή την αφορμή στο νησί μπορούν να αναπτυχθούν πανεπιστημιακά προγράμματα και καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες.

Ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα στα οργανωτικά θέματα του Φεστιβάλ Γρίφων είναι η Ελένη Γραμματικοπούλου, με μακρά εμπειρία στην επικοινωνία της επιστήμης. 

Έχοντας αφιερώσει δεκαετίες δουλειάς για την καταπολέμηση του επιστημονικού αναλφαβητισμού, η Ελένη Γραμματικοπούλου πιστεύει ότι το Φεστιβάλ Γρίφων στο Καστελλόριζο είναι απόδειξη ότι η επιστήμη δεν έχει όρια και της πεποίθησης που έχει ότι όλοι οφείλουμε να υπηρετήσουμε την αποκέντρωση.

Η Ελένη Γραμματικοπούλου γνώρισε τον Πανταζή Χούλη σε φεστιβάλ στην Αθήνα, τού πρότεινε να φέρει την ομάδα της, τους Science Reactors, που έχουν δουλέψει με επιτυχία στον συνδυασμό του  Stand up Science και Science on Stage με το χιούμορ του Stand up Comedy, στο Καστελλόριζο. Τελικά από τις συζητήσεις προέκυψε το Φεστιβάλ Γρίφων, με 50 συμμετοχές επιστημόνων από ερευνητικά κέντρα, αλλά και καλλιτέχνες!

Για την διοργάνωση του Φεστιβάλ Γρίφων ήταν πολύτιμη η υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και η επιστημονική στήριξη από τους πιο σημαντικούς ερευνητικούς φορείς, όπως -μεταξύ άλλων – το Ινστιτούτο Παστέρ, το ΕΛΚΕΘΕ, το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ